V Benetkah razstava provokativnih fotografij kontroverznega modnega fotografa

23. marec 2024

V Benetkah razstava provokativnih fotografij kontroverznega modnega fotografa

23. marec 2024
Foto: Profimedia

Konec marca si lahko v Benetkah ogledate retrospektivo fotografa Helmuta Newtona, ki je pred objektiv postavil (in razkril) številne zvezdnike.

Razstava bo v galeriji na beneškem otoku San Giorgio Maggiore potekala od 28. marca do 24. novembra. Retrospektivo Helmutovega dela ob stoletnici umetnikovega rojstva kurirata kurirata Matthias Harder, direktor Fundacije Helmut Newton v Berlinu, in Denis Curti.

Razstava Helmut Newton Legacy je najpopolnejša razstava enega najbolj priljubljenih fotografov vseh časov in obsega več kot 250 fotografij, polaroidov in arhivskih dokumentov.

Foto: Profimedia

Med ikoničnimi podobami je korpus neobjavljenih del, ki razkrivajo manj znane vidike fotografovega dela in poseben vpogled v najbolj nekonvencionalna modna snemanja.

Razstava pripoveduje o karieri protagonista dvajsetega stoletja, ki je pustil pečat v modi, pa tudi nov način pristopa k ženskemu aktu, o čemer pričajo njegovi znameniti veliki akti.

Foto: Profimedia

V kultni knjigi iz leta 1981 je zbranih 39 črno-belih posnetkov, od katerih so številni predstavljeni na razstavi, pionirji še neraziskane meje fotografije, tj. povečav in posnetkov v človeški velikosti.

Foto: Profimedia

(Pre)drzni umetnik

Newton, ki je vedno znal upravičiti svoj slab sloves, je poznan po svojem elegantnem in drznem slogu fotografije. Pred objektiv je postavil številne znane osebnosti, velik pečat pa je pustil predvsem v modni industriji.

Sodeloval je z revijo Vogue in slovitimi modnimi oblikovalci in znamkami kot so Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler in Chanel.

Foto: Profimedia

Od muze do žene

Rodil se je v Berlinu kot Helmut Neustädter, leta 1938 pa je moral zaradi rasnih zakonov zapustiti Nemčijo. Odpravil se je v Avstralijo, kjer je odprl majhen fotografski studio in spoznal June Brown, z umetniškim imenom Alice Springs, igralko in fotografinjo ter njegovo muzo in kasnejšo ženo.

“Potem ko je živel v Avstraliji in Združenih državah Amerike, se je Newton ustalil v Evropi, najprej v Parizu in nato v Monte Carlu, pri čemer je še pogosteje obiskoval Benetke,”

je dejal Matthias Harder, vodja fundacije Helmut Newton in razkril, da bo razstava predstavljena kronološko v šestih delih glede na lokacije njegovega bivanja in ustvarjanja.

Foto: Profimedia

Newton je postal kultni modni fotograf, prepoznaven po svojih radikalnih, ostrih in včasih tudi pikantnih motivih. Navdih za njegove fotografije so bili filmski žanr noir, ekspresionistični filmi, S&M in nadrealizem.

Foto: Profimedia

Kontroverzne, provokativne in izrazito voajeristične narave fotografije je umetnik raje ustvarjal zunaj ateljeja in za svoje modele iskal prefinjeno opremo dvorcev s preloma stoletja, elegantnih vil ali imenitnih hotelov.

Newton je s svojimi erotično nabitimi, pogosto grozečimi podobami, premikal meje modne industrije in se z vplivom pridruževal Richardu Avedonu in Normanu Parkinsonu.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close