Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek FRANKOLOVO 62. oblenica

FRANKOLOVO 62. oblenica

V spomin na 100 obešenih talcev 12.02.1945.

Žalna slovestnos ob 62. obletnici zločina na Stranicah v spomin na 100 obešenih talcev bo ob 12. uri.
Slovestnost prireja Društvo frankolovskih žrtev.

Vir: Pomembnejše prireditve, januar – junij 2007.

———
Dne 22. januarja so močne nemške sile obkolile 13. SNOUB na območju Dramlje–Konjiška gora, vendar se je s precejšnjimi izgubami prebila na obromke Pohorja. Dne 2. februarja pa so bračičevci v soseski Tesno blizu Stranic pri Frankolovem napadli avtomobilsko kolono 2. bataljona SS policijskega polka in uničili tovornjak s strelivom. Po naključju se je peljal v avtomobilu tudi celjski deželni svetnik Anton Dorfmeistzer, ki je ranam podlegel.

Nacisti so 12. februarja za maščevanje za njegovo smrt obesili na obcestno drevje v Grabnu pri Frankolovem 99 talcev in enega, ki skušal pobegniti ustrelili.

Vse žrtve so bile pripeljane iz celjskih zaporov.

Vir: NOV NA SLOVENSKEM 1941 – 1945

Dobro jutro PRABABI, a ne moreš spati? A te kej teži? Imaš spet svoj “trenutek za provociranje”? Daj no, še kakšen članek o pedofiliji in pobiranju vstopnine na blejski otok pa boš najbrž doživela svoj skromen trenutek…

Spoštovani forumovci, tako kot Svetilnik01, je tudi Prababi iz tistega, hujskaškega tabora. Zato ji lahko nasedete, če imate preveč časa… drugače pa raje BERITE, BERITE, BERITE… aneda Prababi

Lep pozdrav

Včasih delam dobesedno idiotske napake tc tc tc… kot sedajle, ko sem odprl post od mmlja…

Prababi dej se no pomirit.

mml
Očitno imaš težave ti, vsaj tako je zaznati iz tvojega pisanja. In iz katerega “hujskaškega tabora si ti” razsvetli nas. Da bomo vedeli, kam ti spadaš?

Sicer pa veš kaj “mml” ti še skromnega trenutka ne moreš doživeti in to je tisto, kar te najbolj boli.

Tvoje pisarjenje in pozivanje ter primerjanje z Svetlnikom je ABOTA, da ji ni para.

Sicer se ne oglašam, vendar ko naletim na tak primitivizem kiot ga vzganjaš ti mml, pa me obide velika žalost, in se vprašam, kje živimo?

neverjetne reakcije :)))

Z vsem spoštovanjem do usmrčenih, pa vendarle se včasih sprašujem: zakaj ti ljudje niso bili v partizanih? Ali pa pri “tabelih”? Kaj so res morali vsi čakat doma na to, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo in delati načrte kako se bodo takoj po končani vojni postavili v prve vrste kot ljudje brez greha? Še danes mi gredo na živce ljudje, ki čakajo v senci na narodov blagor.

mik….predvidevam, da so bili tvoji predniki (vsa ožja in širša žlahta ) v partizanih…..Kajti če niso bili se jaz sprašujem zakaj se ti sprašuješ:

………pa vendarle se včasih sprašujem: zakaj ti ljudje niso bili v partizanih? Ali pa pri “tabelih”? Kaj so res morali vsi čakat doma na to, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo in delati načrte kako se bodo takoj po končani vojni postavili v prve vrste kot ljudje brez greha? Še danes mi gredo na živce ljudje, ki čakajo v senci na narodov blagor…………..

Wild

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Mik, o kom ti to govoriš?
Ti ljudje verjetno niso bili zaprti zaradi kraj, temveč zaradi nasprotovanja režimu.

čiček napisal:

> mml
> Očitno imaš težave ti, vsaj tako je zaznati iz tvojega pisanja.
> In iz katerega “hujskaškega tabora si ti” razsvetli nas. Da
> bomo vedeli, kam ti spadaš?
>
> Sicer pa veš kaj “mml” ti še skromnega trenutka ne moreš
> doživeti in to je tisto, kar te najbolj boli.
>
> Tvoje pisarjenje in pozivanje ter primerjanje z Svetlnikom je
> ABOTA, da ji ni para.
>
> Sicer se ne oglašam, vendar ko naletim na tak primitivizem kiot
> ga vzganjaš ti mml, pa me obide velika žalost, in se vprašam,
> kje živimo?

Spoštovani čiček

Najprej dober večer in potem takoj novica zate: meni je vsak “hujskaški tabor” tuj. Spadam med ljudi, ki jih pogreje takšen post, kot je tale, ki ga je začela Prababi. Zakaj? Pomisli malo: novica oz. vabilo, podprta z prepisom iz knjige in to je vse. Kakšen je njen namen? Enostavno, zanetiti žolčno debato in prepir kdo je bolj nedolžen: tabeli ali tardeči, tačrni ali taplavi, naši ali vaši, vaši ali naši…

Saj gremo lahko še enkrat od začetka… aneda…

“Domobranci so bili fejst fantje, ki niso marali komunistov in so jih izdajali in preganjali in sploh ovirali. Partizani so se pa skrivali po šumi in naskrivaj napadali prestrašene okupatorje da so potem taisti lahko pobesili na stotine nič hudega slutečih domačinov. In mimogrede povedano ti domačini so se bali tako Nemcev kot partizanov kot domobrancev. Ja, je moglo biti zaj….no v tistih časih.”

P.S. Kuku, Prababi, kje si? Spet imamo “domobransko temo”, juhuhuhuhu….

Žal te moram opozoriti , da so domobranci delovali v Ljubljanski pokrajini, na štajerskem jih ni bilo.

Kje so pa bili takrat partizani, da bi obranili domačine pre obešanjem. Tipično, malo so razdražili Švabe, potem pa domačine prepustili na milost in nemilost, tako kot v Dražgošah.

mina* napisal:

> Kje so pa bili takrat partizani, da bi obranili domačine pre
> obešanjem. Tipično, malo so razdražili Švabe, potem pa domačine
> prepustili na milost in nemilost, tako kot v Dražgošah.

Ah, draga mina, kako neverjetno si v dveh stavkih zadela bistvo vaških straž in vseh “domačih izdajalsko-okupatorskih-kvizlinških” grupacij med vojno. Seveda so se domačini na smrt bali… predvsem partizanov. A misliš da so jih partizani varovali pred okupatorjem? Aha, zgodbice za male pionirčke. Vsakič ko so udarili naskrivaj po kakšnem nemškem kamionu, iz zasede in varne razdalje seveda, so bližnji domačini trepetali in ugibali, kdo bo zabingljal. Ne, niso marali “gošarjev”….

Ja, imaš prav , mina! Povsem isti potek kot v Dražgošah, Najbrž so partizani iz varnega zavetja gozda gledali kaj so povzročili in jo nato popihali še bolj na varno. Tudi jaz se sprašujem – zakaj niso branili nedolžnih žrtev pred okupatorjem? Zakaj niso napadli in razbili konvoj s talci iz zapora, ko so jih okupatorji s tovornjaki peljali na kraj tragedije? Zakaj, zakaj….??? Vse več vprašanje se odpira, ali zna kdo odgovoriti nanje??

Lahko je biti po bitki general.

Lisica napisal:

> Ja, imaš prav , mina! Povsem isti potek kot v Dražgošah, Najbrž
> so partizani iz varnega zavetja gozda gledali kaj so povzročili
> in jo nato popihali še bolj na varno. Tudi jaz se sprašujem –
> zakaj niso branili nedolžnih žrtev pred okupatorjem? Zakaj niso
> napadli in razbili konvoj s talci iz zapora, ko so jih
> okupatorji s tovornjaki peljali na kraj tragedije? Zakaj,
> zakaj….??? Vse več vprašanje se odpira, ali zna kdo
> odgovoriti nanje??

O ja ja, bi se našel kdo, ki bi znal odgovoriti na tvoja vprašanja. Ampak jih je vedno manj in spomin jih tudi že zapušča. Tako da bo treba pohiteti z iskanjem tapravih odgovorov na vprašanja.

Pa čim lepši dan še naprej

Seveda, največkrat so se tako kot praviš gošarjev bali bolj kot Nemcev in Italijanov skupaj. In da so zaščitili svoje družine in premoženje, so pač vzeli orožje od sovražnikov. Paradoks, da ga ni para, kruta realnost. In iz tega se vidi vsa pokvarjenost revolucionarjev, ki so z vsemi sredstvi hoteli priti na oblast, kar jim je žal tudi uspelo.

Morda bi na to odgovorila Prababi?
Ampak ona ne zna podati drugega argumenta kot notoričnega ponavljanja”jaz sem stara, vem vse, vi drugi pa ne veste ničesar, ker ste še mladi, samo BERITE BERITE BERITE”.
No, smo brali in prebrali. Zato je pravljic iz babičine skrinje, kot je že nekdo rekel, končno dokončno konec.

Torej, zakaj so že partizani prepruščali vaščane na milost in nemilost okupatorju, potem ko so jih sami dodobra sprovocirali?

Na odgovor počakaj na uro strahov:-))

WildWind,
ja, nekaj jih je res bilo v partizanih, upam da to ni greh. Strica, očetovega brata, ki se je še mladoleten skrival doma so neke noči s sabo odpeljali “tabeli” in je bil kasneje iz zasede ubit. Od očetovih soborcev. To pa je greh. Pa vendar, padel je v borbi in za mene ni nič manjši heroj kot tisti, ki so padli na partizanski strani.
So mi pa malo sumljivi tisti, ki so čakali na konec vojne doma v senci. In nekatere od teh so tudi zaprli, kar so spet nekateri od teh po koncu vojne spretno izkoristili za iskanje raznih ugodnosti, ker so bili v ujetništvu samo zato, ker so bili kao neki strašni nasprotniki takratnega režima.

Kdo pravi, da je karkoli greh….samo firbca me….kaj pa ostali, praviš en stric, kaj pa tvoj oče, pa mati pa stari starši…..ne mi rečt, da je bil stric edini za borbo sposoben moški.., kaj so pa tete počele….a ostali so vsi doma čakali na konec vojne?????Po tvoje so torej kaj vem…..izdajalci ki so kolaborirali z okupatorjem???
Da ne boš mislil, da pišem brezveze tudi v moji družini so bili padli, na strani partizanov ( prisilno novačenje), na strani bele garde( prisilno novačenje), na strani nemške vojske ( prisilno)….edini ki je poslal vse vojske k vragu je končal na prisilnem delu v Salzburgu,…..jp vsega po malem, ne morem jih zagovarjat, sami se ne morjo branit …..ampak na bruhanje mi gre ko berem kako nekateri besno zagovarjate eno stran…..
Bili so vojni časi, dogajale so se svinjarije vsak dan, povsod …..Slovesnost ki je omenjena v uvodnem postu je bila leta in leta razlog za srečanje borcev, ki so slavili svoje junaško dejanje katerega posledica je bila 99 obešenih na jablane in en ustreljen. Junaštvo pa tako….je pa res da so tisti nemškutarski candri dokazali, da se ni dobro pečati z nemškimi oficirji (kogar zanima naj se malce pozanima preden vsi viri pomrejo)……jp to je bilo junaštvo, da ne govorimo, kakšno škodo so utrpeli okupatorji……bilo bi smešno, če nebi bilo tragično!!!!

Wild

WildWind ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ability is what you're capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.

Vidim, da ste se (skoraj) vsi postavili na stran okupatorjev, torej Nemcev. Morda pa ima svetilnik vseeno prav, nekateri ostanejo celo življenje hlapci tujcem, če jih ti le malo pogladijo…

******Najbrž so partizani iz varnega zavetja gozda gledali kaj so povzročili in jo nato popihali še bolj na varno. Tudi jaz se sprašujem – zakaj niso branili nedolžnih žrtev pred okupatorjem? ******

Jaz pa sprašujem, zakaj vaške straže niso branile nedolžnih žrtev pred okupatorjem????? A to lahko pojasniš?

Bi rekla prababi BERI, BERI, BERI, pa boš videl zakaj.

*****Bi rekla prababi BERI, BERI, BERI, pa boš videl zakaj. ****

Aha, torej zato, ker so vaške straže pomagale okupatorju pri iztrebljanju slovenskega naroda.

New Report

Close