Čarobnost in skrivna privlačnost rdeče barve

11. december 2023

Čarobnost in skrivna privlačnost rdeče barve

11. december 2023
Foto: Freywille

Čarobnost in skrivna privlačnost rdeče barve

11. december 2023
Foto: Freywille

Barve so pomemben del našega življenja, saj s svojo skrivnostno čarobnostjo ovijejo naš um in čustva. Ta letni čas zaznamuje živahna rdeča, ki ima čarobno simboliko.

V neštetih odtenkih in tonih delujejo na našo podzavest, dvigujejo energijo, aktivirajo ali umirjajo čustva. Rdeča barva lahko na primer celo pospeši utrip, dihanje ali poveča mišično napetost. Barve imajo poleg psihološke tudi simbolno vrednost, zato ima vsaka barva drugačno preteklost in svojo zgodbo.

Potopite se v čarobni svet barv, kjer ima rdeča barva ključno vlogo. S proučevanjem njene zgodovine in simbolike odkrivamo skrivnosti, zaradi katerih je rdeča barva osrednji junak umetniških mojstrovin, revolucij, modnih smernic in najlepšega nakita.

Magnetna privlačnost rdeče barve

Ste vedeli, da je rdeča prva barva, ki jo ljudje zaznamo takoj za črno in belo? To je barva, ki jo dojenčki vidijo najprej pred vsemi drugimi. Prevlada rdeče se odraža tudi v tem, kako so različne kulture in družbe skozi zgodovino poimenovale barve. Ljudje že tisočletja gojimo najmočnejša čustva do rdeče barve, zato je za črno in belo to tretja barva, ki so jo poimenovali. Sčasoma je rdeča postala simbol moči, strasti, ljubezni, moči in lepote. Danes jo imamo za elegantno, glamurozno in bogato, sinonim za strast in energijo, še naprej pa nas privlači kot magnet in spodbuja k dejanjem kot nobena druga barva.

Foto: Freywille

FREYWILLE nakit: barve, čustva in mojstrovine

Umetniki FREYWILLE skozi svoje unikatne kreacije, kot je ročno izdelan emajliran nakit, že desetletja proučujejo moč barv in njihovo simboliko, ki se prepleta skozi najlepše mojstrovine velikih slikarjev. Kolekcije FREYWILLE so bile ustvarjene, da bi se poklonile slavnim umetnikom in vsakdanjemu življenju vdahnile pridih umetnosti, predvsem pa imajo barvit in vpadljiv dizajn, tako da je vsak trenutek življenja osvetljen z najlepšimi čustvi.

Domiselne barvne kombinacije so skrbno izbrane z namenom, da izboljšajo razpoloženje, pomirijo, povrnejo moč in spomnijo na moč ustvarjalnosti, ki se skriva v vseh nas. V tem predprazničnem vzdušju nas FREYWILLE popelje na potovanje skozi zgodovino rdeče barve, katere moč in neverjetna lepota se izraža v več kolekcijah nakita FREYWILLE: Hommage à Vincent van Gogh, set L’amandier rouge éclat in Hommage à Claude Monet, kolekciji The Bridge in Giverny.

Foto: Freywille

Skrivna zgodovina rdeče: od paleolitika do srednjega veka

Po Altamiri je vse dekadenca, so besede slavnega slikarja Pabla Picassa po obisku španske jame Altamira, znane po številnih risbah na stenah iz obdobja paleolitika. Risbe živali, posod in ljudi so bile narejene z rdečo barvo na stenah jame.

V starogrški kulturi je bila rdeča barva povezana z grškim bogom vojne Aresom in torej z bojem. Dolgo časa je zaradi te povezave veljala za moško barvo. V rimski kulturi je rdeča barva označevala začetek bitke. Pogosto se pojavlja na tablicah rimskih cesarjev in velikih vojskovodij, uporabljali so jo tudi za okrasitev notranjosti, Rimljani pa so rdečo barvo povezovali s svojima božanstvoma Marsom in Venero, zato je predstavljala ljubezen in zvestobo.

Foto: Freywille
Foto: Freywille

V stari Kitajski je bila rdeča barva sreče in življenja in ta pomen se je ohranil do danes. Kitajci rdečo barvo povezujejo z elementom ognja, torej z dinamičnostjo, vodstvom in samozavestjo. Kitajski cesarji so jo izbrali kot barvo, ki bo prinesla največ blaginje in sreče njihovi vladavini, zato je bila pogosto predstavljena na kraljevih ceremonijah.

Rdeča kot simbol Kristusove krvi je imela pomembno vlogo v krščanstvu in krščanski ikonografiji. Kardinali nosijo rdeča oblačila in ta barva kot simbol ljubezni in potrpežljivosti prevladuje na oblačilih in tekstilu pri nekaterih javnih službah. V srednjem veku so tudi kralji nosili rdečo barvo, da bi pokazali, da jim je Bog dal pravico do vladanja. Rdeča je postala barva avtoritete, visokosti in moči. Karel Veliki je ob kronanju nosil rdeče čevlje kot simbol oblasti, njegova rdeče pobarvana palača pa je bila viden simbol njegove oblasti v 8. stoletju.

Foto: Freywille

Škrlatna oblačila so nosili kralji in kraljice, na primer kraljica Elizabeta I. v 16. stoletju, pozneje pa gospoda in velikaši. Notranjost domovanj je bila okrašena s škrlatnimi tkaninami, zavesami, preprogami in detajli, ki so obogatili razkošne prostore, običajno namenjene praznovanjem, pogostitvam in plesom. Škrlat je pomenil bogastvo in vzvišenost od navadnih ljudi. Po padcu monarhije so to rdečo barvo prevzeli revolucionarji po vsem svetu kot simbol novih svoboščin in upora.

Odkritje Mehike in najlepših odtenkov rdeče

Privlačna rdeča barva oblačil pripadnikov starodavnih indijskih civilizacij Aztekov in Majev je navdušila španske osvajalce, ko so konec 15. stoletja stopili na mehiška tla. Vendar pa je način pridobivanja barve dolgo časa ostal skrivnost. Podložniki držav Mehiškega zaliva so svojemu vladarju plačevali letni davek z vrečami, polnimi drobnih zrnc. Ker so ta zrna smatrali za semena tropske rastline, so jih Španci poimenovali grana cochinilla ali samo grana (zrna). Vendar to niso bila zrna, pač pa žuželke, ki živijo na kaktusih, iz posušenih teles samic pa so pridobivali košenil karminaste barve, ki se še danes uporablja za proizvodnjo karmina in karminske kisline.

Foto: Freywille
Foto: Freywille

Škrlatno ali karminsko rdeča je najbolj zaželena barva v svetu mode

Škrlatna barva je bila vedno vpadljiva in neizogibna v svetu mode. Danes se škrlatna uporablja kot zelo prefinjena in elegantna barva, predvsem v visoki modi, kjer poudarja plemenitost in trden značaj, ter strast in romantiko. Na primer, modna hiša Valentino ima celo svoj odtenek rdeče – imenuje se Rosso Valentino in obstaja že od leta 1959, ko je bil oblikovalec Valentino Garavani na samem začetku svoje kariere. V začetku tega stoletja je blagovna znamka lansirala linijo Red, ki daje prav poseben poklon rdeči barvi. Rderča barva je s tem pridobila poseben status v ustvarjalnosti italijanske modne hiše in danes rdeče obleke pogosto imenujemo ‘valentino rdeča’.

Rdeča za srečo v ljubezni

Rdeča je barva krvi in ​​naših src, zato je že stoletja v različnih kulturah simbol ljubezni in zvestobe. Mnoge kulture so verjele, da nošenje rdečega nakita prinaša srečo v ljubezni. Primer takšnega nakita izvira že iz 13. stoletja pred našim štetjem, gre za ogrlico iz nizkega rdečega karneola, ki obdaja razkošen zlati okras, okrašen s podobo egipčanske boginje Hator, zavetnice ljubezni, lepote, glasbe in sreče. Poleg tega so na rimskih porokah neveste nosile rdeče rute za srečo in zvestobo v prihajajočem zakonu, na Kitajskem pa še dandanes verjamejo, da rdeča barva na poroki prinaša srečo. Nevesta nosi rdečo poročno obleko, na prizorišče poroke jo pripeljejo na rdečih nosilih, do oltarja se sprehodi po rdeči preprogi, ženin pa jo mora poljubiti pod rdečo tančico.

Foto: Freywille

Kolekcija nakita FREYWILLE kot navdih za najlepše umetniške kompozicije rdečih odtenkov

FREYWILLE s svojimi kolekcijami nakita na edinstven način praznuje bogato zgodovino vseh odtenkov barv in jih spreminja v navdihujoče kompozicije, ki jih navdihujejo najlepše ljubezenske in življenjske zgodbe.

Tako je v dizajn L’Amandier rouge éclat iz kolekcije FREYWILLE Hommage a Vincent van Gogh vtkana simbolika brezpogojne ljubezni. Bujne in cvetoče veje mandljevca segajo proti nebu kot simbol novega življenja, sreče in zvestobe. Nežno so oviti v pravljične odtenke močne rdeče barve, ki poudarja nedolžnost belih cvetov, ki se v polni moči lesketajo na zlatih vejah, ki segajo onstran neba.

Foto: FREYWILLE

Omejene kreacije FREYWILLE je mogoče videti in preizkusiti samo v ekskluzivnih butikih FREYWILLE, vključno z butikom FREYWILLE v Ljubljani, na Ciril-Metodovem trgu 21. Za več informacij raziščite spletni butik FREYWILLE ali obiščite Facebook stran.

Style. Več novic

New Report

Close