odvajanje od mesa, težje ko bi pričakovala :(
ma, morm pojamrat….celo življenje sem jedla meso saj 5x na teden…nočem več, morda 1x tedensko in imam resen problem kar mi tako manjka, pa ne fizično, psihično. Ne vem, rečmo bučke v zosu pa riž in solata bi bilo za nekoga super kosilo, meni je tudi dobro ampak nekaj manjka…….danes teče 3 teden, meso sem jedla 2x in študiram pol dneva kaj naj jem. Tune nečem preveč, rib tut ne morem vsak dan…eh sej bo, čakam preklop v psihi.
Jaz recimo jem minimalno meso že celo življenje, ker mi tako paše.
Ti moraš ugotovit, a ti res meso manjka ali si pač navajena še nekaj poleg jesti in te psiha zeza.
Če pa že se odrekaš, se daj salamam, paštetam …, meso pa po občutku in potrebi. Ribe tudi niso tako zelo ok, predvsem zaradi načina njihovega življenjskega okolja in načina življenja. Če že, potem inčune.
Celo življenje jem kar mi paše, hvala bogu mi zdravje in kilogrami to dopuščajo, in sem čisto brez problemov dogurala skoraj do 60. leta. Nikoli nisem marala prav mastne hrane, cukra občasno kar veliko, meso jem kakšno obdobje vsak dan, potem pa kak teden sploh nič, skratka, kot nanese in kot mi paše, brez kakršnihkoli omejitev.
Če se načrtno nečemu odpoveduješ (zakaj že črtaš meso?), je seveda želja po tistem še toliko večja.
Čist tko, da te mal “pomirim”. Tuna je velika riba, v kateri je kar nekaj živega srebra. :)))) Tako, kakorkoli se obrneš, imaš rit zadaj. :))
[/quote]
Ja, največ težkih kovin, ker je zadnja v pregranjevalni verigi.
Odkar sem bila po tuni hudo bolna, se je ne dotaknem več.
Raje eno dobro, svinjsko pečenko, vsake toliko.
Ma, če bi bilo domače meso, potem ni panike.
Opažam pa, da, ko fizično delam, rabim meso, tudi še po treh mesecih. Mišice brez ne morejo.
Pač, zmanjšati porcijo. Če pomaga. Drugače je bolje kos mesa, brez vsega.
Ajda, žitarice? Nobeno žito nima opaznejše vsebnosti beljakovin, še manj toliko, da bi lahko nadomeščalo izgubo le teh zaradi opustitve mesa. Semena, oreški? V glavnem so to maščobe z nekaj beljakovin in spet neprimerne za nadomeščanje. Vse našteto je sicer krasno za del prehrane, ne moremo pa to vštevati med beljakovinsko prehrano. Če gre zgolj za opustitev mesa, bo lahka- pač jajca, ribe, zgoščeni mlečni izdelki. Če pa gre za opustitev živil živalskega porekla, bo pa težje, ker črevesje bo doživelo šok in lahko precej dolgo prilagajanje (ali pa tudi nikoli) – stročnice pač niso preveč simpatično živilo za nekoga, ki jih ni vajen v velikih koičinah.
Ajda, žitarice? Nobeno žito nima opaznejše vsebnosti beljakovin, še manj toliko, da bi lahko nadomeščalo izgubo le teh zaradi opustitve mesa. Semena, oreški? V glavnem so to maščobe z nekaj beljakovin in spet neprimerne za nadomeščanje. Vse našteto je sicer krasno za del prehrane, ne moremo pa to vštevati med beljakovinsko prehrano. Če gre zgolj za opustitev mesa, bo lahka- pač jajca, ribe, zgoščeni mlečni izdelki. Če pa gre za opustitev živil živalskega porekla, bo pa težje, ker črevesje bo doživelo šok in lahko precej dolgo prilagajanje (ali pa tudi nikoli) – stročnice pač niso preveč simpatično živilo za nekoga, ki jih ni vajen v velikih koičinah.
[/quote]
Ne drži – preveri raje vsebnost beljakovin v omenjenih.
Ajda, žitarice? Nobeno žito nima opaznejše vsebnosti beljakovin, še manj toliko, da bi lahko nadomeščalo izgubo le teh zaradi opustitve mesa. Semena, oreški? V glavnem so to maščobe z nekaj beljakovin in spet neprimerne za nadomeščanje. Vse našteto je sicer krasno za del prehrane, ne moremo pa to vštevati med beljakovinsko prehrano. Če gre zgolj za opustitev mesa, bo lahka- pač jajca, ribe, zgoščeni mlečni izdelki. Če pa gre za opustitev živil živalskega porekla, bo pa težje, ker črevesje bo doživelo šok in lahko precej dolgo prilagajanje (ali pa tudi nikoli) – stročnice pač niso preveč simpatično živilo za nekoga, ki jih ni vajen v velikih koičinah.
[/quote]
Ne drži – preveri raje vsebnost beljakovin v omenjenih.
[/quote]
Sem zelo dobro seznanjena z nutricionistiko. In ne šteje vedno le delež v živilu, temveč je potrebno gledati absolutne vrednosti, končne vrednosti v količini zaužitega živila. Pojesti en 150 gr zrezek, kjer dobiš recimo 35 gr beljakovin je lahko in še lažje prebavljivo – ni pa to niti približno dovollj za odraslo aktivno osebo. Pojesti 150 gr oreškov pa niti ne več (večina so maščobe). Trpel bo želodec, prebavila, da o tem, da si s tem zaužil preko 1000 kcal sploh ne govorimo.
Meso zakisa telo. Spiritualno pa meso oz meso živali, ki so sposobne čustvovanja in zavestne bolečine niža življenjsko energijo ali či, plus da, telo rabi več energije za presnovo mesa, torej zopet zgubljam energijo. Z mesom pojem tudi trpljenje in bolečino čez katero je žival šla. Sicer pa to ni važno zakaj. O tem je veliko napisanega na netu. Sem le malo pojamrala, ker menjati jedilnik, oz odvzeti nekaj iz jedilnika ni tako preprosto. Vsak naj je po svoje in po lastnih prepričanjih, meni intuicija dopoveduje že nekaj časa naj se mesu odrečem in bo bolje zame. Ne morem pa žal kar presekat. Za začetek bi z 1x na teden bila zadovoljna, potem bi se še temu odpovedala. Gre se enostavno, da moram narediti preklop v glavi. Vnos beljakovin ni problem, sem vsejedec, od mlečnih izdelkov do oreščkov. Ne verjamem, da moje telo ne zmore brez mesa, meso mi je bilo položeno v zibko in doma smo ga jedli dan za dnem….repeticija je bistvo…človek se vsega navadi.
Ko ste se ravno dotaknila te teme, da vas malo zmotiviram en klip v poslušanje.
https://www.youtube.com/watch?v=d9uz3P2qHp0