Čas je, da povadimo stari ples – Gangnam Style praznuje!

28. julij 2022

Čas je, da povadimo stari ples – Gangnam Style praznuje!

28. julij 2022
Foto: Profimedia

Leta 2012 je bila videospot za pesem Gangnam style prvi videospot, ki je na YouTubu dosegel milijardo ogledov. 

Pred 10 leti je videospot pesmi Gangnam Style v svet ponesel značilne plesne gibe, korejske fraze, pomešane z angleščino ter pevca PSYja. Manj kot pol leta po izidu je videospot na YouTubu dosegel milijardo ogledov, kar je bil leta 2012 novi rekord. Video je še danes na seznamu top petih največkrat ogledanih videospotov – trenutno ima 4,4 milijarde ogledov. 

“Biti prvi ustvarjalec, ki doseže milijardo ogledov na YouTubu, je bil poseben občutek pred desetimi let in je poseben še danes. Imeti vlogo pri tlakovanju poti najrazličnejši glasbi in prečkanje vseh meja je prava čast,” je PSY povedal v svoji izjavi za YouTube. 

PSY je bil takrat že izjemno popularen v svoji domovini Južni Koreji, toda hitro je postal eden najbolj prepoznanih izvajalcev po celem svetu. V enem letu je podrl tri Guinnessove rekorde, v New Yorku pa je nastopil tudi z Madonno.

V Seulu so v čast Gangnam Stylu postavili tudi kip – preprižano zapestje, značilno za PSYjevo koreografijo. (Foto: Profimedia)

Uspeh Gangnam Styla je bil pomembna prelomnica za tako imenovani “korejski val” ali “hallyu”, torej mednarodno širjenje korejske kulture. Gangnam Style je bil tisti, ki je korejsko pop kulturo popeljal izven vzhodne Azije. 

Danes sta skupini BTS in Blackpink eni najbolj uspešnih korejskih skupin, ki so slavo dosegle tudi na zahodu. BTS so nastopili na Grammyjih, v Beli hiši pa so se pogovarjali o reprezentaciji Azijcev, Blackpink pa so nastopile na glasbenem festivalu Coachella ter sodelovale z Lady Gaga, Seleno Gomez ter številnimi modnimi znamkami. 

“PSY je v Ameriki tlakoval pot za k-pop, kar je omogočilo BTS, da veliko lažje sledi tej poti,” je pomembnost Gangnam Styla komentiral Suga, član skupine BTS.  

Foto: Profimedia

Ko je ena pesem hit, morajo biti vse tvoje naslednje pesmi enako uspešne

PSY svojega uspeha iz leta 2012 na zahodnih glasbenih lestvicah ni ponovil, njegov YouTube rekord so v zadnjem desetletju premagali številni izvajalci različnih žanrov in starosti. Med izvajalci z največ skladbami z milijardo ogledov je na prvem mestu Justin Bieber, ki ima enajst pesmi z več kot milijardo ogledi. 

Nasprotno pa je PSY zelo uspešen v Južni Koreji, kjer še naprej polni stadione. Zadnje desetletje se je dokazoval kot glasbenik in plesalec, leta 2018 pa je ustanovil tudi svojo glasbeno založbo P-Nation, s katero podpira nove generacije korejskega vala. 

Njegova misija se v zadnjem desetletju ni spremenila – želi si ustvarjati zabavno glasbo, zabavne plese in oboževalcem prinašati veselje. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close