Državica, ki spominja na upokojensko središče, je sinonim bogastva

18. september 2023

Državica, ki spominja na upokojensko središče, je sinonim bogastva

18. september 2023
Foto: Unsplash

Lihtenštajn, majhno državo, obkroženo z Alpami, lahko dodobra spoznate že v enem dnevu, toda kljub osupljivi naravi in fascinantnim posebnostim, gre za drugo najmanj obiskano državo v Evropi.

Lihtenštajn, šesta najmanjša država na svetu, zajema 160 kvadratnih kilometrov, v njem pa živi slabih 40 tisoč ljudi. Leži med Avstrijo in Švico in čeprav se lahko pohvali s pravljičnimi srednjeveškimi gradovi in z dih jemajočo alpsko pokrajino, je pravzaprav druga najmanj obiskana država v Evropi.

Kljub svoji majhnosti pa Lihtenštajna ne smemo podcenjevati – gre namreč za eno najbogatejših držav na svetu. 

Foto: Unsplash

Glavno mesto Lihtenštajna je Vaduz, kulturno in finančno središče, v katerem živi približno 5 tisoč prebivalcev. Mestece se nahaja v dolini ob reki Ren, krasijo pa ga bogati vinogradi, urejeni vrtovi in obkrožajoče Alpe. Zaradi izjemne majhnosti pa ga boste po enem dnevu poznali kot lasten žep.

Foto: Unsplash

Lihtenštajn je kneževina

Glavna atrakcija Vaduza je grad, ki se nahaja na hribu nad mestecem. V njem živi knez Hans-Adam II., ki se je rodil 14. februarja 1945, leta 1989 pa je postal poglavar države.

Nad narodom Lihtenštajna kraljuje z ustavno pravico, zaradi svojega premoženja, ki je posledica njegove dediščine, lastne banke in obsežne umetniške zbirke, pa velja za najbogatejšega državnega voditelja na svetu – njegovo bogastvo je namreč 10-krat večje od premoženja britanske kraljeve družine.

Foto: Unsplash

Kljub vsemu bogastvu pa pravijo, da je preprost človek, ki ga meščani večkrat srečajo med tekom. Na dan državnosti, ki ga v Lihtenštajnu obeležujejo 15. avgusta, odpre svoj dom za javnost in meščane povabi na sir in vino. Edinstven običaj pa je povabilo na grad in druženje s knežjo družino, ki ga prejme vsak državljan Lihtenštajna za svoj 18. rojstni dan.

Več delovnih mest kot prebivalcev

Lihtenštajn ponuja zaposlenim perspektivno delo z možnostjo napredovanja v trgovini, industriji in financah. Če je v mnogo državah nezaposlenost velik problem, pa se Lihtenštajn sooča z obratno težavo – delovnih mest je namreč več kot državljanov, zato se delavci iz sosednjih držav vsak dan vozijo v kneževino.

Povprečna plača v Lihtenštajnu znaša 6.000 švicarskih frankov neto (približno 6.285 evrov), zato ni čudno, da privablja tujo delovno silo, predvsem iz nemško govorečih držav.

Christoph Zeller, edini milijarder v državi, je obogatel s prodajo zobozdravstvenih izdelkov, rezultat njegovega uspeha pa je dejstvo, da je Lihtenštajn tudi največji proizvajalec umetnih zob na svetu.

Foto: Unsplash

Stopnja varnosti

Lihtenštajn se lahko pohvali z izjemno visoko stopnjo varnosti. Ker je stopnja kriminala tako nizka, naj bi večina državljanov običajno puščala svoja vrata kar odklenjena, pa tudi ključavnice za kolesa so prava redkost.

Foto: Unsplash

Mesto duhov

Čeprav Lihtenštajn sicer nima policijske ure, pa se nekateri lokali in restavracije zapirajo že ob 20. uri, preostali pa ob 22. uri. Ljudje se tako ob večerih družijo doma, mlajše generacije pa državo pogosto povezujejo z upokojenskim središčem. Če se okoli 22. ure sprehodimo skozi središče mesta, praviloma ne srečamo nikogar.

Foto: Unsplash

Zanimiva dejstva o Lihtenštajnu

  • Lihtenštajn je zadnja evropska država, ki je ženskam podelila volilno pravico. Šele leta 1984 so se moški z 51 odstotkov glasov odločili, da bodo lahko tudi ženske glasovale na volitvah.  
  • Leta 2011 je bilo mogoče celoten Lihtenštajn najeti na Airbnbju za 70.000 ameriških dolarjev. Ponudba je vključevala nastanitev za 150 ljudi, začasno preimenovanje uličnih napisov, začasno valuto po meri, svečane ključe kneževine in degustacijo vin na prinčevem posestvu. Ponudbe ni nihče nikoli izkoristil.
  • Lihtenštajn je osvojil več olimpijskih medalj na prebivalca kot katera koli druga država. V preteklih letih je na olimpijskih igrah osvojil neverjetnih 10 medalj, vse iz alpskega smučanja.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close