Najdi forum

Naslovnica Forum Politični čvek Ne zakrivajte si oči in nikar ne glejte stran

Ne zakrivajte si oči in nikar ne glejte stran

Vsem tistim, ki govorite, da je otroke vlačit podlo. Isti otroci so danes odrasli in želijo to povedati, ravno tisti otroci želijo, da se to predstavi javno, danes niso več otroci, bili pa so. In kaj jih najbolj boli? Nihče in prav nihče ni bil nikoli obsojen in prav nihče se noče opravičiti za dejanja.
In danes je sin Ribičiča, ki ne priznava nobenega grozodejstva, seveda ga sin podpira in zagovarja je v naši pravni državi vrhovni ustavni sodnik.

Samo naj mi kdo reče, da tak človek potem ni pristranski, postavljen pa je na najvišjo vejo oblasti.
In nikar ne recite, da oče pri njegovem vsponu ni imel prstov zraven.

Me zanima, kako bi govorili in odreagirali, če bi bili vaši otroci tako vzeti kot so bili oni.
Žalostno je, ker nikoli ni nihče obsojen.

Ti torej tudi meniš, da bi morali otroci trpeti za grehe njihovih staršev? Kako si pa potem gledal včerajšnjo oddajo, z zavezanimi očmi ali z zamašenimi ušesi?

Noben otrok ne bi smel trpeti za grehe lastnih staršev. Razlika je v tem, da on ni trpel, ampak je imel privilegije zaradi političnih dejanj lastnih staršev in položaja, ki ga je imel. Ta položaj se nadaljuje še danes. Vprašanje je bilo: je takšna oseba res lahko nepristranska? je res možno, da vrhovni ustavni sodnik, ne ve kaj se je dogajalo, da mu je oče vse zamolčal?
Tako kot vrašanje: je možno, da predsednik komunistične partije Jugoslavije ni vedel za nobeno od teh grozot, za nobeno dogajanje, da ni sodeloval v nobenem takšnem procesu, da ni vedel za goli otok? Vprašanje se postavi: če res ni vedel, kako je lahko postal predsednik KPYU? je bil morda žrtveno jagnje? Očitno, če pa je bil predsednik slovenske države.

???

Ribičiči so bili izobražena in brihtna ljubljanska familija par generacij nazaj in dvomim, da je Ciril potreboval kaj pomoči, da je prilezel tja, kjer je zdaj. A veš, koliko otrok zdravnikov gre študirat medicino?

Ribičiči so bili izobražena, brihtna in zelo vplivna (beri: politična, komunistična) familija. In tudi danes je tako, da dobra veza več velja, kot 10 doktorskih naslovov. Pomaga pa, če imaš vsaj enega, da ti nihče ne more očitati, saj tvoje strokovnosti nihče ne preverja. Prilezeš tja pa predvsem zaradi politične pripadnosti in vez, ki jih imaš.
še vedno pa nisi odgovoril na vprašanje.

Je možno, da je nepristranski, je možno, da nič ne vedo?

Ker delajo se že tako kot da nimajo pojma.

Brez skrbi, da na političnih vrhovih ni nedolžnih belih rožc, take do tja ne pridejo. Je pa razlika, koga in kaj podpirajo potem, ko prispejo na oblast.

Mimogrede, ravnokar je nastal potres z epicentrom na Žalah, Josip Ribičič se namreč ob insinuacijah, da je imel kdaj kaj s komunizmom, trese od smeha.

Odgovori mi preprosto: zakaj se s tem noče ukvarjati noben (N O B E N) zgodovinar, da bi privlekel na plan zgodovinska dejstva? Podobno kot skočijo na trase avtocest zagreti, segreti in ambiciozni arheologi, zgodovinarji in ostali družbeni krvosesi?! Preprosto zaradi tega, ker so dejstva znana, okupator poznan, sodelavci, pomagači in ostali ljubitelji hitlerja, musolinija in hirokiteja tudi, vsi ostali pa so posledica! Razumeš? POSLEDICA vojnega enoumja! Otroci niso mogli vplivati na nikogar in vlačit sedaj njihove travme na plan ima samo en namen: OD DRŽAVE DOBITI ODŠKODNINO! Če tudi tega ne razumeš pa res nevem kako naj ti vse skupaj lepo razložim…

Tu pa se motiš. Da se nobeden ne loti zgodovinskega pregleda je samo v tem, da takratni akterji še živijo oz. njihovi potomci uživajo pridobljene ugodnosti in bi z ugotovljeno resnico bilo prizadetih dosti ljudi.Pri odkrivanju prazgodovinskih ostankov pa nobeden ni prizadet. Še več. Celo ponosni smo, da je na našem teritoriju živela neka rimska družina.

Jaz sem skrbno in pozorno gledala sinočjo oddajo. Predvsem tistega moškega, ki je govoril hrvaško. Ker on je najmanj govoril o sebi in najbolj opisoval dogodke. On je večkrat jasno povedal, da so tepli in mučili domobranske vojake in ne civiliste. Da so v Teharje poslali domobranske vojake in njihove družine, drugih ne. Jasno je dal vedeti, da niso pobijali otroke. Je pa res, da so bile njihove usode krute, ker so ostali brez staršev. Vendar so med vojno mnogi in premnogi otroci ostali brez staršev. Ne samo ti s Petričkega. Kot sem tudi jasno in razločno slišala, da je po teh domobrancih pljuvalo celo Celje. Da so se zbrale množice ljudi, ki so očitno domobrance in domobranstvo prezirale. Tako da je več kot jasno, na čigavi strani so bili Slovenci. Res žalostne usode otrok, tega ne zanikam, vendar se nihče, ampak nihče, ni vprašal, kaj točno so počeli njihovi očetje, da je potem cele družine doletela takšna kazen.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

Tebi pa res ni pomoči.

To verjetno po teoriji, da vsakdo, ki ne misli, kot misliš ti, je neumen?

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …

si že čula za Ženevsko konvencijo?


se pravi, da če je moj foter lopov in falot, je edino pravično, da tud jaz plačujem za njegove grehe?

ej, kakorkoli obrneš, nobenega opravičila ni za grozodejstva. ne na eni in ne na drugi strani.

včasih, ko premišljujem o tem, me je groza, kje živim, koliko trpljenja je bilo povzročeno in si mislim, da bodo verjetno pretekla stoletja, preden bo sekira zakopana… če bo kdaj…
zakaj se že stepejo vsake toliko časa na severnem irskem? a sploh še komu mar za prvotni vzrok, ali je dovolj, da so eni oranžni, drugi pa zeleni?

Zgolj po vsem tem, kar ti uspe napisati na ta forum.
Se sploh kdaj o čem zamisliš?

Ne pravim, da je opravičilo. Ne pravim, da je prav. Pravim, da razumem, zakaj se je dogajalo tisto, kar se ne bi smelo dogajati. Slišala sem za mnoge konvencije, nekatere samo prebrala, druge znala skoraj napamet … V praksi ti mnogokrat ne pomagajo.

Ali je prav? Ni prav. Ampak okupatorji in njihovi prijatelji domobranci se tudi niso spraševali, ali je prav. In zdaj naj bi izpadli boljši od partizanov. Mene prepričali ne boste. Ne, ni prav, da otrok plačuje za grehe očeta. In grehi domobranskih očetov so bili veliko. Prav tako ni prav, kot se je zgodilo v moji družini, da se otrok sploh ne rodi. In to samo zato, ker je njegov oče v partizanih. In je nekdo nosečo ženo ovadil, da ima moža v partizanih. Zato so ubili nosečo ženo mojega pokojnega dedka. S trebuhom vred. In zato nikoli, ampak res nikoli, ne bom pristala na teorijo, da so domobranci bili neki čudoviti vitezi, ki so osvobajali Slovenijo in se jim je potem dolgo let godila krivica. Žal mi je za njihove otroke, res žal, zanje pa mi ni žal in so dobili še premilo kazen.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …


In kaj pravi ta ženevska konvencija? So jo okupatorji in domobranci spoštovali?

Takšna dogajanja PO končani vojni nikakor niso upravičena.

Ne zatiskam si oči, ne gledam stran in zelo mi je žal za vsakega človeka, ki je moral doživljat to agonijo. Za čisto vsakega. Preseneča pa me, da ste nekateri šele sedaj izvedeli za te poboje. Naj vam TV ne bo edini vir.
Normalen človek bo takšno dejanje obsodil, ne glede na politično, ideološko, versko ali kakršnokoli prepričanje.


In kaj pravi ta ženevska konvencija? So jo okupatorji in domobranci spoštovali?[/quote]

kaj pravi, si lahko pogledaš in prebereš na internetu
za pokušino 2. člen konvencije, ki je bila veljavna med 2 sv. vojno

Art. 2. Prisoners of war are in the power of the hostile Government, but not of the individuals or formation which captured them.
They shall at all times be humanely treated and protected, particularly against acts of violence, from insults and from public curiosity.
Measures of reprisal against them are forbidden.

nima pa nobene veze, ali jo je nasprotna stran spoštovala, ali je ni. če nočeš biti označen kot zločinec, se je držiš, a ne?

in če že hočeš… ne, ne okupatorji in ne domobranci je niso spoštovali. ampak glede na to, da so se partizani smatrali za silo demokracije, napredka in pravičnosti, bi se od njih nekako lahko pričakovalo, da jo bodo.

Zdaj drugi ljudje zase govorijo, da so nosilci demokracije, promovirajo pa domobranstvo.

to nikakor ne, vsaj jaz ne trdim tega. Trdim samo to, da je potrebno ovrednotit in obsodit vse zločine, ne samo tiste na strani, ki je izgubila.

sicer pa je to verjetno utopija. še vedno so zgodovino pisali zmagovalci, smola zadnjih je le, da se je njihov režim zrušil še v času, ko so bile žrtve še dobro v spominu še živečih.

to nikakor ne, vsaj jaz ne trdim tega. Trdim samo to, da je potrebno ovrednotit in obsodit vse zločine, ne samo tiste na strani, ki je izgubila.

sicer pa je to verjetno utopija. še vedno so zgodovino pisali zmagovalci, smola zadnjih je le, da se je njihov režim zrušil še v času, ko so bile žrtve še dobro v spominu še živečih.[/quote]

S tem se strinjam. Res pa je, da počasi že dobivam tudi jaz občutek, da se vse te žrtve povojnih pobojev uporabljajo kot sredstvo za promocijo domobranstva. No upam, da me občutek vara, ker bi tudi to bil za moje pojme zločin.

Jaz jih ne slišim govoriti, da so delali nekaj, kar ni bilo prav in se je kot posledica tega dogajalo nekaj, kar spet ni bilo prav. Jaz jih slišim govoriti, da so osvobajali Slovenijo in zato bili kaznovani. To, da so oni osvobajali Slovenijo, tega absurdna ne sprejemam. Razen če povedo, da so jo osvobajali od Slovencev in slovenstva.

_________________________________________________ http://monoblog.over.net/zogca/ Včasih pekel, včasih sanje …


Sorry, ampak kvizlinške enote po vsej evropi niso imele statusa vojnih ujetnikov, temveč le status DEF (disarmed enemy forces), ki ne sodi pod zaščito ženevskih konvencij o ujetnikih.

Preberi si Teheransko deklaracijo iz l 1943.

Zadnje čase pa se pa prav domobranci smatrajo za edino silo demokracije. In to tud na veliko poudarjajo. Sicer ne vem od kje in kako njim demokracija, saj so bili podprti s fašizmom, nacizmom in teokracijo, pa nič od tega ni demokratično.

Tudi sam sem gledal oddajo pa me je vmes minilo zaradi neprofesionalnosti avtorjev. Da se razumemo, sem proti pobojem, ki so se v tisti ihti zgodili in še bolj sem proti temu, da otroci zaradi svojih staršev trpijo…. ampak cela oddaja je izgubila verodostojnost s sledečimi tditvami:

1. bilo nas je 8..11 tisoč
2. od tega 300..500 domobrancev..
3. vse so najprej spravili v taborišče
4. potem pa otroke z avtobusom odpeljali v ENO hišo..

Tu nekaj ne štima.
Že če razdelimo 11000 na tretjine – 1/3 moških, 1/3 žensk in 1/3 otrok (kar je izjemno malo verjetno ker bi otrok moralo biti bistveno več saj so na primer vsi intervjuvanci trdili, da so imeli vsaj še dva brata/sestre) dobimo nekaj manj kot 4000 otrok, ki so jih večino kot kasneje slišimo z avtobusom prepeljali v ENO hišo…. a se samo meni zdi tu nekaj čudno? Tudi, če so jih na silo not natlačili kar enega čez drugega do stropa ne pravijo te številke noter. Na nobenem izmed posnetkov ni bila ta ogromna masa ljudi vidna.

Ne dvomim v to, da so poboji in grozodejstva bili in jih seveda ne opravičujem ampak ko sem tole videl so vsi ki so to opisovali ispadli zgolj kot lutke, ki so povedale kar so jim naročili.

Ker sem vmes nekaj delal pa seveda tudi dopuščam možnost, da sem kaj narobe razumel..

-------------------------------------------------------------- Kdor isce resnico, jo mora znati prenesti. Kitajski pregovor

No, saj v tem predvolilnem času so na neodvisnem RTV-ju poskrbeli, da bomo to oddajo lahko, že tretjič v kratkem času, videli in to v soboto popoldne.
Pa naj kdo reče, da je to naključje.

New Report

Close