Deževnica ni več pitna nikjer na svetu

04. september 2022

Deževnica ni več pitna nikjer na svetu

04. september 2022
Foto: Unsplash

Po novih raziskavah ima deževnica skoraj povsod na Zemlji nevarne ravni “večnih kemikalij”.

Perfluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi (PFAS) so velika družina umetnih kemikalij, ki se ne pojavljajo v naravi. Znane so kot “večne kemikalije”, ker v okolju ne razpadejo.

Vse kemikalije iz te skupine vsebujejo ogljikove in fluorove vezi, ki so ene najmočnejših kemičnih vezi v organski kemiji, zaradi česar so odporne na razgradnjo pri uporabi v okolju. Pred kratkim pa so jih raziskovalci z univerze v Stockholmu našli v deževnici na večini lokacij na planetu – vključno z Antarktiko. Ni več varnega prostora za pobeg pred njimi.

Varne priporočene ravni za nekatere od teh trajnih kemikalij so se v zadnjih dveh desetletjih dramatično znižale zaradi novih spoznanj o njihovi toksičnosti. “Glede na najnovejše ameriške smernice za PFOA v pitni vodi bi deževnica povsod veljala za nevarno za pitje. Čeprav v industrializiranem svetu ne pijemo pogosto deževnice, mnogi ljudje po svetu pričakujejo, da je varna za pitje in oskrbujejo z njo veliko virov pitne vode,” pravi Ian Cousins, glavni avtor študije in profesor na Oddelku za okoljske znanosti Univerze v Stockholmu.

Foto: Unsplash

Povzročajo resne zdravstvene težave

Zdravstvena tveganja zaradi izpostavljenosti tem snovem so bila obsežno raziskana. PFAS povezujejo s številnimi resnimi učinki na zdravje, vključno z rakom, učnimi in vedenjskimi težavami pri otrocih, neplodnostjo in zapleti v nosečnosti, povišanim holesterolom in težavami z imunskim sistemom. Vendar obstajajo tisti, ki trdijo, da vzroka in posledice med temi kemikalijami in slabim zdravjem ni mogoče dokazati. Kljub temu in zaradi te nove raziskave nekateri pozivajo k strožjim omejitvam PFAS.

Dr. Jane Muncke, direktorica fundacije Food Packaging Forum Foundation v Zürichu v Švici, ki ni bila vključena v to delo, poudarja: “Ne more imeti nekaj ekonomske koristi, medtem ko onasnežuje pitno vodo milijonov ljudi in povzroča resne zdravstvene težave. Ogromne vsote, ki jih bo stalo zmanjšanje PFAS v pitni vodi na ravni, ki so varne na podlagi trenutnega znanstvenega razumevanja, bi morala plačati industrija, ki proizvaja in uporablja te strupene kemikalije. Zdaj je čas za ukrepanje.”

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close