Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Najcenejši jedilnik z zdravo hrano

Najcenejši jedilnik z zdravo hrano

Zaradi spodnje teme, kjer nekdo sprašuje ali se da prehanjevati s 50€ na mesec, odpiram novo temo.

Napišite jedilnik in količino (ne samo sestavine!) za cel mesec za najcenejšo še zdravo hrano.
Recimo 100€ na mesec za odraslo osebo. V mislih imejte, da se moram na ta način prehranjevati na daljše obdobje, sem v srednjih letih.

Doma že imam olje, kis, česen, čebulo in začimbe bazilika, origano, timijan, rozmarin.

Primer
Zajtrk: čaj, jogurt z medom
Kosilo: piščančji zrezek 50gr, 1 kuhan krompir, skleda solate
Večerja: kos kruha s putrom in medom

Brez zamere, ampak dvomim, da ti bo sel kdo pisat 31 jedilnikov. Na netu imas tega kot listja in trave, poguglaj.

Ne najdem na netu. Vsi pišejo okvirne jedilnike, če bi sešteli skupaj gre krepko čez omenjeni znesek.

Napiši za en teden 7 jedilnikov, bomo že iz tega videli ali znese ali ne.

1. Doma pečeš kruh, ki ga imaš zlahka za nekaj dni za zajtrke in večerje – poceni in dobro.
2. Zajtrki – puter in marmelada/med in čaj/bela kava
3. Kosila – enolončnice so zelo poceni, menjavaš le osnovo – enkrat z kislo repo, enkrat s kislim zeljem, enkrat ješprenj, pa joto. Skuhaš lahko na enkrat cel lonec in ješ cel teden. Od dodatne zelenjave v teh enolončnicah pa tudi ne bo konec denarnice (por, čebula, korenje, krompir, fižol, začimbe). Jaz pogosto niti ne dam notri nobenega mesa, ampak na koncu narežem na drobne kocke kako klobasico in je super okus. Za zelenjavo zraven pa so najcenejše kumare, pa še dobre so, sploh če jih narežeš in malo začiniš. Lahko tudi skuhaš zelenjavno kremo juho in jo imaš vsaj za 2 dni (brokolijeva, bučkina – to je poceni), polento skuhaš zraven in si dober. Ali pa recimo skuhaš ajdovo kašo z zelenjavo (korenje, por, zmešano jajce, sojina omaka), ki je veliko pride in dobra je, pa tudi nasitna, zraven pa recimo korenčkovo solato.
4. Večerja – namazi na kruhu (jajčni, čičerikin, tunin – lahko narediš za vsaj 2, 3 dni naenkrat in imaš v hladilniku) ali pa kaj mlečnega (mlečni riž, mlečni gres, šmorn).

Najdražje je piščance kupovat in jih pečt vsak dan z drugo prilogo na 101 način. Drago je tudi vsak dan imeti na sporedu meso – dovolj je 2-3x na teden, če nimaš ravno nekega fizikalca doma, ki res rabi vsakodnevno. Draga je tudi zelenjava (paradižnik, paprike, itd.). Drago je tropsko sadje (avokado, ananas, mango), pa tudi hruške, robide, maline, itd. Raje kupi gajbo jabolk (20 eur za 15 kil) pri lokalnem proizvajalcu in jih imaš za kar nekaj časa. Pa lahko jabolka na različne načine ješ, da ni dolgčas.

Če pa kompliciraš in hočeš vsak dan nekaj drugega, novega in ne vem kako posebnega, ja, to je pa drago.

Nas je doma 6 in jemo cečino dni poceni. Ker kuham stvari za več dni in grem v količino – res pa poudarjam, da tudi dobro. Skrbim za dobre okuse iz enostavnih sestavin.

Kar tako pisati neke jedilnike je cista neumnost. Lahko nekdo napise 50 jedi, pa bo v vsaki kaka sestavina, ki je ne prenasas ali ne maras. Tudi glede tega, kaj je “zdravo”, imamo so zelo razlicni pogledi. Vpisi v iskanje “poceni kosila” in od tam naprej preverjaj, kaj bi ti bilo vsec, kaj se ti zdi dovolj zdravo itd.

Osnovno je pac – osnovno. Cim manj predpripravljenih zadev, pa sezonsko sadje in zelenjava.

Nakuhaj veliko kosil na žlico. Kupuj v akciji osnovne sestavine. Razne mineštre so zelo poceni. Krompir na vse možne načine. Piščanca uporabi v rižotah, mineštrah in ne kot zrezek. Iz mlete govedine lahko za kar nekaj obrokov omako narediš. Makaroni so poceni. Lahko narediš tudi lazanjo in imaš kar nekaj obrokov. Dodaj še zelenjavo v omako. Glede sadja bodo najceneje jabolka. Meni dobro in nasitno je narezano jabolko z cimetom in čez jogurt (kupiš literskega ki je ceneje). Jajca – omlete, lahko narediš muffine s sirom in zelenjavo ter jajci in imaš za zajtrk.
Fižol je poceni in nasiten. Kupi suhega in skuhaj na različne načine. Zelje, repa….
Če znaš angleško imaš ogromno primerov na youtube in pinterestu. Išči frugal ali pa emergency food budget.

Čakam dan, ko bo katera vprašala kako dodatno zaslužit, kako se bolje izobrazit v iskanih profilih, kje iščejo dodatno pomoč itd.
Do takrat verjamem, da vam je žretje poceni POFLA v posebno mazohistično veselje. Meni ni in mi nikoli ni bilo. In upam, da nikoli ne bom tako lena, da bi se zadovoljila s tem da žrem isto dan na dan. Ali tako počena v glavo, da bi se celo hvalisala s tem. Bemti babšeta nora a ste kobile da se filate z kilogrami jabolk, namesto da bi šle kaj še delat in zaslužit?!? Hrana je nekaj na čemer ne šparam in ne bom dokler imam dve zdravi roki. So bili časi, ko je bilo treba hudičevo delat za to, pa mi nikoli ni bilo in tudi ne bo žal.

Bahahaha 50kr piščančji zrezek je rekla. Baba, jaz požrem kilo svinjine in še pol kila govedine na lep večer, ko ga pijemo. Pa kaj to jete neke drobtine.

Doma imaš malo sestavin. Ne vem zakaj bi jedla zdravo in poceni za 100 e na mesec. Nimaš denarja ali si škrta? Če ne predeluješ sama hrane, nimaš vrta, potem moraš tudi kupovati zdravo hrano, ki je dražja. Me prav zanima zakaj bi to počela.

Ubistvu ste takšni še najbolj zabiti. Imam denarja več kot 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} Slovencev, pa porabim dobrih 100€ na osebo/mesec.

Ti kar preplačuj pofl s tvojo izobraženo roko. Nimaš pojma o ekonomiji. Jaz raje investiram. Avto vozim tudi 15 let star. Ne šparam pa dopustih in razvajanjih.

Zatrk je najcenejsi z ovsenimi kosmici.
Kosila enoloncnice.
Vecerja zelenjava.
Malice sezonsko sadje.

Pri nas za hrano porabimo vec, veliko gre za razne dodatke, kave, caje, piskotke, cokoladice in take in drugacne priboljske, a ce bi morali omejiti, bi se marsicemu id tega odpovedali.

Drugo osnovno hrano pa kupujem tako, da pregledam reklamne letake, vidim kaj imam doma, naredim plan za jedilnik za naslednji teden v skladu z domacimi zalogami in trgovinskimi akcijami, potem dokupim tisto, kar se potrebujemo.

Se nekaj, dejstvo je, da so polnozrnate stvari drazje od belih, a dejstvo je tudi to, da polnozrnatih manj pojes,tako da se na koncu izenaci.

Pa ne vem,kaj tako znanost delate eni iz tega. Saj je vendar jasno, katero sadje je drago in katero poceni. Da je nek porcijski jogurt z dodanimi jagodami dražji od litrskega navadnega. Da so določeni kosi mesa božjastno dragi, drugi pa praktično zastonj.

Če moraš sparat na hrani, pač vedno izbiraš cenejše alternative. Koliko te v tem primeru hrana stane, ne vem, nekaj je tudi odvisno od tega, koliko pravzaprav pojes, ampak najbrž nihče ni pripravljen ravno umret od lakote, da bo pet evrov prisparal.

Midva bova danes prežganko z jajčko in lososa s pečenim krompirčkom in šparglji in solato.
Kupila samo lososa – ostalo imam doma z vrta.
S tem, da imam kos lososa še jutri za špagete naredit.

Mene so kar nekajkrat resile pike v Sparu, je bilo za kaksno budget salamo in par kajzerc, pa tisti hladilniki z znizano robo – najdes vse od jogurtov, sirov, strukljev, njokov, itd… Vzames tisto, kar se isti dan oz. v bliznji prihodnosti porabis, pa je 50{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ceneje.

Tisti budaletini zgoraj, ki ne spara pri hrani in se cudi ljudem, ki praskajo zadnje cente za hrano…

– mogoce pa niso vsi tvojih let, da bi ze priplezali do boljsega financnega stanja, morda jim izobrazba kljub dvakratnem trudu ne navrze toliko kot tebi laganini delovnik. Ne obsojaj, ce ne poznas situacije in cloveka. Da te ni sram, s polno ritjo vsega pa ne potrebujes empatije?
Ja, nisi se edina borila v zivljenju, ampak nekateri nikoli ne bomo pozabili slabih casov.

Cenovno težko ovrednotim, niti ne gledam toliko na cene, sem pa vesela, če je kaj od tega, kar redno kupujem, znižano in takrat kupim več. Če se le da, kupujem sveže, sezonsko in bio. Splača se izkoristiti kupone 25 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za en izdelek v Merkatorju in Sparu. Primer poceni jedilnika:
Zajtrk: jajce, kruh ali musli s kefirjem ali skuta z lanenim oljem ali
Malica: skuta s sezonskim sadjem ali domač puding s chia semeni in sadjem ali samo sadje
Kosilo: zelenjavna enolončnica ali ričet ali testenine na različne načine (običajno z različno zelenjavo) ali krompir in kislo zelje ali riž z omako (običajno zelenjavno) ali pasulj s korenjem ali zrezek z zelenjavo in rižem/krompirjem ali sataraš/fritaja. Skoraj vedno še solata.
Malica: smuti z oreščki
Večerja okoli 19h: kruh ali hrski z namazom (marmelada in puter, humus, zelenjavni namazi) ali konzerva sardin in kruh ali sendvič (paradajz, sir, olive, včasih pršut.
Okoli 21: pol gibanice ali druga sladica (sladoled, lahka torta, temna čokolada, kakav).
Sva dva starejša. Ko je bil doma še otrok so bile količine večje in tudi meso večkrat.

Uporabljava veliko različnih začimb, česna in čebule. Regrat in koprive (čaj) nabirava sama. Poleti občasno dobimo zelenjavo od sosedov, ki imajo vrtove.

Če se ti ljubi malo pobrskat po monu, je to evergreen tema in kup receptov.

Za poceni obroke rabiš poceni sestavine. To pa so običajno sezonska zelenjava in sadje, osnovna živila.
Beljakovinsko bogate in poceni so stročnice (fižol, leča, čičerika, ajdova kaša). Vse lahko skuhaš na zalogo za v skrinjo. Zelje. Zame v srednjih letih, ki rabim malo hrane, je recimo obrok že zeljna solata s fižolom in krompirjem.
Kruh lahko pečeš sama, izbereš polnozrnato moko ali pa beli dodaš rženo, ajdovo, koruzno, lahko tudi razna semena itd. Ovseni kosmiči so poceni in zelo hranilni, iz njih lahko pripraviš tudi polpete.
Jajca so superživilo. Za eno osebo jih imaš dve škatli na mesec čez glavo dovolj, to so 4 evri. Zelo nasiten obrok je jajčna omleta – jajcu dodaš malo kisle smetane in sira, zraven poješ svežo solato po izbiri.
Kupuješ sezonsko sadje, banane so okej tudi tiste na znižanju, ker so že malo rjave – za miksat so pa itak boljše.
Poceni sladica: dve jajci, dve banani, dve žlici moke zmiksaš v zmes za palačinke. Spečeš majhne palačinke, ki so dobre že tako, lahko pa jih tudi nadevaš po izbiri.
Testenine z raznimi zelenjavnimi polivkami, rižota z zelenjavo, ajdova kaša z zelenjavo.
Meso kupiš, ko je kje v akciji, če ga res rabiš.

https://www.webmd.com/food-recipes/features/cheap-healthy-15-nutritious-foods-about-2-dollars
https://www.myplate.gov/eat-healthy/healthy-eating-budget
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/20-tips-to-eat-well-for-less/
https://www.healthline.com/nutrition/29-cheap-healthy-foods#TOC_TITLE_HDR_2

zmernost zmaga. Jaz kupujem samo kvalitetno in dobro zdravo hrano iz Mercatorja in tržnice in pridem poceni skozi, ker malo jem. Moj jedilnik za zajtrk? Dva kosa prepečenca z bilokjerim namazom na tanko in skodelica kave z mlekom. kosilo testenino z zelenjavno omako – malo. večerja, solata in juha. vse skuham pripravim za več dni in mi nič ne manjka, jem pa ugodno

Od kdaj je pa maslo zdravo, po možnosti na belem kruhu z marmelado? Da se zafiksaš že zjutraj z maščobo in cukrom…

Zajtrke imej ovsene kosmiče, poleg sezonsko sadje. Spij kavo, odvadi se kave z mlekom.

Malice si nosi od doma, najdražje so malice ki se jih kupuje sproti v trgovini (tudi zato, ker skoraj vedno podležemo in kupiš kaj nezdravega ali pa še poleg kaj, česar sploh ne rabiš). Lahko si nosiš: solata+kuhano jajce, kruh peci doma, razne enolončnice si daj v termovko, naredi krompirjevo solato, skutne štruklje in jih pogreješ v mikrovalovki (skuto dobiš lahko na -50 cene, testo najceneje če ga sama narediš, mlečni riž, gres tudi, jote, ričet, krompirjev golaž brez mesa (popražiš krompir na čebuli, dodaš sladko papriko, svežo papriko, začimbe, zaliješ z vodo,.. lovor ne pozabi tudi…), lahko si narediš domačo pico in jo imaš za 2x (rabiš 1 paradižnik iz katerega si narediš omako, sir lahko dobiš tudi znižan na -50 cene, testo narediš sama), palačinke so okej (niti mleka ne potrebuješ, lahko jih narediš samo z vodo), naštudiraj kakšni kosi mesa so najceneješi (ponavadi so kakšne zarebrnice kar ugodne, vprašaj mesarja in mu povej da si na budgetu, takoj ti bo znal svetovat – naj te ne bo niti malo sram) in jih potem uporabi na več načinov.

Svetovala bi ti, da se čimbolj izogibaš vnaprej pripravljenim jedem, tudi raznim klobasam in hrenovkam in salamam,..

Tale tema se pa redno vrača na starševski čvek 🙂
Ko sem sama, zaradi res kisle finančne situacije, iskala ideje za poceni jedilnike (takratni budget cca 100eur/mesec, rajši manj), sem opazila da se te teme vedno obrnejo v prepucavanje…

Kakorkoli. Jaz imam že sicer rada preprosto hrano, pa tudi ne jem mesa in tukaj nekaj stroškov odpade. Najtežje je oklestit budget “iz danes na jutri”. Na srečo neke osnove že imaš na voljo in ne bo potrebno od tega dati 30eur za olje, sol, moko…
Veliko se da narediti iz “divje” hrane. Regrat si že zamudila, raste pa še vedno čemaž, poganjki mlade koprive. Začenja se sezona gobarjenja, čez dva meseca dozorijo gozdne jagode, borovnice,…
Ker imam psa, na sprehodih velikokrat srečam pozabjena sadna drevesa “boguzanogu”, na račun tega sem naredila veliko ringlojevih marmelad, vkuhala čežano, posušila jabolčne krhlje.

Pomembno je, da paziš na vnos hranil! Med drugim sem srečala na jedilnik, kjer je študent kupil narezan kruh, ga dal v skrinjo, vsak dan vzel en kos, gor pa najcenejši ponaredek poli salame. To na dolgi rok ne gre.
Moja shopping lista je bila okvirno nekako takšna:
Ovseni kosmiči, banane, basmati riž, krompir (pri kmetu), jajčka (pri istem kmetu), kislo zelje, korenje, fižol v konzervi, pasata (kasneje sem investirala v kozarce in jo poleti nakuhala sama), brokoli in druga sezonska zelenjava/v akciji in karkoli pametnega sem našla v vitrini z znižanimi izdelki, ki se bližajo roku uporabnosti.
V sezoni vrtičkanja lahko marsikaj vzgojiš sama, ali pa dobiš zastonj od sosede, takrat je tudi na tržnico fino iti.

Za zajtrk sem brez izjeme jedla ovsene kosmiče, kuhane na vodi, s sadjem. Naj je bila to banana, narabutana jabolka, gozdne borovnice,…
Kosilo/večerja preprosta rižotka z zelenjavo, enolončnica ki je vsaj za 3 dni, pečen krompir z bogato solato, sama solata (trenutno je poceni mlado zelje, notri daš še fižol v zrnju in morda mocsrelo če jo dobiš znižano, nasitno in koristno), “kremne” zelenjave juhice ki jo naredim brez smetane, ampak s krompirjem. S to juho ponavadi pospravim hladilnik, trenutno mi je ljuba kombinacija z brokolijem in čemažem, ki ga naberem na sprehodu.
Enkrat na teden sem nakuhala trdo kuhana jajčka, ki so bila za vmesne prigrizke ali dodatek solatam.
Pozorna bodi na organizacijo jedilnika in se ti vmes res nič ne pokvari, da res izkoristiš kupljeno.

Torej, da se, odvisno je od prehranjevalnih navad, moj jedilnik sigurno ni za vsakogar, je pa lahko ideja/inspiracija.

No, dajmo reči, da s 50 € ne moreš zdravo jesti. ja, če se vse dneve bašeš z makaroni in kečapom, ajde. Ampak to je samo poceni, ni zdravo.

Dajmo pogledat:

torej en dan v tednu post, drugi dan v tednu sadni dan (2 €);
3. dan: zajtrk: avokado v gvakamole namazu, dva kosa rženega kruha (2,5 €), kosilo: jota s kislo repo, fižolom, krompirjem brez mesa (2€), večerja: solata z zeljem, koruzo in krompirjem (2 €)
4. dan: zajtrk: dva kosa kruha z margarino in medom (2€), kosilo: rižota s šparglji ali mesom(4 €, če so kupljeni), večerja: nabran regrat z jajcem, rukolo in čičeriko (1 €)
5. dan: zajtrk: grenivka in mehko kuhano jajce, kos kruha (1,5€), kosilo: špageti z dimljenim lososom (4 €), večerja: radič z jajcem in krompirjem (2 €)
6. dan: zajtrk: ovseni kosmiči s kefirjem in sadjem (2 €), kosilo: polpeti iz bučk in pire krompir (2 €), večerja: špinačna kremna juha, kos kruha (2 €)
7. dan: zajtrk: rogljiček iz trgovine (1,5 €), kosilo: pečen krompir v pečici, postrv (3 €), večerja: leča v solati z zeleno, česnom in paradižnikom (2,5 €)

To je 36 € v enem tednu, pa kave in čaja ter vmesnega sadja niti šteli nismo, pa še en dan smo udarili post, drugi dan pa zgolj sezonsko sadje.

torej na dan z besedo, kaj jeste tisti, ki se ves mesec prehranjujete s 50 €. Pa ne mi o tem, da vse naberete na njivi, hahaha.


Ko imaš enkrat omejen budget za prehrano, ti ne pade na pamet kupit avokada, grenivk, dimljenega lososa, špargljev in rženega kruha. Ne govorim o tem, da želiš “malo zatisnit pas in omejit mesečne izdatke” ampak dobesedno o tem da nimaš denarja za hrano.


Ko imaš enkrat omejen budget za prehrano, ti ne pade na pamet kupit avokada, grenivk, dimljenega lososa, špargljev in rženega kruha. Ne govorim o tem, da želiš “malo zatisnit pas in omejit mesečne izdatke” ampak dobesedno o tem da nimaš denarja za hrano.
[/quote]

To sem dodala, ker govorimo o zdravem jedilniku, lahko pa seveda vse to zradiramo in zmanjšamo budžet za 6 €. Še vedno smo na 30 € v enem tednu. Z enodnevnim postom in enim dnevom na sadju.:)) kako torej ZDRAVO se hraniti s 50 €. Ni šans. Kot pravim, če si na makaronih in kečapu, ajde. Ampak kaj ima to veze z zdravjem?

Avtorica sprašuje za budget 100eur, kar pa je, po mojem mnenju, izvedljivo. Jaz bi iz tvojega jedilnika še kaj črtala za manjšanje stroškov, pa bi šlo komot skozi, sploh pa je ocena cene obroka zelo “na uč”, ne predstavljam si fizično pojesti zeljne solate za 2eur npr 🤭

Avtorica sprašuje za budget 100eur, kar pa je, po mojem mnenju, izvedljivo. Jaz bi iz tvojega jedilnika še kaj črtala za manjšanje stroškov, pa bi šlo komot skozi, sploh pa je ocena cene obroka zelo “na uč”, ne predstavljam si fizično pojesti zeljne solate za 2eur npr 🤭
[/quote]

Če smo že črtali šparglje, losos, grenivko, moraš kaj drugega dodat, ne, najbrž ne boš natepaval čistega riža in špagetov brez vsega.:)) Ko tam še to dodaš, lahko tudi od solat odšteješ kaj, pa si spet na istem, pač cca 30€ na teden. Pa imaš zgolj 3 obroke dnevno, dva dni skoraj brez jedače. No, pa ti napiši sedemdnevni jedilnik, ki bo znašal 25 € max. Pa da nisi na dieti. Ker že moj je dietni.:)

New Report

Close