Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek IN kakšne so naloge vaših partnerjev?

IN kakšne so naloge vaših partnerjev?

Ravno sem razmišljala, kaj je že delal moj mož včeraj in sem se spomnila na nekaj stvari , ki so striktno nenapisene njegove npr. vsak večer nahrani ribe, skrbi za akvarij, vedno zamenja vodo zlati ribici, v nedeljo zjutraj zalije vse rože v hiši, peče “mašin” kekse, po kopanju vedno on očisti bano, vedno očisti tuš kabino, vsak večer kopa sinka, vsako leto okrasi hišo za novo leto ( je nor na te svetleče cevi ), ob koncu tedna kuha on, ob sobotah sesa, sam menja gume na avtomobilu ( sezonsko ),poleti vsak večer zaliva rožice in najino cvetlično gredo…no, saj mam kar pridne ga moža kajne. So pa to stvari, na katere mi i treba stokrat opozarjat.

Kaj pa vaši?

Lep dan

Pri nas ni striktno razdeljenih nalog (morda bi bilo bolje, če bi bile), le poleti ponavadi on kosi travo.

Lepo, da kdaj tudi pohvalimo svoje može.
Pri nas pa kar se tiče “gospodinjskih opravil” jih naredi le če ga prosim, sam bolj malo vidi, je pa priden kar se tiče okolice in novogradnje. (skoraj čisto sam je naredil hišo in uredil okolico)
Jaz sem zadovoljna saj vem da vsak ni za vse. Nekako imava tih dogovor da sem jaz “glavna” v hiši on pa zunaj nje.
Nam štima.

Huh … dobra si, da si se vsega tako spomnila. Pri nas sicer ni določenih nalog … je pa nekako tako, da tudi pri nas ob koncu tedna kuha on, pa ko je doma pomije on posodo, večinoma on sesa potleh in pomije, glede avta ima tako ali tako on zadeve čez, pa tudi glede samih popravil po hiši (seveda) on … :))) … ga pa počasi uvajam tudi v to, da da on prat cunje, pa obesit. Likanja se sicer še vedno otresa. :))) Sicer je pa ponavadi tako , da pri nas delamo skupaj … in takrat dela tisto kar mu pač ukažem. :)))) ;)))

Res imas pridnega moza. Pa se opozarjat ga ni treba. Tudi moj je drugace zelo priden ampak odkar sem jaz doma se je pa razvadil da je joj. Drugace zna vse, celo sivati, ima zlate roke, vse cesar se loti mu gre. Ampak iz dneva v dan je huje. Sedaj se za sabo komaj pospravi.
Res pa skoraj vsak vecer malcico stusira.
Glede na to, da sem doma niti zahtevam ne kaj posebnega od njega, samo da za sabo pospravi.

Popolnoma iste kot moje, razen okoli avtomobila poskrbim jaz.
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nimava razdeljenih del. Enkrat več naredi eden, drugič drugi. Edino prat dajem samo jaz – brez kakšnega tehtnega razloga, okrog hiše pa v glavnem samo on.

nimava striktno ločenih opravil, le da on več sesa, jaz pa več posode pomivam (ampak to predvsem zato, ker on kuha :).
Sicer on več dela z avtom in kosi travo, jaz pa se več mudim na vrtu (ki je itak čisto micen in samo moj :)))), pa tudi mačke hrani večkrat kot jaz (ampak to zato, ker je zjutraj prvi pokonci in ga zveri napadejo :))))
T.

Moj pa še lika, pa po tleh briše če mi ne znese, pa cunje daje prat, pa večkart jih obesi, kar se jaz ne spomnim. Po moje že kar vem da jih bo on tudi če jaz pozabim, pa ni treba mislit. Tolk je priden, da imam že kar slabo vest, zadnjič je že naša petletnica rekla “ja tata ti si pa res priden in tašči svoji, moji mami, se zelo smili. No, kuha ne , peče ne, pa tudi jaz ne počivam, ko on dela, samo tolk je tega…

Lep dan

Blagor vam!!

Moj odnese smeti (če mu jih pripravim pred vrata), pa ob vikendih kuha.

To pa je tudi skoraj vse:((((((

a ga rentaš?, ha, ha No pa saj tudi moj ni tako slab.

Prej sva imela stvari približno razdeljene, zato da ga nisem stalno opominjala. On je odnašal smeti, sesal, brisal prah in pospravljal posodo. Kuhala sva velikokrat skupaj oz. tisti, ki je prišel prej (njemu je samo manjkalo idej, če pa je vedel kaj naj naredi je bilo OK). Jaz pa sem prala, obešala, likala, pomivala posodo.

Zdaj delam praktično vse jaz, ker dela on hišo. Ko se preselimo pa še ne vem. Morda bo spet treba naloge nekako razdeliti.

Moj najraje vidi, če sproti povem kaj je treba narediti in potem si naloge razdeliva. Se tudi zgodi, da on pa ravno ne bi, čeprav bolj poredko. In ko je doma se veliko ukvarja z malim, precejkrat ga previje, nahrani, pelje ven (sploh, ko rabim mir za učenje) in zadnje čase preden kam gremo največkrat on zrihta sebe in malega, jaz pa sebe in stvari za sabo.

LP, Ana

midva imava priblizno dolocene stvari, ki jih pocne. Vsako jutro zajtrk, pospravi pomivalni stroj. Pospravlja zlozene cote v omaro, smeti, ob vikendih ob nedeljah kuha, zjutraj vedno sveze spece rogljicke.. Skrbi za hiso (kurjava,ce se kaj pokvari poklice pravo osebo,…).

Pri miskotu pa – vsak vecer ga umije in pripravi za spanje, igra se z njim,… pospravi igrace zvecer,…..

pa saj dela ta dela ki jih ima, da bi se pa kaj sam spomnil to pa ne. Ce mu pa omenim pa pol naredi.

Saj je priden – jaz ga imam ful rada, misko pa tut. Pa naj ostane taki kot je in nic drugace.

Razdeljeno nimava, je pa res, da vsako jutro odnese smeti in zvečer zloži posodo v stroj.

Po drugi strani jaz pri pospravljanju ne znam narediti nič, če njega ni doma 🙂 (ta gre med čudne navade), se pravi da ko pospravljava, pospravljava skupaj v stilu: “jaz naredim to, ti pa ono”.

midva nalog nimava, si pa pomagava. Čez vikende on zelo rad kuha, tako da sem tega frej. Čez teden pa ponavadi on posodo pospravi. Likam jaz, cunje nese on prat… Je pa tako, da ga je treba spomnit, kaj je treba naredit. Najlepše pa mi je zvečer ko naju popade lakota in me vpraša če boms endvič in mi ga lepo servira na krožniku.

Pri nas je bila delitev dela prilagojena dejstvu, da sem jaz hodila redno na faks, med tem ko sva že imela malo punčko. Mož je skrbel za denar, jaz za vse ostalo (za punčko, gospodinjstvo, moj fax).
To je bolj groba delitev. Normalno pa, da če zagusti, si pomagava. Likal je pa do zdaj 1x v življenju :)))

Vse delava oba, razen lika mož ne. Drugače pa kuha, pospravi… tisti, ki je prej doma. Mož brez, da mu posebej naročim, da prat cunje, jih obesi ali da v sušilca, pomije tla…, karkoli.

Malega pa kopam izključno jaz.

Že kar nekaj let nazaj sva prišla do spoznanja, da naju “pravila” utesnjujejo, zato pri nas ni napisanih pravil čigavo je katero delo. Včasih kuham jaz včasih on, enako je s perilom, brisanjem prahu, sesanjem…z vsemi opravili v hiši pa tudi z zunanjimi. Če je koš za smeti poln ga odnese tisti, ki to prvi opazi, enako velja za opravila izven hiše, pometanje,..itd. Poleti npr. zelo uživava, če lahko skupaj urejava vrt, to ni nikoli opravilo samo enega…itn.

Predvsem si ne želim življenja s takimi stvarmi greniti, všeč mi je, če je vzdušje v hiši sproščeno ne pa da en drugemu gledava pod prste kaj je kdo postoril po hiši in kaj je njegovo delo.

Uh sem se razpisala:)

Izključno njegove zadolžitve so : košnja trave, vse v zvezi z avtomobilom in vsa manjša popravila v hiši, teh opravil se ne dotaknem, brez izjeme, pa če nas preraste trava in trnje kot pri Trnljuljčici ali če hodimo peš ali se vozimo v zasvinjanem avtu ali če smo brez elektrike ( saj imamo sveče).

Pogojno njegova opravila pa so : kante za smeti, ki jih je treba nastaviti pred vhod ( običajno pozabi, ga moram spomniti, je tudi že letel dol v pižami, saj so smetarji že pricvilili), tedensko nakupovanje hrane in obiski tržnice ( mogoče je tu še najbolj skrben), kuhanje ob nedeljah in za večje praznike ( uživa), peka potice, kruha, zavitka iz testa, ki ga sam (!) naredi, pečenje na žaru poleti, včasih nahrani mačka. In to je vse.

Vse ostalo je moje ( tudi pospravljanje za njim, tudi pobiranje njegovih cunj za pranje, tudi pospravljanje njegovega krožnika z mize – sem obupala, nikoli se ne bo navadil), torej kuhanje vsak dan, pranje in likanje, odnašanje smeti, rože, maček, skratka kompletno gospodinjstvo razen čiščenja, ki ga opravi čistilni servis. Vse to zmorem in mi ni težko, saj mi ostane še ogromno časa za branje, poslušanje glasbe, aerobiko, druženje…
Kar verjeti ne morem, kaj počnejo vaši možje – rože zalivajo? Zamenjajo mačji WC? Likajo? Prah brišejo?? Kje se pa dobijo takšni?

Ampak se sploh ne pritožujem, s svojim možem sem zelo zadovoljna, ga ne zamenjam! Ker mi vsak dan sproti že toliko let dokazuje, kako rad me ima in kako ceni vse, kar naredim zanj in za družino. Ker se ob njem se počutim varno in ljubljeno. Ker ga ne zanimajo druge ženske ( jih niti ne gleda), ker me vedno vpraša za mnenje in ga upošteva, ker me še vedno gleda s tistim pogledom in ker je tudi on meni še vedno vesolje.

Samo na tole bom odgovorila: “Kar verjeti ne morem, kaj počnejo vaši možje – rože zalivajo? Zamenjajo mačji WC? Likajo? Prah brišejo?? Kje se pa dobijo takšni?”

Ja, matere so jih naučile, me – bomo pa svoje sinove!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Jah našega ni nič naučila njegova mati, se jemoral kr sam, ko je mene dobil;o)))))))))))))))))))))))))

Ja, sem vam kar nevoščljiva. Res kje se dobijo taki možje?

Mojega očitno mama ni nič naučila, ker je vse ona naredila, jaz ga pa očitno tudi ne znam prevzgojit.

LP

Se strinjam z Nino!

Edinega sina sem naučila delati vsa dela v gospodinjstvu, mož pa okoli hiše. To pa zato, da se bo lahko v življenju zanesel nase in ne na ženo.
Ne vem če sem prav ravnala, ker je dobil ženo, ki od doma ni dobila enakega znanja. Tako je moj sin sedaj po njenem “tako priročen”, da mu prepušča prav vsa gospodinjska dela, saj sama pravi, da jih sovraži.
Meni je težko gledat njun režim in mi je kar hudo, ko vidim, kako on gara, ona pa dobesedno leži. Oba imata odgovorni službi, vendar ima sin doma še vsa dela. Otrok še nimata, kaj bo potem?
Da ne bo pomotoe, z besedico še se nisem utaknila in se tudi ne mislim, samo pusto mi je gledati.

Krasno, morda zraste nov rod moških!
A kljub temu moram majčkeno podvomiti, saj se mi zdi, da moški večinoma (!) le niso preveč nadarjeni za kakšno bolj zahtevno gospodinjsko opravilo, četudi imajo voljo, obstajajo pa seveda svetle izjeme.
Če bi moj dragi mož hodil naookrog v srajcah, ki bi si jih sam zlikal, bi izgledal bolj klavrno ( je poskusil). Pa perilo bi imeli zaprano, rože bi pa itak poginile od preveč ali premalo zalivanja. Nekaterih stvari se ne da naučiti.
Po moje naj moški počnejo doma predvsem to, kar res obvladajo in kar jih vsaj malo veseli, le tako bo delo opravljeno tako, kot je treba, pa še nepotrebni prepiri odpadejo.

New Report

Close