Koliko časa v naravi potrebuje vaš otrok?

04. maj 2022

Koliko časa v naravi potrebuje vaš otrok?

04. maj 2022
Foto: Pexels

Različni strokovnjaki dajejo različna priporočila – od nekaj minut dnevno do šest ur na dan. Kako vedeti, katere nasvete upoštevati?

Da je nekaj prostega časa dobro preživeti na svežem zraku, velja tako za odrasle kot tudi za otroke. Za slednje je to še posebej pomembno – otroci so namreč tisti, ki danes vse več časa namenijo tehnologiji, kar se pozna na njihovem fizičnem in psihičnem zdravju.

Zato je pomembno, da čim več časa preživijo v naravi, ki ima veliko pozitivnih učinkov – od sonca, ki nas napolni z vitaminom D ter izboljša naš imunski sistem in razpoloženje, do telovadbe, socializacije z drugimi otroki, padcev in poškodb, ki so ključne za otrokov razvoj. Otroci se z igro zunaj ter z raziskovanjem okolice naučijo ceniti naravo, kar je danes izjemno pomembno. 

Toda koliko časa naj preživijo zunaj?

Foto: Unsplash

Kljub številnim raziskavam si raziskovalci še niso popolnoma enotni glede časa, ki bi ga otroci morali preživeti v naravi. Je dnevna soba, napolnjena z rastlinami, dovolj ali je treba otroka tedensko peljati globoko v gozd, da zares začuti učinke narave? Naštevamo nekaj različnih priporočil strokovnjakov. 

Zgolj nekaj trenutkov 

Ali lahko zgolj pogled na naravo izboljša otrokovo zdravje? Strokovnjaki pravijo, da pogled na zeleno površino možganom pomaga, da se znova osredotočijo in na hitro spočijejo. Druga raziskava pa kaže, da lahko zelo anksiozni odrasli zmanjšajo svojo anksioznost, če svoje oči uprejo v rastlino. Ob pogledu nanjo se zmanjša tudi srčni utri, pogled na zeleno pa naj bi pri odraslih prav tako zmanjšal potrebo po nezdravi hrani, alkoholu in cigaretom. 

Pet minut

Ljudje, ki so v naravi presedeli pet minut, so občutili več pozitivnih čustev, je pokazala ena izmed študij, objavljenih v Journal of Positive Psychology

Sedemnajst minut

Raziskovalci z univerze v Exeterju so ugotovili, da so ljudje, ki v naravi preživijo 120 minut tedensko – kar je 17 minut dnevno – bolj fizično in psihično zdravi, v primerjavi s tistimi, ki naravi namenijo manj kot 120 minut tedensko. 

otrok, narava
Foto: Unsplash

Dvajset minut

Študija iz leta 2019 je pokazala, da je dvajset minut magična meja. Dvajset minut v naravi, četudi gre za sedenje v mestnem parku, izredno vpliva na naše zdravje. Raziskavo so naredili tudi na otrocih z motnjo ADHD, katerim se je sposobnost koncentracije izrazito povečala po dvajset minutni hoji v naravi. 

Eno uro

Organizacija Wildlife Trusts iz Velike Britanije se poleg ohranitve narave zavzema tudi za to, da bi otroci kot del šolskega programa vsaj eno uro dnevno preživeli v naravi. Priporočilo je posledica raziskave, ki se je ukvarjala z učinki rednih zunanjih aktivnosti na otroke, stare osem in devet let. S tem priporočilom se strinjajo tudi druge organizacije po svetu, ki staršem priporočajo, da otroke eno uro pustijo, da se sami igrajo zunaj, saj to pomaga pri njihovem psihičnem in fizičnem razvoju. Ena ura gibanja je tudi dovolj, da se pokurijo kalorije, pridobijo mišice in uravna telesna teža. 

Tri ure ali več

Organizacija 1000 Hours Outside (1000 ur zunaj) starše poziva, naj otroci v naravi preživijo 1000 ur na leto, kar je približno tri ure dnevno. Razlog za te številke? Po njihovih podatkih otroci na leto preživijo prav toliko časa za ekrani, zato si pri organizaciji prizadevajo, da bi otroci enako količino časa namenili gibanju in naravi. Če torej vaš otrok preživi 1200 ur za različnimi zasloni, potem naj toliko časa preživi tudi v naravi. 

otroci, igra, park, narava
Foto: Unsplash

Igra zunaj je ena najboljših stvari, ki jih starši lahko naredijo za svoje otroke. Seveda pa ni nujno, da mora vaš otrok nujno preživeti štiri ure zunaj na dvorišču. Morda mu za izboljšanje zdravja zadostuje že manjša količina, zagotovo pa naj v naravi preživi največ časa, kar lahko.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close