Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Kako prepričati ljudi, da obujejo copate??

Kako prepričati ljudi, da obujejo copate??

No, svetujte mi, prosim. Mi gre kar na kozlanje, ko dobim obiske, pa se mi zakadijo bosi not!! Jaz imam za goste vedno pripravljene sveže in lepe copate, pa jih nekateri kar zignorirajo. Na živce mi gre pa zato, ker se naš mali že plazi po tleh in potem pobere ves tisti znoj in kajvemkajše…..

Kaj pa ve? A vam gre tut to na živce??

Lp!

Pri nas pobira poleg tega še vso možno packarijo od psičke 🙂

Zaenkrat ni hudega …

Saj vem, da se bo našel kdo, ki me bo “spljuval”, ampak tole je pa za moje pojme nevrotično.
Mislim, razumem, da se najde kdo, ki mu/ ji zares noge smrdijo, ampak večina si pa nogavice menja enkrat dnevno. Me zanima kaj boš naredila prvič, ko ti bo prelizal npr. ročaj od vozička v trgovini (medtem, ko boš ti naročala kruh), tisto je pa res nagravžno, pa je naš še ves živ in zdrav še niti ene pike ni dobil. Hočem ti reči, da moraš nekje potegniti mejo in nehaš pretiravati s “sterilnostjo”. Saj poznaš tisto “vsak otrok mora na leto pojesti 2kg svinjarije, da je zdrav”.

Glede copat: sama jih rada obujem, če sem na obisku, se pa najdejo ljudje, ki jih dosledno zavračajo. Lahko jim težiš naprej, češ, da se mali plazi… , samo jaz bi te na njihovem mestu vsaj malo čudno gledala, ker pri večini zadošča, da ne hodijo v čevljih po stanovanju, ko imajo doma “plazilca”.

a veš, da sem ena tistih? Preprosto ne maram copat, nič osebnega. Doma jih tudi nimam 🙂
Bom pa drugič malce razmislila, preden jih bom zavrnila, ker nočem, da gre kakim mojim prijateljem na kozlanje zaradi tega. Čeprav upam, da mi bodo povedali, če jih resnično moti.
T.

meni se to tudi zdi malo hudo, veš. Jaz bi tudi rekla – fino, da se sezujejo. Pri nas se ljudje morajo sezuti – hja, imam pa teto, ki se nikoli in nikjer ne sezuje. In se tudi pri nas ni.
ne zagovarjam pretirane sterilnosti, se mi ne zdi dobra.

Oglej si post čudne navade. Tam jih kar nekaj pravi, da jim obuvanje tujih copat ne gre.
In, če sem iskrena meni tudi ne. Rajši skačem v štumfih okoli. Ne morem sicer reči, da mi gredo tuje copate na kozlanje …
In se strinjam z lino, da je tole tvoje vedenje rahlo nevrotično.
Pri nas od obiskov ne zahtevamo preobuvanja, razen če je zunaj mokro.
Glede tega vlada pri nas popolna demokracija. Kakor komu paše, lahko se preobuje ali ne, lahko dobi copate, ali pa hodi bos.

Katarinca, ne kompliciraj! Bolj ko boš imela sterilno, bolj bo mali bolan, ker ne bo nič odporen. Zaradi tistih nekaj štumfov ki se ti sprehodijo po stanovanju po hodniku pa do sedežne garniture, pa mogoče še do wc, mu sigurno ne bo nič hudega. Oh, kolko bakterij je že pobral in kolko jih še bo … Saj smo jih vsi, pa smo še vedno tu … V glavnem, ne kompliciraj si življenja po nepotrebnem.
Drugače pa se jaz vedno preobujem v copate, če mi jih ponudijo, če pa mi jih ne ponudijo, se pa v vsakem primeru vsaj sezujem, ker pač nočem drugim svinjat po stanovanju z čevlji, pa četudi je zunaj suho vreme. Tudi ko pridejo k nama, ponavadi že prej nastavim tak na malo bolj vidno mesto copate, da je folku potem hitro jasno kako in kaj (nikoli pa nikomur ne težim, tak da četudi bi šel obut v stanovanje, bi pač šel). Verjetno je to zato, ker sem na preobuvanje navajena že od malega in tudi ko sva šla s fantom na svoje sva se zmenila, da so copati obvezni. LP

Zanimivo, da nikoli nisem gledala copat v drugih hišah, potem sem pa enkrat tule na forumu brala hudooo dolgo debato na temo obiskov in copat… in ta vikend pri kolegici opazila precej nečiste copate. Najprej sem jih nataknila gor, pa mi duša ni zdržala v njih, zato sem iz vljudnosti in diskretnosti raje ostala kar v nogavicah 🙂

Pa ima drugače kar čisto in tudi sama pravi, da ves čas le glanca… verjetno se na to pa čisto pozabi 🙂

Doma smo bolj kot ne brez copat, le možiček ne more brez njih. Za obiske imamo ločene, pa jih ravno tako večkrat vržemo v pralni stroj. Sicer me ne moti, če jih kdo obuje ali ne. Motilo me je le, ko so prišli kakšni serviserji, pa kar v čevljih :))))) ampak sem se hitro znašla in s prošnjo pomolila kirurške zelene copatke 😉

No, jaz sem precej zoprna okoli čistoče, ampak pretiravam pa tudi ne. Še manj, odkar sem našega takratnega 6-mesečnika zalotila, kako z velikim užitkom žveči – moj kake 3 leta star sandal!!! Ker smo takrat ravno dobro preboleli prvo fazo rota virusa, so mi šle še ta pobrite kocine pokonci! Tko da je nekaj parov bosih nog pravi peanut v primerjavi s tem. V najbolj “ustni” dobi smo tako ali tako vsi obupali in mu pustili, da je valjal po ustih dobesedno vse, razen pasjih drekov in čikov. Da sta pesek in mivka zanič, pa zemlja tudi, je dokaj hitro ugotovil, nekaj časa je žvečil travo (kot kak bolan muc), čevlji so izgubili privlačnost, ko smo 2 para odsluženih oprali v pralnem stroju in mu jih dali na razpolago za prežvekovanje, potem je nekaj časa še nosil v usta vse (razen žvečilk, ki so za to namenjene!) po vrsti in okoli leta sam od sebe nehal. Zdaj rad izziva in vtakne kaj, da potem vsi norimo, včeraj pa se mu ni izšlo in je dejansko na popoldanskem sprehodu pojedel en manjši kamenček (za fižol velik). Zdaj čakamo na kakec, upam, da se bo prikazal v njem!

Skratka, v štumfih, če niso glih črno črni in 14 dni stari ne vidim nič groznega, ti pa čimmanj glancaj, čisti in dezinficiraj, če hočeš dobro svojemu otroku!!!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Pri nas hodimo ko je suho vsaj v natikačih, ker ves čas skačemo v atrij, kjer je beton in trava. Tudi obiskom dovolim da so obuti, če le ni pomito in če je zunaj suho. Kasneje pač pomijem. Za deževne dni pa imamo copate za goste, če kdo želi, lahko pa so tudi bosi. Obiskov nimamo veliko (ker ima možiček rad mir :(((), vsake toliko časa pa nabaviva nove copate za goste, perem pa jih ne.

Drugje pa najprej ošinim kakšne copate mi ponudijo, ker sem že dobila kdaj take boge, strgane in flekaste in sumljivih vonjav; takrat se raje odločim da bom bosa.

Drugo leto bomo tudi mi imeli plazilca, pa bomo ravnali enako.

Punce, po moje pa ne pretiravam!! Če jaz spoštujem svoje obiske toliko, da jim ponudim ČISTE copate, bi lahko tudi le ti nas in jih obuli, če pač tako želim. Tu enostavno ne gre za sterilnost… Še daleč od tega, da bi imeli doma sterilno. Gre za princip. Se mi zdi, da bi me kar kap, če bi se tamal povaljal po tleh, kjer je prej kdo hodil bos. Ne vem, no.

Potem bi bilo skoraj čisto vseeno, če bi obiski kar po mizi noge dajali!? Pol bi pa mi s teh miz jedli. A bi?????

Pa brez zamere!

Ja potem pa jim preprosto povej, da želiš da obujejo copate, pa je zadeva zaključena.

Oprosti no, miza ali tla so pa svetovi razlike, kot če bi primerjala -ne vem!- posteljo in WC-školjko. In če te misli zadet kap vsakič, ko bo dete vtaknilo v usta ali se dotaknilo nečesa, kar nam odraslim nekako ne gre, potem si kar omisli svojo ekipo nujne medicinske pomoči, ker se to ves čas dogaja, čim dojenček postane plazilček. Razen če imaš namen postati mama, ki od jutra do večera visi nad svojim otrokom kot Damoklejev meč in mu non-stop vse po vrsti puli iz rok in tuli “ne, ne, NE!!!!”

Pri meni obiski v čevljih dlje od tepiha v veži (ki je namenjen sezuvanju in opremljen s stolom) ne pridejo, če gredo pa od tam dalje v štumfih, bosi ali v njim namenjenih copatih (ki jih redno peremo), mi je pa popolnoma vseeno. Pa jih niti ne sezuvam toliko zaradi otroka, ampak iz ljubega egoizma, ker ne maram čistit več, kot je potrebno in mislim, da je lažje sezut čevlje kot pomit celo stanovanje.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ja, ne vem, zakaj bi bila takooooo velika razlika. Teoretično že, čeprav niti slučajno ne vem, kaj naj bi imela wc in postelja skupnega (???)… Torej – če da malček nekaj v usta, kar je nagravžno, ni nič narobe (ker se ti pač ne ljubi ves čas gledat, kaj počne), bog ne daj, pa da bi v naša usta zajadralo kaj umazanega!!! Mislim, povedano je bilo glih tako.

Pa še to: ne, ne mislim ves čas vpiti “ne, ne, ne”, zato bi pa rada preprečila ali pa vsaj ublažila “stopnjo bakterij in bacilov”, ker vem, da od malčka preprosto ne moreš zahtevati, naj ne daje v usta predmetov, pa čeprav bi si včasih starš to še tako želel…

Sicer sem si pa prebrala “čudne navade”, pa ugotavljam, da le nisem tako zelo čudna…..

Ravno tega ne delaj, namreč blažit stopnjo bacilov in bakterij. Otroci ta izziv naravnost rabijo, če naj razvijejo svojo odpornost. Dobro, zdrava pamet nam da, da takih in drugačnih kakcev pač ne valjamo po rokah, enako tudi otrokom tega ne pustimo. Vse ostalo pa…saj te bo otroček sam naučil.

Razlika miza in tla – pri nas ogromna. Za vas pa ne vem. Pa postelja in WC? Nekako toliko skupnega, kot tla in miza.

Če vztrajaš na copatih, moraš to obiskom pač dopovedat, zlepa ali pa zgrda, kot se ti zdi. Če bi pri meni kdo vztrajal na čistih copatih, jih pač brez kompliciranja obujem, medtem ko umazanih ne. Sem raje bosa. Glede na to, da tako copati kot nogavice hodijo po isti površini in da v štumfih običajno ne letamo po cestah, pa smisla nikakor ne vidim. Če so mi obiskani ljudje toliko “vredni”, pa se podredim večini njihovih zahtev – iz spoštovanja pač.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Ojej, ojej.
1. Zadnjič na Preverjeno: oddaja o tem, kako “čisto je dovolj čisto”. Splošno mnenje zdravnikov: nikar preveč čisto! Če ne, se otrokov imunski sistem sploh ne more zgraditi, okrepiti. Precej razširjena (ne pa še potrjena!) teza je, da je EDEN od MOŽNIH vzrokov za porast alergij v zadnjih letih prav prevelika količina dezinfekcijskih sredstev v okolju.
2. V veliko deželah velja za (skorajda) največji zločin, če gostom ponudiš copate. Gre pač za neke kulturne navade, ki se od naroda do naroda razlikujejo. In ničesar ne smemo vzeti za suho zlato. Pri nas doma je do kuhinje vedno “prost vstop” v čevljih – v dnevni sobi pa imamo še kar lep tepih, pa igrače po tleh, in zato nimam nič proti, če se gostje sezujejo.
3. Kar pa se tiče “nagravžnosti pri znojnih nogavicah”. Bodo morda še prišli časi, ko se bo otrok vrgel na tla v trgovini in po cesti – in se tam tudi plazil, valjal etc. OK, ga boš pobrala, pa vendar se najbrž čisto izogniti temu ne da. IN primerjave med enim in drugim najbrž niso najbolj umestne.

Zato, moj nasvet: cool down. Če pridejo gostje na obisk, se mi zdi, da moramo tudi njim pustiti določene pravice odločanja, ali mora pač vedno obveljati le naša?

Mogoče se bom komu zdela čudna, ampak nikoli nisem razumela teh “štosov” s copatami. Meni se zdi ponujanje copatov gostom podcenjujoče. Če se kdo samoiniciativno sezuje, mu pač ponudim copate, da pa bi to od gostov zahtevala – mislim, da o tem nič ne piše v bontonu. Oba moja plazilca sta vso hojo gostov v čevljih preživela brez posledic in alergij.

Vse mora imeti svojo mero. Za otroka ni dobro, da je preveč sterilno očuvan in njegovemu imunskemu sistemu v dobro je, da se čimprej “cepi” z raznimi bacili, ko lazi po tleh itd. – Glede copat – če gost zelo želi tiste copate, mu jih dam, sicer jih nikoli ne ponujam. Sama pa vedno vzamem na obisk ene svoje tanke “šlapce”, ker tujih res ne maram obuvati, če pač nanese tako, da se je treba sezuti… spoštujem delo gospodinje in pretiran strah mamice in včasih kar vidim, kako je kateri težko pri srcu, ko ji obiski obuti zakoračijo po stanovanju pa jim ne upa reči naj se preobujejo (kar je sicer izredno zoprna navada!).

U marija, jaz pa se sezujem kamorkoli pridem… copatov pa ne maram, ne drugje in ne doma. Je pa to tako, naš je dal v usta take in drugačne svinjarije (občasno sem kar v sekundi raje pozabila, kar sem videla) Ok, dokler je bil plazilec, se je to dalo lažje nadzorovati, zdaj je pa 2 leti, in še kar tišči vse v usta. No, in v primerjavi z vsem, se mi zdijo nogavice obiskov, ki se dotaknejo tal, še najmanj… Naši obiski so itak naši prijatelji in ožji sorodniki, te pa toliko poznam in spoštujem, da ne bi zahtevala, da obujejo copate.Še nobenemu nisem nog zavohala
lp

Joj Skr bna kako se strinjam s tabo. Malega kobacača res ne moreš stalno nadzorovati, slej ko prej bo našel nekaj kar ne bi smelo v usta, pa bo kljub temu šlo. In njemu ne bo nič hudega! Mi imamo trenutno že v tretje to izkušnjo. In 8mesečniku pustim, da se plazi tako v nadstropju, kjer imamo spalne prostore in smo bosi ali v copatih, kot tudi v pritličju, kjer imamo na tleh ploščice in ljudje pridejo celo v čevljih. Sicer pometam, a ne pomivam vsak dan, ob treh malčkih (najstarejši ima 4 leta) je že drugače dovolj dela. In nimamo alergij, pa viruse tudi staknemo le občasno v vrtcu (starejša dva gresta cca. 1-2x tedensko za 4 ure), drugače pa ni problemov. No, da v vsesplošno zgražanje napišem in priznam še tole, tri dni nazaj so slučajo ostala vrata kopalnice odprta, jaz pa sem bila v sosednji sobi. In vprašam 4 letnika, kje je njegov bratec. Je še on zavpil, ko ga je našel, da stoji ob školjki!! Jaz samo upam, da je res le stal in ne tudi hmmm, lizal, kot to običajno dela ob opori. Upam lahko. Je pa tudi res, da kakšnih posledic ni.

raglja

Naj ne bodo kmetje užaljeni ampak goste sezuvati je ena najbolj kmečkih navad v Sloveniji. Sem iz mesta in ljudje pridejo z avtom, ženske v salonarčkih, moški v čevljih s katerimi naredijo deset korakov od avta do vhoda… ne vem no…sezuti ljudje na obiskih so tako smešni in izgubijo vse dostojanstvo. Sezuvanja že nekaj let v mojem krogu ne prakticiramo. Tudi, ko sem sama povabljena nam nikjer ne rečejo naj se sezujemo. Čevlji so pač del oblačila in urejen človek bos ali v copatih – grozno.Časi, ko so ljudje prišli blatni čez hribe in doline so že zdavnaj za nami in se tudi navade spreminjajo. Če bi me motile bakterije, ki ostanejo za gosti bi pač tla posesala s sesalcem ali pa na hitro pomila.

Ko smo že pri sterilnosti. Kar se tiče copatov se močno strinjam z andi!
Mi je pa padel na pamet včerajšnji prizor v City parku, ki sicer nima veze s copati, pa vendarle. Starša z nekje 3-4 letnim fankom in dobro leto mlajšo deklico. V trgovino z obleko so s sabo pripeljali nakupovalni voziček. Prazen. Otroka sta zlela vanj in skakala po njem. Zgledalo je čudno, ne samo opazovalce, tudi prodajalkam. Starša se nista dala motit. Da je potem nekdo v ta voziček nalagal hrano je verjetno normalno, ne? In potem sta ta ista otroka šla po vseh štirih od H&M do izhoda. Verjetno ni potrebno napisat, da je deževalo, pa tudi če ne bi, da tla niso ravno čista. O cli sceni imam svoje mnenje, pa niti ni važno. Ampak ta dva otroka bi morala biti verjetno danes po količini bacilov, ki sta jih bila na včerajšni poti po vseh štirih deležna, najmanj na infekcijski kliniki. Pa najbrž nista.

Mamo eno tako v družini, pri kateri se moraš najavt, da prideš, če ne ostaneš za zaprtimi vrati, potem se je potrebno sezuti, obuti copate, sam vzeti iz omare…………..mora….

Jaz naših obiskov, tistih 5 letno ne strašim s tem, da si morajo sezuti čevlje, če želijo jih lahko, če pa ne pa ne ….

Drugače si pa tamali bacilske izkušnje nabirajo povsod……… za nekatere kjer je priložnost……naj bo tuja žoga (jo poliže)…….naj bo le prst, neumite roke……..ali pa tako kot je zgoraj napisano, ročaj vožička……….. potrebe ne zaustaviš…

Da za plazenje je pa mal skurilna………..mi smo v tem obdobju na travnike hodili se plazt……..ne pa v trgovine……..

Ma bodi srečna, da se ti vsaj sezujejo … Pri nas sicer še nimamo plazilca, imamo pa v dnevni sobi potleh tiste puzzle kamor pač daš dojenčka, da se igra in seveda tudi na trebušček in potem to on cuza … in jaz sicer ne zahtevam da se mi sezujejo ko pridejo v hišo (te potrebe zaenkrat še nimamo) … in glej hudiča … obuti mi stopajo ravno po puzzlah … Grrrrrrrrr!!! Kot da ni prostora drugje. Zdej sem jih ogradila … :))))))))) … sem sestavila ravno tako iz puzzle hišice in jih postavila okoli in okoli in naredila ta malemu pravo trdnjavo … :)))) ;))) He he …

Sicer bi pa rekla, da verjetno res mal pretiravaš. Sej je res, da odrasel človek pomisli, kako ogabno je to kar otroci ližejo po tleh … sam so nam že v šoli za starše pa patronažna povedali, da pač otrok more pojest en tolk svinjarije. :))) Patronažna mi je lepo rekla … ne glih, da zdej postaviš otroka na kup smeti … ampak vse sterilno pa tut ni treba met. :)))

Jaz pa mislim, da je pac treba upostevati navade gostiteljev.
Ce ti zelijo, da se sezujemo in nam ponudijo ciste copate, to pac sprejmemo.
Ce nam zatrjujejo, da se pri njih ne sezuva – tudi prav. Ceprav se sama s kakimi mokrimi cevlji na tepihu ne bi ravno dobro pocutila – ampak to so skrajnosti.
Pri nas vlada demokracija – kakor kdo zeli. In, priznam, nisem navdusena nad kakim celodnevnim obiskom, ki mi ves cas paradira obut prav povsod. Ne vem, v kopalnici po tleh imam simpateks, kamor stopimo ven iz banje – mi ni nic njami, da mi kdo tam taca v cevljih.
Pa posedanje po nasih posteljah mi gre tudi na zivce.

Katarinica, moje mnenje je, da kar jasno poves, da lepo prosis, da se preobujejo. Mislim, da morajo dojet.
Ali pa si nabavi tiste natikace iz blaga, kamor vtaknes nogo s cevlji vred.
Lp, Mateja

New Report

Close