Bezgove perlice, ajdova pokovka in školjke … vse to na krožniku na slavni zagrebški terasi

23. julij 2022

Bezgove perlice, ajdova pokovka in školjke … vse to na krožniku na slavni zagrebški terasi

23. julij 2022
Foto: arhiv hotela Esplanade

Cenjena hrvaška chefinja Ana Grgić Tomić je pripravila vrhunski jedilnik za najbolj vroč del leta, ki je vsekakor razlog za krajši kulinarični skok v Zagreb.

Po naslednje kulinarično doživetje se odpravite v restavracijo Zinfandel’s v hotelu Esplanade Zagreb, kjer chefinja Ana Grgić Tomić streže najbolj nepričakovane mešanice okusov. Te bodo navdušile tudi največje hedoniste in ljubitelje visoke kulinarike.

Poletni jedilnik je sestavila iz jogurtovih in bezgovih perlic, kaviarja, ajdove pokovke, kvarnerskih škampov, morskih ježkov, školjk, jurčkov, sivke, kokosa, fig, rabarbare, …

Foto: arhiv hotela Esplanade

“Jedilnik je navdihnjen s poletjem, soncem in morjem. Pri snovanju sem raziskala ponudbo na trgu in skrbno izbrala sestavine, ki sem jih nato skušala natančno povezati v osvežujoče, mamljive, sodobne, predvsem pa okusne jedi,” je ob tem razložila chefinja.

Kaj čaka na jedilniku?

Na jedilniku bodo gostje tako našli gnude z mladim kozjim sirom in morskim ježkom, sveže bučkine cvetove, nadevane s penasto aromatično kremo iz tartufov in postrežene s poširanim rumenjakom.

Foto: Lili Bašić

Ker je sezona rdeče pese, je kuharska mojstrica iz nje najprej skuhala marmelado, nato pa jo zmešala z zelišči, balzamičnim kisom in oljčnim oljem ter postregla z ameriškim steakom, pinjolami in črnim česnom.

Še en poletni favorit in res osvežilna poletna jed so marinirane pokrovače, postrežene z marelično kremo, jabolčnim kisom in breskovim tatarcem ter lahkim jogurtom in bezgovimi perlami, narejenimi s tekočim dušikom.

Foto: Lili Bašić

Nekoliko bolj intenziven in aromatičen poletni okus pa boste našli v sladici, ki odlično združuje grenko čokolado in sveže marinirane fige, ki jih je chefinja obogatila z omako iz figovih listov, rdečega vina in citrusov. “V ta jedilnik sem vključila ledeni sorbet za vse tiste, ki se želite osvežiti z okusi citrusov in mete, ki tako kot večina zelišč prihaja iz našega majhnega vrta”.

Foto: Lili Bašić

Z enako pozornostjo se loteva tudi trajnosti

Ana pa posebno pozornost namenja tudi trajnosti sestavin in minimalni predelavi, da ohranijo pristen okus. Tako na primer uporabi korenček v celoti in iz njega naredi sok in prašek, plod bučke pa denimo uporabi kot cvet.

Ne zavrže niti oklepov kozic, ampak jih skuha v fino osnovo, ki jo uporabi za juho, to pa nato obogati z dišečim žafranom, pomarančo, dimljenimi školjkami in česnovim gelom.

Foto: arhiv hotela Esplanade

Restavracija Zinfandel’s je s svojim modernim ambientom, čarobno teraso in pogledom na prestolnico postala vrhunska kulinarična lokacija, kamor se gostje radi vračajo. V kombinaciji z Aninimi inovativnimi jedmi ter strokovnim osebjem je restavracija že vrsto let ena izmed nezgrešljivih destinacij na gastronomskem zemljevidu mesta.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close