Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Nočem novoletnih voščilnic – kaj zdaj?

Nočem novoletnih voščilnic – kaj zdaj?

Pred tremi leti smo dobili na naš naslov komplet novoletnih vošilnic in položnico od umetnikov, ki rišejo z usti. Ker sem jim takrat želela pomagati, smo nakazali denar. Sedaj pa mi vsako leto za Božič in Veliko noč pošljejo nekaj voščilnic, koledar, pisemski papir in še kaj + položnico (cca 3.000 SIT). Če sem čisto iskrena, mi vse skupaj že gre malo na živce. Voščilnice zelo rada izdelujem sama, včasih kupim tudi unicefove in občasno dam denar v dobrodelne namene. Zakaj bi morala vsako leto nakazati denar njim? Lani jim nisem plačala, pa so mi letos vseeno poslali dva paketa. Ali jim naj vse skupaj pošljem nazaj, čeprav jih za voščilnice nisem prosila?
Zanima me, če ste vi tudi dobili te voščilnice in kaj storite, če vam niso všeč?

Pa jih komu podari.

Draga @afna,

sama sem te voscilnice dobivala nekaj let in jih vsako leto tudi placala. Tem umetnikom bi rada pomagala, vendar tako, da bi se za to odlocila sama! Zato sem lani zadnjic placala voscilnice in jim hkrati napisala tudi pismo, v katerem sem razlozila, da nenarocenih stvari ne zelim vec prejemati. Letos voscilnic nisem vec prejela.

V knjigarni vedno kupim voscilnice, z nakupom katerih lahko komu pomagam, vendar bi rada obdrzala vsaj iluzijo, da gre za mojo izbiro.
Ce bos zelela, da se posiljanje voscilnic prekine, jih bos morala poklicati ali jim pisati.

saudade

To že, ampak ali jih naj kljub temu plačam? Konec koncev jih ne želim več prejemat in ker sem jih nekajkrat plačala, pričakujejo, da jih bom sedaj kupovala leta in leta, ali kaj? Naj jih prodajajo kako drugače, ne pa da te takole z njimi posiljujejo.

Po mojem jih lahko s pismom vred pošlješ nazaj. In seveda ne plačaš.

Jutri jih pokličem.

jaz sem jih poslala nazaj .

Mi smo letos kar dva paketa dobili, po enega na enega odraslega.

v bistvu gre za darilo (zakon o varstvu potrošnikov), ki ga lahko mirne vesti obdržiš…

Če jih ne plačaš jih moraš vrniti- vsaj jaz bi jih. Ne morem zadržati nekaj kar je nekdo delal s trudom in neplačati.

Se strinjam.

Lp, Maja

Mi jih vsako leto dobimo v firmo, pa jih tudi nikoli ne plačam, niti ne pošljem nazaj. Vedno jih kupim od Unicefa in tako bo tudi ostalo.

Brina

Ja, Sanja in Majuška, strinjam se, da nečesa, kar je bilo delano s trudom ne moreš obdržati in ne plačati.
Vprašanje pa je, ali me je (in druge) kdo vprašal, ali to sploh hočem?

Če naročiš, moraš plačati! Ne pa da ti nekdo proti tvoji volji pošilja in potem pričakuje in izkorišča vest nekaterih ljudi, ki čutijo, da morajo tudi plačati, če so že dobili voščilnice.
tukaj je tudi veliko izkoriščanja s strani raznih prosilcev za pomoč, saj vlada tudi konkurenca med njimi. Jaz nikoli ne palčam in tudi ne bom tako vsiljivim organizacijam!

Sanja31, po tvoje jaz lahko vse kar recimo naredim in ne morem prodati, tebi pošljem in potem lahko z gotovostjo pričakujem tudi plačilo od tebe! :)))

JA ampak oni te potem silijo v nakup, to je zgolj fora, a potem, če jih dobiš 6-8 na leto za vsak paket 3 jurje……hvala lepa……….zakon pravi da, tega ni potrebno plačati, niti pošiljati…smatra kot darilo…še za to bom dajala denar………..saj ni da ne bi dala denar in ga dam, samo tja in tistim, ki jim jaz hočem………

Hmmm saudade* ti se pa strinjaš z dvema nasprotnima mnenjima :)))
Majuška se namreč strinja z moicinim* mnenjem, ki pravi, da lahko mirne vesti podarjene razglednice obdržiš zaradi zakona o varstvu potrošniku…

Mi smo jih tudi letos dobili in jih nimam namena plačat, pa tudi nazaj pošiljat. Jih bom porabila……kot sem jih že par let od tega,ko smo jih dobili. Tudi takrat jih nisem plačala, pa nas ni nobeden iskal za plačilo.
Mislim,da to ni način…….da kar pošljejo voščilnice in potem prosijo za plačilo,če se jih odločiš obdržati.

Lp in uspešen teden! Kristi*

**************************************** Prijatelji ne živijo samo v harmoniji, kot pravijo nekateri, temveč v melodiji. (Henry David Thoreau)

Če jih ne želiš obdržat (tako ali drugače), jih lahko neseš na pošto in jim jih vrnejo.

Lp
M.

Zakaj pa bi si še delo delal s tem in se gužval na pošti, pa še plačeval poštnino???

Oni že imajo svojo računico, tko da niso na zgubi. ne se bat na njih. Če se jim ne bi obneslo, ne bi vsako leto eno in isto počeli. Tolikšen procent ljudi že plača te voščilnice in s tem plača tudi vse ostale stroške, ki jih imajo s tem.

Teo, kaj pa ce se Majuska ne strinja z Moicinim ampak s Sanjinim mnenjem?
No, kakorkoli ze, meni ni vsec, da se mi posilja nenarocene stvari. V to, kaj se stori s temi stvarmi se niti ne spuscam – sama sem jih placala, ker se mi jih ni ljubilo nositi na posto. Hotela sem samo opozoriti na dejstvo, da jim je treba dati jasno vedeti, da voscilnic NE ZELIS VEC – samo to, da jih ne placas, ocitno ni dovolj.

S čim se strinja Majuška v resnici tudi jaz ne vem, ampak glede na to, da je odgovorila samo na post od mojce*, se njeno strinjanje nanaša samo na njo!

Jaz osebno te razglednice jemljem, tko kot vsako reklamno gradivo in se niti najmanj ne obremenjujem z njimi…

Pa še to nekateri trdijo, da so vse delane ročno, jaz v to ne verjamem, lahko je narejena le ena serija, ostale, ki jih pošiljajo okrog, so pa itak kopije, ne pa originali! Me prav zanima kateremu uspe narisati 100.000 tisoče razglednic tko hitro :))))

poznam, prvo leto smo plačali, drugo leto ne, letos so spet prišle – na živce mi gre, da mi nekdo pošilja nekaj, česar nisem naročila in me po svoje še moralno obremenjuje s slabo vestjo.
Ja, najlažje je poklicati in jih to povedati, a sama metoda je ne fer in sem trenutno tudi jaz jezna.

Teo, kako pravzaprav veš, komu odgovarja Majuska?

MI smo jih tudi letos dobili, po nekaj letnem premoru. Jih takrat nismo plačali in jih ne bomo sedaj.
Takrat se spomnim, da je bila gospa na TV (mislim, da v Tedniku) in je razložila, da se jim to splača početi, saj ljudje kar plačujejo, drugače pa bi preveč zapravili za reklamo in distribucijo.
Večino denarja tako ali tako porabi firma, ki te voščilnice tiska in pošilja okoli, mislim, da je bilo takrat rečeno, da umetniki dobijo okoli 10 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Zakon je pa jasen, stvari, ki jih nisi naročil, nisi dolžan plačati, se smatrajo kot darilo.

Saudade, klikni na posamična sporočila, pa boš točno videla, kdo komu odgovarja

Kar se pa voščilnic tiče, sem jih nekajkrat dobila pa jih tudi nisem plačala. Pa tudi nazaj jih nisem pošiljala. Kam bi pa prišli, če bi se vsak spomnil pošiljati stvari okrog, potem pa še pričakovati, da jih bo dobil plačane.

Poleg tega pa se mi zdi, da je tu vmes še nek d.o.o., pa mi je na sumu, da večino denarja itak oni zadržijo za distribucijo 🙂 do umetnikov pa verjetno bolj malo pride.

New Report

Close