Cerkev in premoženje
*****Najbolj pa me je nasmejala, ko je rekla, da so komunisti osvobodili Slovenijo. S tem, da so pobili 12.000 domoljubov? Toliko jih nista ne Hitler in ne Mussolini skupaj. ******
Saj jim ni bilo reba pobijat, za njih so to delali domobranci. Ki so jih sami organizirali in plačali.
Kdo je pa pobijal partizane? ker žrtev na partizanski strani je bilo več kot na okupatorsko-kvizlinški strani. ???
Robi
*****kako komentiraš dejstvo, da so bile vaške straže ustanovljene kar nekaj časa pred t.i kolaboracijo, prisego in konec koncev vpada švabov na naše ozemlje. ******
Vaške straže so bile ustanovljene zato, da so pobijale domoljube, ki so se uprli okupatorju.
Glavni odbor vaških straž je bil ustanovljen 12.2.1942 na sestanku pri Rožmanu.
*****Kdo je moril, v času svobode, junija 1945 (kdo je dal ukaz, kar tam en?) *****
Ukaz za to so dali Angleži, kako bi sicer domobranci prišli iz angleškega ujetništva do Kočevja? Kaj se bo zgodilo z kvizlingi, je bilo pa določeno na Teheranski konferenci leta 44.
Junija 45 še ni bilo svobode, domobranci takrat še niso podpisali kapitulacije.
Papež je že leta 39 exkomuniciral komuniste, kar je najhujša Cerkvena kazen (nacistov in fašistov ni nikoli) in tako napovedal boj proti komunizmu.
To je bil boj za ohranitev oblasti, prmoženja in privilegijev.
******Da bi bili med vojno ogroženi tisti, ki niso hodili v cerkev?! :)) Prvič slišim. Je bilo pa zelo hudo za tiste, ki so bili verni in zavedni Slovenci. *****
Mina, da so bili ogroženi tisti, ki niso hodili v Cerkev ti lahko potrdim tudi jaz, preberi tole še nekajkrat samo zato, da ne boš naslednjič spet trdila, da kaj takega slišiš prvič.
Vejamem, da je bilo hudo za tiste, ki so bili verni in domoljubi.
Če si bil veren, si se boril za okupatorje, če si bil pa zaveden Slovenec pa proti njim.
Ali kristjanu več pomeni vera ali domoljubje?
PRABABI,
ne nič ni bilo nevarno, pa saj sem vedel da pes, ki laja ne grize.
Sicer pa ne verjamem, da me je kdorkoli branil, nekateri pač razmišljajo s svojo glavo, hvala Bogu, saj je bilo po drugi svetovni vojni veliko preveč enoumja. Očitno je še komu jasno, da med vojno niso trpeli samo interniranci, ampak tudi “tabeli” in “tardeči” in “taplavi” in “tačrni” in “tamladi” in “tastari”, na svoj način je prav gotovo trpel tudi Frakelj. Res pa je, da so jo eni krivci pobrisali, res pa je, da so bili drugi krivci nagrajeni. Na vseh straneh pa je bilo – zaradi podobne propagande kot jo sedajle zganjava midva – mrtvih veliko nedolžnih.
Ljudje so se pač odločili kot so se, verjetno je vsak živel v prepričanju, da se je odločil prav. Zgodovino pa, kot sem že zapisal pišejo zmagovalci in če bi zmagala druga stran, bi verjetno midva poznala o škofu Rožmanu povsem drugačno resnico kot jo poznava. Zato še enkrat poudarjam, da o njem premalo vem, saj so mi v glavo predolgo vtepali samo podobno resnico kot je tvoja.
In ali se ti ne zdi, da je zadnji del tvojega zadnjega stavka malo preživel. Saj imamo menda demokracijo in naj bi se lahko slišalo tudi drugačno mnenje kot se je smelo dolga leta po vojni.
Pa lep vikend.
*****Zgodovino pa, kot sem že zapisal pišejo zmagovalci in če bi zmagala druga stran, bi verjetno midva poznala o škofu Rožmanu povsem drugačno resnico kot jo poznava. ******
Zgodovina se piše na podlagi dejstev, in če obstajajo dokumenti, da so domobranci prisegli Hitlerju, Rožman pa je bil takrat prisoten in to požegnal, in daroval mašo, potem težko rečeš, da tega ni bilo ter da so se domobranci borili za samostojno in demokratično Slovenijo.
A pod vodstvom velikega fuererja kot so prisegli?
Tale odgovor je seveda posledica opranih možganov. Vojna se je namreč pričela precej pred domobransko prisego, ti pa so prisegli po mojem mnenju zaradi nekaterih “nerodnosti”, ki so jih storili nekateri partizani, za katere pa je bilo vsakega poštenega partizana sram da se je priključil “pravi” strani, čeprav se je odločil v dobri veri, da ravna prav.
*****Tale odgovor je seveda posledica opranih možganov.*****
Domobranska prisega je dejstvo, če pa že omenjaš oprane možgane bi pa raje omenil tiste, ki so prisegli in streljali za okupatorjeve interese.
Vem, da se vojna ni začela z domobransko prisego, Rožmaj je poslal zahvalnico Mussoliniju in daroval mašo v zahvalo že prvi teden po okupaciji. Delitev Slovencev na dva tabora pa se je zgodila že pred vojno.
Domobranci (s podporo RKC) so ostali zvesti Nemcem do zadnjega. Še ko so Nemci že podpisali predajo, so domobranci še streljali po partizanih. To so dejstva. Koliko pa imam jaz oprane možgane, je pa čisto nepomembno, to teh dejstev ne spremeni.
Se pa strinjam s tabo, da so se tudi na partizanski strani dogajale “nerodnosti” kot jih sam imenuješ, in bodi prepričan, da jih ne odobravam.
Če se še spominjaš knjige Ukana, Iva Svetina; v njej je jasno napisano, da partizani niso bili čisto nič milostni s partizani in so jih veliko umorili oz. dali umoriti sami. Vzroki za tako bratomorno pobijanje, ne samo med partizani in belimi ampak med samimi partizani so večinoma skriti pod besedico “izdajalci”, “dezerterji”… vse pa se je že takrat delalo in pripravljalo za utrjevanje povojne komunistične oblasti.. Taka je bila ruska šola, saj je že Stalin na stotisoče svojih privržencev pobijal kot po tekočem traku. Žal se je ta “komunistična univerza” v kateri so se šolali naši največji povojni voditelji, preselila tudi na slovenska tla, ki so prav zaradi tega “šolanja” prepojena s slovensko krvjo.
Morda zato še danes nočejo njihovi nasledniki izkopavati kosti svojih pobitih (partizanov), da ne bi prišle še hujše resnice na dan?
Tele stare reve Prababi se ne da brati, ker slabo razumljivo piše, vendar včasih preberem kakšen njen stavek in ji dam v enem prav: vojna je res najhujša stvar!
Megaboy.,
pravzaprav se v marsičem strinjam s tabo. Trdim pa le, da je za tistega, ki je v tistem trenutku na “nepravi”strani, mučenje nemočnega nasprotnika boleče, ne glede na to ali je bel ali črn. In mučitelji (za moje pojme pokvarjenci) so bili na vseh straneh. Razlika je le v tem, da so bili eni nagrajeni, drugi pa pobiti, njihovi “šefi” pa eni odlikovani, drugi pa zbežali v tujino, če niso pravočasno zamenjali barve (in teh ni bilo malo).
To, da je RKC podpirala domobrancem je pa le malo preveč demagoška. V partizanih je bilo kar nekaj duhovnikov, res pa je, da so bili po revoluciji verniki izigrani.
Delitev Slovencev na dva??? tabora je žal ostala tudi po vojni in še kar traja…….., to pa se vidi tudi pri naših uspehih s sosedi.
zg
Takole pa so obračunali domobranci s svojimi, ko so se jim uprli, pa ne misli, da je to edini primer, veliko jih je bilo.
Preberi spodaj zapisani članek, ki je bil zapisav v DELU 15. JULIJA.
PA ŠE TO:
Kar jih je Rožman rešil iz italijanskih zaporov, so POVEČINI vsi šli v domobranske vrste. Glej moj post z dne 1.10.06, tam sta pojasnjevala Franc Miklavčič in akademik dr. Anton Trstenjak.
Mojega očeta ni REŠIL, prošnje za izpustitev ŽUPNIK ni podpisal, oče je preživel taborišče v Italiji in nato še v Nemčiji, vrnil se je zelo izmučen po osvoboditvi leta 1945, na podrto hišo.
Rožman pa je svoje privržence rešil iz italijanskih zaporov in jih poslal v domobranske vrste, večina se jih ni vrnila. Mogoče bi bilo bolje, če bi ostali v taborišču, v Italiji in Nemčiji.
===========
Tu je članek iz DELA, zapisan je v Reviji SVOBODNE MISLI v št. 15, dne 11. avgusta 2006, na strani št. 19.
“KO SE VRNEMO, BOSTE VIDELI HUDIČA!”
Preberimo še razmišljanje Zdravka Kaltnikarja o iskanju zgodovinske resnice o času II. svetovne vojne (Delo, 15. julija):
“Vsakdo ponuja svojo resnico in tudi jaz sem bil priča begu Nemcev in njihovih zaveznikov pred komunistično nevarnostjo. V tržiškem koncu se je vojna zavlekla in osvobojeni smo bili šele 11. maja. Užival sem ob begu sovražnika, ob enem pa so se mi tudi smilile, vse te množice beguncev, ki so spremljale vojne trume. Takrat, ko je Ljubljana vriskala v radosti osvoboditve, so nas spraševali, kako si upamo čakati boljševike, saj Vrhnika gori in tudi Ljubljana že gori in vsi kandelabri so polni obešencev. Smilili so se mi v svoji nevednosti in naivnosti, zaslepljeni od svetih besed s prižnice. Seveda pa se jim nismo upali oporekati.
Kajti niso bili samo ponižani med njimi. Ne enkrat sem slišal: “Saj se vrnemo in potem boste že videli hudiča!” Za pokopališkim zidom v Križah še danes ležijo kosti devetih domobranskih fantov, ki jih je njihov oficir postrelil, ker niso več hoteli naprej, vendar so se želeli vrniti na njihove domove. Nekdo bo to opravičeval s poskusom dezerterstva, a to se je zgodilo 10. ali celo 11. maja, torej že po uradnem koncu vojne. Nikjer pa še nisem zasledil obsodbe tega zločina. Seveda so samo hipotetična vprašanja, kaj bi bilo, če bi zmagala druga stran. Gotovo bi bili potem pobiti drugi. Zločin ali nameravani zločin drugih seveda ni opravičilo. Evforijo sovraštva in nakopičene maščevalnosti pa omogoča razumeti. Apokalipsa vojne je bila tista, ki se je zavlekla v vse pore bivanja in bitja in je še po svojem koncu trosila zmajevo seme.”
================
Tisti, ki so bili primorani z njimi z vprežno živino, so marsikaj videli, tudi o tem sem že pisala.
Jaz sem njihov odhod od daleč opazovala, kar precej časa pred odhodom sem bila skrita, ker sem se jih bala, nazivali so me z BANDITOM.
Sedaj me pa nekateri tukaj, nazivajo s komunistom, kar pa nisem nikoli bila. Me je pa vojna zaznamovala za vse življenje, kar nikomur ne želim, da bi to doživel.
Ja, tukaj zgoraj sem prebrala: “da take stare prababe, je težko razumeti”
Priporočam, da kdor ne želi postati star, naj si sam pomaga in odide s tega SVETA, še mlad. Jaz sem MATI NARAVI hvaležna za vsak dan, ki ga preživim. Kadar bo čas zato, bom odšla, rada ali nerada, kot mora vsak, nekateri še zelo mladi odidejo.
Sistem MON-na, pa vsakemu omogoča, da me lahko “preskoči.”
Vidim pa, da me raje “naskoči” :-))))))
Če se mi bo ljubilo, bom še kaj napisala, kadar bom imela čas. Raje tudi kaj pozitivnega prebiram.
en mal mem
O tem, si lahko veliko prebral, ti ne bom jaz pisala. :-))))) Bom ti pa nekaj drugega.
Nekje sem prebrala, da te skrbi, da ne bodo Slovenci izumrli. Če bi bilo po škofu Rožmanu, Slovencev ne bi bilo več. Zahvali se borcem NOB, da smo še 60 let živeli. Kako bo naprej, boste pa videli, nataliteta pada. Kolegici zgoraj sem napisala, da se iz ljubezeni vse rodi. Tudi ti si po tistem tam napisal REK, kot sem ji ga jaz: “LJUBITE SE IZ MNOŽITE SE MED SEBOJ”.
Nekdo, pa je enkrat dejal, da se bomo požrli med seboj, mogoče bo tudi to? Ali pa nas bodo prodali, ker niso uspeli pred 60 leti. Jaz zaključujem, me tudi ne briga kdo bo izvoljen za župana.
Lepo se imej in poskrbi, da Slovenci ne bodo izumrli, če bodo, bodo prišli tisti, ki jih je več, ki ti gredo na živčke.
Jaz bom pa šla drugič raje kar v Darfur, bom mogoče tam srečala našega večnega popotnika Toma, ko ima srce za revne ljudi.
V naši občini dobo cerkev vsako leto 4.000.000,00 SIT za obnavljanje in ohranjanje “naše”kultirne dedoiščeine. Prav tako dobijo denar od ministrstva za kulturo za te namene. Pobirajo pa še denar od folka, davka pa ne plačajo. Določena politična opcija pa izrablja institut cerkve in krščanstvo za svoje namene, ljudje pa nasedejo na to-ovce. No samo poglejte-NSi-“krščansko”ljudska stranka, že svojem imenu uporabljajo kščanstvo. Pa pedofilija. Veste kaj, če bi na mojega otroka župnik pololžil roko, bi ga v tistem trenutku križal, pa naj pol ttrpi. DAVKE NAJ PLAČAJO, TAK KOT KIJ MORAJO NPR. TUDI GASILCI ZA NAKUP OPREME. KOGA BOMO POKLICALI KO BO ZAGORELO. ŽUPNIKA VERJETNO NE, DA BO PRIŠEL MOLIT IN PROSIT BOGA, DA NE BO ŠLO VSE K HUDIČU.
*****Prababi, kaj se je dogajalo po slovenskih vaseh, da so domačini ustanovili vaške straže? *******
Delalo se je spiske zavednih (nevernih) Slovencev, ki jih je okupator potem pošiljal v taborišča.
Nekateri so se temu uprli in narodne izdajalce kaznovali, drugi branili okupatorja in napadali partizane.
janja
Zapisala si:
“Tele stare reve Prababi se ne da brati, ker slabo razumljivo piše, vendar včasih preberem kakašen njen stavek in ji dam v enem prav, vojna je res najhujša stvar!”
Najhujša stvar je vojna, samo tega se ne zavedajo vsi!! Oh, ko bi se!!
janja,
firbec je hud kaj?? Le zakaj me bereš, če pišem, “po tvoje” , tako slabo razumljivo?? Moje pisanje ti ni všeč zato, ker pišem o tistih, ki jih ti zagovarjaš, ane?? Ta tema, je zate slabo razumljiva. :-))))))
Zgleda, da moram pisati, da tebe jezim ali razsvetlim in tebi enake. Pa tudi zato, da preberejo to temo še tisti, ki o njej nič ne vedo.
P.s.
To je zapisala: “po janjini ugotovitvi,
“Tele stare reve Prababi se ne da brati, ker slabo razumljivo piše”
janja, hvala za ugotovitev!
Pa potrudi se, da boš ti bolje pisala in izpolnmila tvoje poslanstvo, kot pametna ženska.
en mal mem
Na tvoje pisanje, se lahko samo nasmejim. Kdo pa misliš, da sem jaz? Ti mene ne poznaš, prav tako jaz tebe ne.
Ti in Robi, me nazivata s komunistom. Jaz vama lahko samo vračam, vajino predrznost, ki jo gojita do mene, lahko vama pripišem, da sta domobranca, ker jih zagovarjata.
Res si “en mal mem”, če misliš, da ti bom pisala in razlagala o vaških stražah, bilo je že veliko napisanega, sta pač površna v branju. Preberita vse, pa bosta vedela zakaj.
Ha ha, ali še sedaj nista prebrala mojega posta z dne 01-10-06 22:38. Tam pišeta Franc Miklavčič in akademik dr. Anton trstenjak. Si pa slep!!!
Napisal si:
“Ko boš zmožna dati odgovor, se boš rešila bremena, ki ga nosiš že celo življenje s seboj.” BEDARIJA, KAJ TI PADE NA PAMET????
Ti, EN MAL MEM, jaz ne nosim nobenega bremena, ker nisem nobenega ubila, niti izdala. Nosim pa s seboj veliko spominov in “svinjarije”, ki so mi jo storili domobranci – izdajalci, katere zagovarjaš “TI”!!!!
Mogoče, pa nosiš breme tI??? Stresi ga iz sebe! Po priporočilu, kot ga zahtevaš od mene. Imaš ti kakšno “klavno pesem”? jaz jo nimam!!
P.s.
Skopiraj si moj post z dne 01-10-06 22:38 in se ga nauči na pamet, pa na glas prebiraj, kot si svetoval ti meni, mogoče ti bo odleglo? Pomagalo?Samo BOG ve, če ti bo! Želim ti, da ti uspe!
Danes oz. včeraj je bila zelo lepa nedelja, zato sem šla malo na izlet.
Bliža se, DAN SPOMINA NA MRTVE, še 15 dni, pa bo ta dan tukaj. Obiskala sem dva kraja, precej daleč sta ta dva SPOMINSKA KRAJA. Pri obeh je bilo veliko obiskovalcev, ki so se spomnili na njih in se poklonili njihovemu spominu.
V zidanem objektu, spredaj nizka železna ograja, na stenah so nameščene plošče. Na njih so napisana imena in priimki BORCEV, napisano je tudi iz katerega kraja so bili doma. Po prebiranju, se vidi, da so bili iz vseh krajev Slovenije.
Ta spomenik je postavljen v spomin borcem 4. bataljona, BRIGADE “IVANA CANKARJA” NOB.
Brigada je štela 133 borcev, od teh, je 126 borcev napisanih na ploščah, v tem spominskem hramu. Na te borce, se je spravilo 600 domobrancev in okupatorjev. Pokončali in pobili so jih 16.III.1944. Bili so izdani in v tistem trenutku, ne dovolj pripravljeni.
“SLAVA JIM”
p.s.
Piše na spomeniku.
========
Nad Žužemberkom, na vrhu hriba, stoji cerkev Sv. Mohorja in Fortunata. Nasproti cerkve, v skoraj isti višini na drugem hribčku, pa stoji spomenik padlim borcem in aktivistom NOB, iz okolice Žužemberka, ki so padli med II. svetovno vojno 1941-1945.
Vseh padlih v ŽUŽEMBERŠKI OKOKICI je napisano na spomeniku število 1144 borcev in aktivistov NOB.
Ob tem spomeniku stoji na podstavku devet visokih plošč, na njih pa je napisano 800 imen in priimkov, po abecednem redu od A – Ž. Iz zapisov je razvidno, da je v nekaterih primerih, tudi po sedem enakih priimkov.
========
Prababi, tvoja propaganda za komunistično glasilo Svobodna misel je že več kot groteksna. To je praktično edina literatura, na katero lahko opreš in opiraš svojo “resnico”.
1.) Še vedno pa ne poveš, zakaj so morale biti ustanovljene vaške straže. Kar naprej in naprej se izogibaš tega odgovora.
2.) To, da si komunist si povedala sama.
3.) Zakaj komunisti niste hoteli NA OČITNO MONTIRANEM pustiti na Rožmanovem procesu pričatui materi heroja Toneta Tomšiča?
Ergo? Proces je bil montiran, z jasnim namenom. In na osnovi takih montiranih procesov ti še danes stogmatiziraš ljudi. Ej, pa kje imaš vest?
Poleg tega vidim, da uporabljaš lažnjivo in zavajajoče kao citate Rožmana v zvezi z italijansko okupacijo? Zakaj? Tvoj namen je očiten. Kot je rekel že nekdo drug – da blatiš brez edokazov. In to ti, toliko da veš, zamerim.