Dietetiki na TikToku: “Nehajte z dietami!”

30. junij 2022

Dietetiki na TikToku: “Nehajte z dietami!”

30. junij 2022
Foto: Unsplash

Številni dietetiki oziroma strokovnjaki za ustrezno prehranjevanje svetujejo, naj ljudje namesto drastičnih diet in malih porcij raje poskrbijo za svoje zdravje in ustrezen življenjski stil. 

“Fitnes ljudje – oni so tisti, ki demonizirajo hrano,” pravi registrirana dietetičarka Sarah Williams, ki želi prek TikToka ljudem pokazati, kako se zdravo prehranjevati brez kompliciranih diet.

Če so dietetiki pred časom poudarjali pomembnost zdrave prehrane in svetovali izogibanje “slabi” hrani, pa nova generacija dietetikov pravi, da se ne smemo sramovati hrane, ki jo jemo. Prav tako velja, da če glede prehranjevanja čutimo sram ali krivdo, nam nobena zdrava dieta ne bo pomagala, saj so psihološki učinki sramu in krivde, pa tudi hujšanja in omejevanja preveliki. 

Foto: Unsplash

Številni dietetiki zato svetujejo intuitivno prehranjevanje, pri katerem je edino pravilo to, da poslušamo svoje telo. Pomembno je, da smo do svojega telesa prijazni ter ga poslušamo in mu privoščimo hrano, ob kateri uživamo. 

Večmilijardna dietna industrija, v kateri sodeluje toliko ljudi, ki jim dieta ne uspe, a poskušajo vedno znova, je ravno zato tudi tako uspešna, pravi Steph Grasso, dietetičarka in TikTokerka, ki se opisuje kot “anti-dietna dietetičarka”.

Verjame namreč, da hitre diete na dolgi rok ne delujejo. To potrjujejo tudi raziskave – ena iz leta 2017 je pokazala, da drastičnemu zmanjšanju teže kmalu sledi pridobivanje kilogramov, medtem ko so počasne in majhne spremembe na dolgi rok veliko bolj učinkovite. 

Foto: Unsplash

Če pojeste jabolko namesto čokolade, niste nič boljša oseba

Williams pravi, da je potrebno odstaniti vse moralne predsodke, ki jih imamo glede hrane in prehranjevanja. “Niste nič boljša ali slabša oseba, če pojeste Snickers čokoladko namesto jabolka,” pravi.

Pomembno je, da ne ogrozimo zdravega odnosa s hrano in ne pademo v obsesijo glede hrane in kalorij. “Še vedno lahko živite polno življenje in ste na poti k zmanjšanju telesne teže,” dodaja. 

Dodajajte namesto odvzemajte

@stephgrassodietitian This method will help you achieve your 2022 health goals #dietitian #newyearsresolution #goals #weightloss ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Dietetiki na TikToku pravijo, da se je potrebno osredotočiti na to, kaj dodamo hrani, ki jo jemo, in ne na to, kaj moramo odvzeti. McDonald’s ni prepovedan in hrani se ni potrebno izogibati.

Če imate torej pico za zajtrk, poskrbite, da boste imeli za kosilo veliko zelenjave. Namesto, kaj vzeti stran, se moramo vprašati, kaj dodati na svoj krožnik, da bomo nahranili svoje telo.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close