Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kaj jeste tisti, ki ne kuhate kosila?

Kaj jeste tisti, ki ne kuhate kosila?

Na treh straneh teme je samo ene trem uspel pravilen odgovor: kaj jedo, ko ne kuhajo.
Večina vas ima problem z razumevanjem vprašanja.

Jaz zdaj, ko je veliko zelenjave, čisto lepo preživim z malo narezane sveže zelenjave (paradižnik, kumara), par kockic sira in kosom kruha.
Zakon so tudi sadni ali zelenjavni smutiji.

Kakšno polivko pripraviš v tem času?

Hrana v voku, kaj vse zmečeš notri?
[/quote]

1. Na hitro popraženi pinoli, dodam skuhane testenine, nadrobljen sir feta in drobnjak.
2. Natrgam na drobno brokoli (ali drugo zelenjavo, odvisno od tega, kaj imam pri roki) in ga dam skuhat v ponev z žlico vode, ko izhlapi, dodam olivno olje, lahko žlico smetane, ni pa nujno, lahko curry ali druge začimbe po okusu, primešam testenine (par žlic vode, v kateri so se kuhale) in parmezan.
3. Popražim na drobno narezano čebulo, dodam na rezine narezane bučke, posebej popražim slanino, dodam testenine in parmezan.
4. Enako kot zgoraj, v malo vode pokuham očiščene in narezane paprike (nam so všeč rdeče, ker so sladke), nato jih dam v visoko posodo in jih zmiksam z malo olja, rikoto, mandlji in parmezanom, da dobim pesto, ki ga zmešam s testeninami. Po okusu lahko dodaš tudi malo čilija.
5. čebula in tuna
6. paradižnik in mocarela
7. zmrznjeni morski sadeži – čebula, popražiš, popariš z vinom, dodaš na kocke narezan paradižnik
V woku pa vse, kar ponuja hladilnik. Meso, ribe, zelenjavo, tudi sadje (npr. piščančje meso in ananas). Bistveno je, da razrežeš na majhne koščke. Pražiš na arašidovem ali sezamovem olju, dodajaš sojo, terijaki. Najprej popražiš meso, ga daš na stran, nato popražiš zelenjavo in na koncu spet dodaš meso v wok.


Vprasnje je malo cudno zastavljeno, ker avtorica ne govori o toplotni obdelavi hrane in se posebej ne specificno tehniki priprave “kuhanje”, to je osegrevanju hrane v vecji kolicini vrele vode. Sprasuje o pripravi obrokov doma, ki so lahko topli ali hladni ali nekaj toplega in nekaj hladnega.
Tisti, ki recejo “ne kuhamo”, ne pripravljajo doma glavnega obroka, ne toplega in ne hladnega. Kar povprasaj bolj podrobno koga, ki rece “ne kuhamo”, kaj tocno to pomeni.

Potem pa pride tvoj odgovor priblizno kot da bi rekla, kadar ne kuham, specem v pecici. 🙂

Kaj ces pisat na taksno vprasanje? Ali pripravis hrano sam, ali pa uporabljas zunanje storitve – placljive, kot so dostava, toploteke ali menze, ali pa se povabis nekam, kjer pripravljajo hrano doma. Tretje izbire ni.

1. Na hitro popraženi pinoli, dodam skuhane testenine, nadrobljen sir feta in drobnjak.
2. Natrgam na drobno brokoli (ali drugo zelenjavo, odvisno od tega, kaj imam pri roki) in ga dam skuhat v ponev z žlico vode, ko izhlapi, dodam olivno olje, lahko žlico smetane, ni pa nujno, lahko curry ali druge začimbe po okusu, primešam testenine (par žlic vode, v kateri so se kuhale) in parmezan.
3. Popražim na drobno narezano čebulo, dodam na rezine narezane bučke, posebej popražim slanino, dodam testenine in parmezan.
4. Enako kot zgoraj, v malo vode pokuham očiščene in narezane paprike (nam so všeč rdeče, ker so sladke), nato jih dam v visoko posodo in jih zmiksam z malo olja, rikoto, mandlji in parmezanom, da dobim pesto, ki ga zmešam s testeninami. Po okusu lahko dodaš tudi malo čilija.
5. čebula in tuna
6. paradižnik in mocarela
7. zmrznjeni morski sadeži – čebula, popražiš, popariš z vinom, dodaš na kocke narezan paradižnik
V woku pa vse, kar ponuja hladilnik. Meso, ribe, zelenjavo, tudi sadje (npr. piščančje meso in ananas). Bistveno je, da razrežeš na majhne koščke. Pražiš na arašidovem ali sezamovem olju, dodajaš sojo, terijaki. Najprej popražiš meso, ga daš na stran, nato popražiš zelenjavo in na koncu spet dodaš meso v wok.
[/quote]

Sam na testeninah si

Bom poskusila natančno odgovoriti na vprašanje. Ko ne kuhamo, jemo:
– kruh in kupljeno tunino solato (Insalatissime),
– sendvič s sirom in kumaricami,
– toast s šunko in sirom (tole je sicer toplotno obdelano – popečeno v toasterju, ampak mi tega ne štejemo pod kuhanje),
– solato iz paradižnika in mocarele,
– gremo na pico ali na kosilo v restavracijo.

Vse zgoraj našteto se zgodi zelo redko (mogoče 1x na mesec ali še več), ker kuhamo vsak dan. Imamo radi doma kuhano kosilo. Sicer ne kompliciramo, ampak nekaj časa vseeno vzame, tako da je včasih skoraj bolj večerja kot kosilo. Ampak je:-)

Sam na testeninah si
[/quote]
Vprašana sem bila, kaj pripravim v zvezi s testeninami in wokom v 15-20 minutah in ne, kolikokrat to pripravim.

1. Na hitro popraženi pinoli, dodam skuhane testenine, nadrobljen sir feta in drobnjak.
2. Natrgam na drobno brokoli (ali drugo zelenjavo, odvisno od tega, kaj imam pri roki) in ga dam skuhat v ponev z žlico vode, ko izhlapi, dodam olivno olje, lahko žlico smetane, ni pa nujno, lahko curry ali druge začimbe po okusu, primešam testenine (par žlic vode, v kateri so se kuhale) in parmezan.
3. Popražim na drobno narezano čebulo, dodam na rezine narezane bučke, posebej popražim slanino, dodam testenine in parmezan.
4. Enako kot zgoraj, v malo vode pokuham očiščene in narezane paprike (nam so všeč rdeče, ker so sladke), nato jih dam v visoko posodo in jih zmiksam z malo olja, rikoto, mandlji in parmezanom, da dobim pesto, ki ga zmešam s testeninami. Po okusu lahko dodaš tudi malo čilija.
5. čebula in tuna
6. paradižnik in mocarela
7. zmrznjeni morski sadeži – čebula, popražiš, popariš z vinom, dodaš na kocke narezan paradižnik
V woku pa vse, kar ponuja hladilnik. Meso, ribe, zelenjavo, tudi sadje (npr. piščančje meso in ananas). Bistveno je, da razrežeš na majhne koščke. Pražiš na arašidovem ali sezamovem olju, dodajaš sojo, terijaki. Najprej popražiš meso, ga daš na stran, nato popražiš zelenjavo in na koncu spet dodaš meso v wok.
[/quote]

Hvala. Vse jasno.

Za 4. in 7., kapo dol, če ti to uspe v 15 minutah.

Za vok pa, če režeš na majhne koščke in če delaš za 4 osebe, kar je cca 1 kg zelenjave in vsaj 200 g mesa, ni šans, da narediš v 15 minutah, tudi v 20 ne. Če ti rata, kapo dol.

Hvala. Vse jasno.

Za 4. in 7., kapo dol, če ti to uspe v 15 minutah.

Za vok pa, če režeš na majhne koščke in če delaš za 4 osebe, kar je cca 1 kg zelenjave in vsaj 200 g mesa, ni šans, da narediš v 15 minutah, tudi v 20 ne. Če ti rata, kapo dol.
[/quote]
Časi so preverjeni! Res pa je, da smo mi trije, pravzaprav dva in pol, ker tretji še ne poje veliko, tako da se strinjam, da najbrž za 4 odrasle porabiš malo več časa. Po drugi strani pa vas je veliko in lahko udariš po mizi, da ti bodo pomagali pri rezanju :)))

1. Na hitro popraženi pinoli, dodam skuhane testenine, nadrobljen sir feta in drobnjak.
2. Natrgam na drobno brokoli (ali drugo zelenjavo, odvisno od tega, kaj imam pri roki) in ga dam skuhat v ponev z žlico vode, ko izhlapi, dodam olivno olje, lahko žlico smetane, ni pa nujno, lahko curry ali druge začimbe po okusu, primešam testenine (par žlic vode, v kateri so se kuhale) in parmezan.
3. Popražim na drobno narezano čebulo, dodam na rezine narezane bučke, posebej popražim slanino, dodam testenine in parmezan.
4. Enako kot zgoraj, v malo vode pokuham očiščene in narezane paprike (nam so všeč rdeče, ker so sladke), nato jih dam v visoko posodo in jih zmiksam z malo olja, rikoto, mandlji in parmezanom, da dobim pesto, ki ga zmešam s testeninami. Po okusu lahko dodaš tudi malo čilija.
5. čebula in tuna
6. paradižnik in mocarela
7. zmrznjeni morski sadeži – čebula, popražiš, popariš z vinom, dodaš na kocke narezan paradižnik
V woku pa vse, kar ponuja hladilnik. Meso, ribe, zelenjavo, tudi sadje (npr. piščančje meso in ananas). Bistveno je, da razrežeš na majhne koščke. Pražiš na arašidovem ali sezamovem olju, dodajaš sojo, terijaki. Najprej popražiš meso, ga daš na stran, nato popražiš zelenjavo in na koncu spet dodaš meso v wok.
[/quote]
Za st. 4 si lahko, ce imas prostor v skrinji, pripravis papricno “marmelado” vnaprej. Ko imas cas, ali pa ko je paprika dobra in poceni, ocisti, zblansiraj, olupi in zmelji vecjo kolicino. Razdeli v vrecke po porcijah, kolikor potrebujes za 1x. Vrecke vzemi malo vecje in napolnjene polozi, da bo vsebina v tanki plasti. To se odtali nad loncem z vrelo vodo tacas, ko prazis cebulo. Potem pa lahko imas res v 20 minutah hrano na mizi.

Kakšno polivko pripraviš v tem času?

Hrana v voku, kaj vse zmečeš notri?
[/quote]

Iz tube stisneš malo paradajz koncentrata, ga pomešaš z žlico tople vode, pa je.
Zmešaš z makaroni al dente, še nekuhanimi in zmečeš vase.


Časi so preverjeni! Res pa je, da smo mi trije, pravzaprav dva in pol, ker tretji še ne poje veliko, tako da se strinjam, da najbrž za 4 odrasle porabiš malo več časa. Po drugi strani pa vas je veliko in lahko udariš po mizi, da ti bodo pomagali pri rezanju :)))
[/quote]

si upam pripomnit, da za v vok tudi ne sekljaš čisto na drobno, vsaj ponavadi se ne in to bistveno skrajša čas priprave.

Večinoma sadje – v tekočih, trdnih in zmiksanih variantah. Za enega se ne splača kuhat. Ali pa grem ven jest.

Pravzaprav zelo redko, da ne kuham. Če ne, imam že kuhano, torej pogrejem.
Kadar pa ne, ni panike, skuta in solata, panceta, sadje ali jogurt s kosmiči, banene.
Že samo kakav moram skuhati, torej brez kuhe ne gre.

Če res zmanjka časa, v službi vzamem kakšen tunin sendvič iz avtomata, od doma ponavadi prinesem vrečko oreščkov, v menzi pograbim še kakšno jabolko. Če je avtomat prazen, naročim dostavo (redko).

Doma imam pa vedno zalogo različnih ribjih konzerv, v hladilniku je vedno dovolj sestavin za nasitno solato (uporabim več vrst zelenjave in kakšno kepo mocarele / feto, tuno in zalijem z domačim jogurtovim prelivom), zdaj tudi bazilika veselo raste in pogosto naredim caprese solato.
Če mi pade sladkor, jem ovsene kosmiče, ki jih pomešam še s tistimi, ki vsebujejo drobce čokolade, zalijem z mlekom. Občasno si seveda privoščim kaj nezdravega, rogljiček oz. še raje kaj slanega (čips, palčke, smokije, ipd.).
Včasih skyr zmešam z medom. Občasno pumpernickel s pašteto / rio mare namazom, na sto let imam tudi kakšno salamo iz piščančjih prs in nekaj rezin sira.
Kakšno jabolko in banana sta tudi ponavadi v hladilniku, navadnega jogurta tudi ne sme zmanjkati.
Kuhanje jajc težko štejem pod kuhanje, ker jih samo operem, v vsako naredim luknjico in zložim v ceneno napravico za kuhanje jajc (ki pa odlično opravi svoje delo).

In še nekaj, kar težko štejem pod kuhanje, ker samo segrejem vodo v grelcu in postavim na štedilnik – v zamrzovalniku imam vedno vrečke brokolija, cvetače, brstičnega ohrovta in stročjega fižola. Samo posolim in odcedim, pojem brez vsega.

Opcij je precej 🙂

Fuuuj, toploteka. Še prodajalkam se gravža, kako lahko ljudje to jejo. Pa kaj se ti res ne ljubi nekaj malega skuhati?

Kako to mislis, da se za enega ne splaca kuhat? Saj tudi tosti, ki smo v ednini, radi kaj dobrega pojemo.


Danes jedli: 10 minut kuham na kocke narezan krompir v slani vodi, ga odcedim, polijem z malo olja in še popečen v pečici. Dober in pol hitreje narejen. Poskusi, ne bo ti žal.


a to se kuha???

sendvič špar ali pa konzerve tuna špar, čips, coca-cola, feferoni ali ajvar in kruh.
Miljon možnosti. Kdo pa dons še kuha?!
Sam to ne vem, kako eni uspete skuhat makarone v 5 do 7 minutah. A pol trde jeste.

Kadar “ne kuhamo”, so na vrsti testenine. Npr. z domačim satarašem iz kozarca, sirovo omako ali pa kar na drobtinah s kompotom iz kozarca ali marmelado.
Za nekuhanje šteje tudi kuhana suha klobasa z dodatki iz hladilnika.
Podobnih jedi, postavljenih na mizo v 15 minutah je še nekaj, ampak zame to ni kuhanje.


Na vsaki embalazi je napisan priporoceni cas kuhanja. Meris ga od takrat, ko vrzes testenine v vrelo vodo. Ta cas je od 2 minuti za tanke jusne rezance do 10 ali 12 minut za kake debelejse testenine, npr ta velike svedre ali metuljcke. Vecina spagetov je kuhanih v 4 do 6 minutah.
Seveda pa najprej rabi voda nekaj casa, da zavre. To pa je odvisno od tega, koliko vode, kako toplo natocis v lonec, na cem jo segrevas… Lahko je pol minute, kolikor rabi liter vode, da zavre v grelniku ali na indukciji, lahko pa je tudi 20 minut ali vec, da spravis do vrenja 5 litrov vode na starem elektricnem sporhetu.

Torej, za skuhat testenine rabis od 3 pa do 30 minut.


Na vsaki embalazi je napisan priporoceni cas kuhanja. Meris ga od takrat, ko vrzes testenine v vrelo vodo. Ta cas je od 2 minuti za tanke jusne rezance do 10 ali 12 minut za kake debelejse testenine, npr ta velike svedre ali metuljcke. Vecina spagetov je kuhanih v 4 do 6 minutah.
Seveda pa najprej rabi voda nekaj casa, da zavre. To pa je odvisno od tega, koliko vode, kako toplo natocis v lonec, na cem jo segrevas… Lahko je pol minute, kolikor rabi liter vode, da zavre v grelniku ali na indukciji, lahko pa je tudi 20 minut ali vec, da spravis do vrenja 5 litrov vode na starem elektricnem sporhetu.

Torej, za skuhat testenine rabis od 3 pa do 30 minut.
[/quote]

pismo rosno, valda vem kako se kuhajo špageti. Od takrat, ko jih jaz vržem v vodo do takrat, ko jih vzamem ven je zame al dente vsaj 10 minut. Ker drugač so mi pretrdi. Zato sprašujem, kako špagete skuhaš v 5 minutah. Pol je to čigumi, ne pa špageti


Sam res ……krompir se v pečici res dolgo peče, ampak je hitro pečen……
Hvala za smeh…😂😂😂
[/quote]to je skor tako kot z brisacami😂😂

pismo rosno, valda vem kako se kuhajo špageti. Od takrat, ko jih jaz vržem v vodo do takrat, ko jih vzamem ven je zame al dente vsaj 10 minut. Ker drugač so mi pretrdi. Zato sprašujem, kako špagete skuhaš v 5 minutah. Pol je to čigumi, ne pa špageti
[/quote]

Al dente ni nekaj zate ali za pac nekogs.
Sploh ves, kaj pomeni?

pismo rosno, valda vem kako se kuhajo špageti. Od takrat, ko jih jaz vržem v vodo do takrat, ko jih vzamem ven je zame al dente vsaj 10 minut. Ker drugač so mi pretrdi. Zato sprašujem, kako špagete skuhaš v 5 minutah. Pol je to čigumi, ne pa špageti
[/quote]
Potem sta samo dve moznosti. Ali vedno kuhas testenine vecjih oblik / debelejse, ali pa delas testeninsko marmelado. Ker npr ene vrste skoljkic se res kuhajo skoraj 15 minut, npr (ce omenim znano znamko) ta tanki spageti (capellini) od Barille pa rabijo samo 3 minute. V 10 minutah bi se spremenili v marmelado. Ali pa svezi domaci rezanci. To je kuhano, cim splava na povrsino.

Prav me zanima, a kuhas testenine kar na pamet, ali pogledas cas kuhanja na embalazi in ga mogoce podaljsas za 1 do 2 minuti, ce hoces zelo mehke testenine.

New Report

Close