KAJ KUHATE?….
včeraj sem skuhala makarone + tunino omako s koruzo (odpreš konzerve tune, na tistem olju majčkeno prepražiš strt česen, dodaš tuno, dodaš paradižnikovo omako, peteršilj – konec, le 5-10 minut časa ti vzame).
Ali pa se loti kakšne dobre rižote.
Čez vikend pa sem naredila zelje s krompirjem na tisti star kmečki način (skuhaš sladko na rezance narezano zelje v kropu, ko napol kuhano dodaš narezan krompir, skuhaš, malo odliješ vode, zmečkaš, narediš malo prežganja s česnom, dodaš ga notri plus sol in malo kumine, pa je)
Danes testenine s paradižnikom, popečenimi melancanami in sirom, cvetača v solati, za otroke še nekaj reče pese od včeraj, za sladico pa pecivo s pudingom…
Sicer pa veliko idej dobiš tudi na forumu Prehrana :o)
Lep dan in dober tek!
Vladka
Zoya, nič posebnega… skuham cvetačo v slanem kropu, ohladim, preliv pa pripravim iz stisnjenega česna, olja, kisa, soli po potrebi in obvezno dodam veliko svežega sesekljanega peteršilja. Po želji lahko čez naribaš tudi trdo kuhano jajce. Njamska :o)
Dober tek!
Vladka
Hoj hoj!
Pa se še jaz prvič oglasim na temle čvekcu! Moje najmlajše dete je staro 3 tedne in ta teden sem začela spet sama kuhat :-)))
Imam prakso, da si napišem, jedilnik za cel teden vnaprej. Torej:
PON
Goveji zrezki v omaki, dušen riž, endivja v solati in zame blitva v solati
TOR
Golaž, popečena polenta, solata-endivja, zame cvetača v solati
SRE
Testenine z omako “romana” (omaka iz prešane šunke, gobic, paradižnika, sladke smetane, česna, bazilike, peteršilja), radič v solati
ČET
Rižota z mesom in zelenjavo, rdeča pesa v solati
PET
blitvina juha z zdrobovimi cmoki, piščančj ražnjiči, pire krompir, dušene bučke
SOB
Krompir, paprika in kremenatli vse skupaj pečeno v pečici, endivja v solati in bučke v solati zame
NED
Krompirjave musaka z mletim mesom, mešana solata
Upam da sem bila kaj v pomoč!
Lepe pozdravčke, Nojči
1. pravilo je, da kupiš dobro meso (najbolje je od kakšnega poznanega kmeta). Moja priprava steče potem takole: recept za 3 večje zrezke —-> zrezke potolčem, nasolim, popopram in pooljim in pustim na hladnem kakšne pol urice. V ponvi segrejem maščobo in popečem zrezke iz obeh strani do rjavega. Poberem ven in v tem soku/maščobi popražim 1 večjo seseklano čebulico do rumenega, dodam strt česen (4-5 strokov), žličko moke, ščepec rdeče paprike, žličko gorčice, in zalijem z juho ali vodo. Ko omaka zavre pomešam, da se razpusti in v omakico zložim zrezke, ki jih dušim še približno 45 mnut. Večkrat premešam in zalijem. Včasih proti koncu dodam gobice ali na kocke narezano zelenjavo (korenček, grah, paprika,…). Kuham pa vedno po več zrezkov in potem razdelim po porcijah za v skrinjo.
LPT
Tudi moji so bolj trdi, mož pa naredi sanjske. Pravi, da jih preolgo cmarim na olju. On jih vrže v zelo vroče olje za nekaj sekund na vsako stran, da zakrknejo, sok pa ostane notri. Potem jih vzame ven, pokrije in v isti ponvi naredi omako (čebulca. česen, začimbe…). Ko je omaka na 3/4, da zrezke nazaj noter in še malo poduši. Jaz pa sem vedno mislila, da jih moraš dolgo dušiti.
Kosilo pri nas danes: puranovi zrezki z gobicam v smetani, široki rezanci, endivja z radičem.