Cerkev in premoženje
Najbolj blesavo se mi zdi:
” Res bi bilo prav, da prispeva kakšen tolarček tudi država, saj smo tudi katoliki davkoplačevalci”
Po mojem mnenju naj bi se iz davkoplačevalskega denarja financirale tiste zadeve, ki jih lahko vsi na tak ali drugačen način uporabljamo.
Če si ti katolik je to čisto tvoja stvar, pa jo še financiraj (ali pa naj jo Cerkev).
Kaj pa če sem jaz npr. budist in glede na to, da sem davkoplačevalec ali imam tudi pravico zahtevati delež proračunskega denarja?
Sem za uvedbo cerkvenega davka (na prostovoljni bazi), pa da se vse dohodke Cekve obdavči tako, kot vse ostalo. Če pa gre za humanitarno dejavnost, pa po določilih, ki veljajo za druge, ki se ukvarjajo s tem.
Druga tipična stvar je pa:
“Zdravim pa buljenje v TV v nedeljo popoldne nikakor ne more biti primetime.”
Kdo pa tebi ali komurkoli dovoljuje, da boš drugim določal kaj je za njih lahko primetime in kdaj bodo buljili TV (pa kdaj bodo v trgovino hodili, pa kam naj grejo z družino ob nedeljah, pa kako naj zgleda nedeljsko kosilo, pa kakšna glasba je “primerna”, pa koga naj volijo….)
mik napisal:
> Res bi bilo prav, da prispeva kakšen tolarček tudi država, saj
> smo tudi katoliki davkoplačevalci, cerkve pa kulturni objekti.
> Kakšni pa so nezakoniti darovi????
> Hvala Bogu, da tudi škof lahko “dobi” prenos na televiziji,
> marsikomu, zlasti starejšim in bolnim s tem polepšajo dan.
> Zdravim pa buljenje v TV v nedeljo popoldne nikakor ne more
> biti primetime.
čestitam, imaš ustrezen nik (Maloumno Intelektualno Kvakanje).
Ravno ko razčistim, koliko Cerkev dejansko plačuje obnove , ti to poskušaš izničit s pripombo, da država da “kakšen tolarček”. To je laž (kaj si torej ti?), država da skoraj vse, nekaj pa še sponzorji, Cerkev sama kdaj pristavi samo “kakšen tolarček”. Tudi “male” cerkve po vaseh se financirajo skoraj izključno iz večinoma kar “obveznih” prispevkov vaščanov in s pomočjo udarniškega dela.
To, da primerjaš bolnika v bolnici z vernikom v cerkvi, je tudi zgodba zase in pove več o tebi, kot si sam misliš. Dobre zagovornike ima naša Cerkev.
Če te nekaj zanima, kar za samo preživetje ni nujno, plačaj za to, zakaj bi enako morali plačati vsi drugi. Saj vsi plačujemo za zdr. in pok. zaščito, prav tako kot vsi plačujemo Cerkvi, ker pač oni edini ne odvajajo davka državi, plačujemo prispevke za duhovnike (vse, ne samo tiste v zaporih, vojski itd – tisti dobijo v celoti plačo znotraj teh institucij. Toda to Cerkvi ni dovolj, v svoji lakomnosti hoče še Cerkveni davek. Tudi oproščevanje dohodnine na koncu plačamo vsi – tudi reveži.
Inavguracij škofov in podškofov na državnih televizijah po svetu ni. Analogije lahko najdemo samo v v državah, kjer je na oblasti radikalni muslimanski režim. Ti to res nič ne pove?
Spet en kratke pameti in predolgega jezika (za povrh še lažnivega). Dejte se malo zresnit. Če res hočete zagovarjati Cerkev, ne zagovarjajte njene lakomnosti, imate sto boljših tem. S povdarjanjem samo vam všečnih argumentov in prikrajanjem resnice ji itak samo škodite. Ljudje niso tako neumni, veste, niso ovčke ali pastirski psi (hvala Rode).
Vaš način argumentiranja pove vse o intelektualnem dometu fanatičnih zagovornikov Cerkve (to so tisti, ki ne vidijo/priznajo nobene napake, nimajo niti enega pomisleka in torej niso sposobni niti malo pomagat Cerkvi do izboljšanja – pa kakršnokoli in za kogarkoli to že je.) A ne bi bilo bolj primerno, če bi tudi vi sebi kdaj kaj priznali in poskušali pomagati Cerkvi nazaj do predvsem duhovnih vrednot in s tem do bolj uglednega mesta v družbi…
Cerkev je v preteklosti dokazano naredila ogromno napak, zakaj jih torej zdaj ne bi? Cerkev res rabi pomoč, a ne ekonomske. Ta njenemu osnovnemu poslanstvu ravno škodi. Kristjani so bili vedno najmočnejši v duhovni sferi in najšibkejši v posvetni, zato je tu Cerkev potrebna vaše pomoči. Pokažite ji, kaj vas res zanima – Bog ali kreganje kraji gozdov, o dohodnini, o obnovah itd.
Ob taki “pomoči” (Mik et &) bodo ljudje še prej spregledali, da Cerkev ne skrbi več predvsem za duhovne potrebe verujočih, ampak v veliki večini za svoj žep (na škodo vseh nas) in za politični vpliv. O tem bi res morala teči resna debata.
Če pa niste sposobni resne debate, bodite raje tiho in vaš čas bolje uporabite. Ne bo vam žal.
lp
PS Bo to komu lažje razumeti?
Bog in Cerkev ni eno in isto. Kaj je pomembnejše – njegovi nauki ali politične pridige s slovenskih prižnic?
MarjanL napisal:
> ne spomnim se, da sem v času komunistov oddajal
> dohodnino…………..
Ja,takrat je bilo izposojenega,nakradenega… denarja,na pretek.
Vse se je pričelo se je ko je le-tega pričelo primanjkovati.
Zanimivo,da se mi prepiramo zaradi tedanje nomenklature,ki je pravzaprav kriva za vse, kar se dogaja na naših tleh.Tjudi meja.
Pikapoka,
torej še dobro, da nam zdej vlada pomlad, če nam ta ne bo pomagala, nam bo pa Bog a ne……… ker majo ti tam veze…………skratka, ni se nam bat’ za prihodnost…… zanemarimo dejstvo, da je kar nekaj današnjih pomladnikov bilo nekoč komunistov, ah pa kaj govorim – ljudje so spregledali in doživeli razsvetljenstvo, še posebej ko so šteli denarce od švercanja z orožjem – sigurno so si kupili kak odpustek………..al’ pa karto iz Argentine …………
je bil simpatičen govor, ja 🙂
kar sem hotel reči je, da ni nobene potrebe, da bi se cerkev ukvarjala tudi z gospodarstvom. Naj povem Če bo kot ustanova zaslužila več (ali manj), ne bo zato recimo maša nič boljša ali slabša.
bolj kot razmišljam manj vidim stikov med pridobitniško dejavnostjo in duhovno oskrbo.
K_ris napisal:
> Ko berem nekatere komentarje v tej temi, se mi zdi, da bi si
> tukaj mnogi želeli, da bi v drugi svetovni vojni zmagala druga
> stran …
Premalo poznam, takoimenovane, strani,da bi lahko odgovorila na izjavo
kaj bi bilo oz.kaj ne bi bilo dobro za nas.
Morda’ ja ‘,morda ‘ ne ‘ !
Skušam gledati ,na zadeve, realno .
Samo opažam,da za vse in vedno kot glavnega in edinega krivca, najdemo Cerkev.
Zakaj?
Pikapoka napisal:
> Premalo poznam, takoimenovane, strani,da bi lahko odgovorila na
> izjavo
> kaj bi bilo oz.kaj ne bi bilo dobro za nas.
> Morda’ ja ‘,morda ‘ ne ‘ !
>
> Skušam gledati ,na zadeve, realno .
>
> Samo opažam,da za vse in vedno kot glavnega in edinega krivca,
> najdemo Cerkev.
>
> Zakaj?
Meni se v zvezi s to temo cerkev ne zdi glavni krivec. Država je tista, ki bi jo morala prenehat financirati.
mik,
na starševskem čveku sem te pogrešila, šele pred eno uro sem prišla tja, tebe pa nikjer. Včeraj si bil tudi tam agilen. Pa tako zanimive teme se odvijajo tam.
O rehabilitaciji škofa Rožmana se govori, pojdi pogledat, jaz sem že po firbcala, tudi oba posredovana linka odprla.Tudi svoje mnenje imam o njem, kakšno je, pa dobro veš, :-))), saj sem ti o njem že napisala v temi o internirankah, ki sem jo odprla jaz.
Mislila sem, da si odšel na dopust, saj upokojenci, med katere spadaš po tvoji izjavi tudi ti, hodijo sedaj na dopust, je ceneje, kot v sezoni.
Vidim, da te kar dobro meljejo.:-)))))) So hujši kot sem bila jaz, v temi INTERNIRANKE, NE BODO POZABILE NIKOLI.
Pa brez zamere, ker sem se ti VSILILA tukaj, samo vrnila sem ti.
Pikapoka napisal:
> krohot napisal:
>
> >
> > več kot očitno živite v svojem svetu
>
>
> Morda živiš ti v drugem svetu?
>
> Kot vem obstaja samo eden.
tvoj, seveda. Tako kot tvoja resnica (npr o tem, kakšen je svet)
Če je po tvoje več resnic, je torej tudi več resnic o tem, kakšen je svet in torej tudi več svetov.
zato tudi krohot na to, koliko resnic je.
Kaj pa, če bi raje, kot da verjamete v več resnic, začeli razmišljati, katera resnica je tista prava v točno določenem času in kraju.
Zahteva to preveč odprtosti (do ne-tvojih resnic)?
Po vojni je bila duhovščina hudo preganjana. Pobitih in na prisilno delo odgnanih duhovnikov je bilo veliko. Šikanirana je bila tudi družina iz katere je prihajal duhovnik. Oblast je rekla, da boga ni in tako je veljalo. Bil je samo bog, ki se mu je reklo Stalin (20 mio svojih ljudi je umoril še pred 2. svetovno vojno). Kasneje je bil bog komunistična partija in tito. Koliko življenj ima na vesti, ker jih je dal umoriti? Ali kdo ve? Na skrivaj smo hodili k maši. Cerkev je bila polna špijonov, ki so opazovali kdo hodi k maši. Cerkvene stavbe po Sloveniji so bile oskrunjene ali pa zažgane. Duhovnik je bil najbolj zaničevano bitje. Ponoči so prišli “naši junaki” pod okno župnišča, to je bilo okoli leta 1951!!!!!, zbudili župnika in ga ustrelili kot mačka. TO SE JE ZGODILO! Zločinca sploh niso poiskali. Tako se je počelo z duhovščino. Lačni so bili, maševali so v strganih in obrabljenih ogrinjalih. Živeli so od miloščine ljudi.
Glede premoženja cerkve pa povem, da sem veliko MORAL, nihče me ni vprašal, in vsi smo MORALI dati od svoje plače veliko za nerazvite, za črno goro, mislim 6 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} od plače. Naj me popravi kdo, če se motim. Sedaj živimo v drugačnem sistemu in drugem času. Upam samo, da smo tudi drugi ljudje in zaradi prejšnjih krivic ne bomo počeli novih iz maščevalnosti do prejšnjih. Duhovščina je storila napake, storila pa je tudi ogromno pozitivnega za slovenski narod.
Cerkev in župniki so naredili ogromno krivic in veliko hudega. Tako pred vojno, še največ pa med vojno. To vem po pripovedovanju moje mame, ki mi še danes velikokrat pove, kako hudo je trpela kot otrok, ker je bila iz revne družine, kako jo je župnik zaničeval, pretepal. Med vojno so župniki (verjetno ne vsi) sodelovali z okupatorji, bili so največji izdajalci. In za take je prav, da so jih pobili. Koliko SLOVENCEV pa je bilo pobitih med vojno prav zaradi izdajalcev iz vrst župnikov.
Velikokrat mi mama pove svoje spomine na te čase. Prav cerkev in župniki so bili tisti, ki so njej in njeni družini ter še mnogo drugim zavednim slovenskim dčružinam povzročili veliko gorja. Zato je mama nas otroke vzgojila tako, da verujemo, priznavamo vero, vendar cerkve in župnike pa ne.
Jaz pa se ob tem vedno vprašam? Če torej govorimo, da BOG resnično je. Kako potem dovoljuje, da je v cerkvah takšno bogastvo in razkošje, nekateri navadni smrtniki pa svojim otrokom še kruha ne morejo dati. Bog je vendar pravičen in milosten. Ali ne?
Treba je enkrat za vselej ločiti kaj je vera in kaj so župniki in cerkve. Cerkve so institucije v katerih župniki delajo. Torej, če delajo dobro in pošteno, naj tudi plačujejo vse obveznosti, tako kot jih moramo mi navadni smrtniki.
Država jim ni dolžna ničesar dati, saj tudi nam ničesar ne daje brezplačno.
Popolnoma te razumem. Duhovnike vidim predvsem kot učitelje in vzgojitelje, zato ni razloga, da ne bi prejemali od države podporo, ne plačo, kot vzgojitelji in učitelji v javnih ustanovah. Če se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo mislim, da odvedejo davek kot vsak drug. Ubijanje ljudi ne sprejemam. Bili so na obeh straneh taki in taki. Omenjeni duhovnik je bil ustreljen l. 1951 ponoči, ko je odprl na klice okno. Ponovno izkopavajo kosti po Sloveniji. Kaj so res to zaslužili, ženske otroci, fantje in dekleta. Za svet bi bilo dovolj, če bi veroval v en sam stavek iz Svetega pisma, ki gre nekako takole: njih dela gredo z njimi! Ker se vsak boji samo zase, bi bil na zemlji mir.