Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Pa kako lahko otrokom dajo takšna imena?

Pa kako lahko otrokom dajo takšna imena?

Zadnji v lanskem letu se je rodil Kastel, prvi v novem letu Ajnur, v ljubljanski porodnišnici je prvi rojeni fantek Amar (ali Ammar kot pišejo nekateri mediji). Pa kaj hočejo, da se norca delajo iz njihovih otrok? Ne razumem. Ne vem, ali so starši druge nacionalnosti, ampak vseeno. Jaz absolutno nisem nacionalist, tudi čistokrvna Slovenka nisem, ampak že živiš v nekem okolju, se mi zdi, da otroku delaš škodo, če mu daš takšno ime. Ker roko na srce, Slovenci so hudi nacionalisti in z Janšo na pohodu postajajo vedno hujši, no, vsaj ena polovica Slovencev.

je na poročilih bilo

pomeni na arabsko ” mesečina ” ; to so muslimani

sem gledala 24ur in tud meni se zdio ta imena obupna.Pa zelo se je “razpaslo” ime Liam…eh…
mal bi pa res moral nardit selekcije med temi imeni.

muslimani so

Kastel je drugače trdnjava. V Italiji ali Španiji jih najdeš. Če ne gledaš vedno negativno, pač ni vedno vse tako grozno in negativno.

muslimani so

jaz sem pa gledala na hrvaški RTL, pa so dobili novorojenčki sama domača hrvaška imena. Matej (ali Mate) 2x, dva intervjujana pa se še odločata med imeni, ki pa so prav tako domača. kako smo si različni, mar ne. sicer pa … saj tudi ines ni slovensko ime, pa se nihče ni zgražal nad njim, ko sem dala sama tako ime svoji hčeri. po slovensko bi bila neža.

katarina

mamica Ajnurja je rekla, da so muslimani , no

Glupi starši takšno ime.Lepo ime mogoče JANEZ ali pa JANEZEK hahahahahahahahah

ja, pa? saj je bil tudi moj oče musliman, pa sem jaz katarina, ena od mojih sestre pa res nosi albansko ime, ki so pa ga že v rojstni list narobe napisali in je tako za vedno narobe napisano. in ne, ni ji ok, ker nosi tako ime, ker ji povzroča preglavice, en bo pa si ga spremenila, ker sta ji ga dala starša in ga ima rada.

Bom tako rekla. Če se preseliš v tujo državo in celo postaneš njen državljan, je prvo, da se asimiliraš. To pomeni da obvladaš jezik in običaje države kjer živiš.

Doma pa je NUJNO da ohranjaš svojo kulturo in jezik. Tako, če slovenska državljanka muslimanskega porekla da svojemu otroku ime Ajnur, Amin, Haso se mi zdi to zelo pohvalno.

Dosti bolj me žalosti, da slovenci, ki so se odselili svojo prihodnost gradijo na imenu otroka in ne na ponosu na svoje korenine.

Izgovori da naših imen v tujini ne morejo tujci izgovoriti je ena taka traparija da ni večje. Ta mama, ki je rodila v Brežicah, bi svojemu otroku s ponosom. dala ima Ajnur če bi rodila v Rimu, Berlinu ali Moskvi.

kar se tiče hrčjov je edino res da majo trdno vero in trdno prepričanje vase zato pa ne dajo čez svoj ponos česar nam manjka ko bi treba.

Mi smo druzina z mesanim zakonom in jaz sem tako v tujini, pa se kaj se bomo mogoce kdaj selili in smo pri imenu pazili, da pase v vse 3 drzave. V drzavi kjer sem tudi ne bi mogla dat recimo imena Znjka,ko bi slisali to besedo bi jo dali prverit in bi padla pri oceni in ga ne bi mogla dat. V bistvu hvala bogu, ker ta imena v Sloveniji zadnji cas, ne vem hocejo biti starsi tako in ali zelijo otroku se pred rojstvom dati nekaj butastega za popotnico v zivljenje. Se recimo peljes po AC in prehitevas avto, ki ima na sipi zadaj ime otroka in preberes, si zraven zlomis jezik, pol pomislis kako je prav in na koncu, ko se ravno peljes tako, da vidis voznika pogledas kdo je spodoben dat tako ime svojemu otroku in zavijes z ocmi.

pa dejte že nehat težit s temi imeni
če ste ve staromodne vaš problem…dejstvo je da lojzki in micke izumirajo in prihajajo nova imena
vsak naj da otroku ime kot njemu paše…meni tut niso ne vem kaj všeč..ampak
še dobro da so vsem všeč različna imena drugače bi imel pol razreda maticov in pol razreda špelc

liam….meni osebno lepo ime

je pa res da bi treba generalko v sloveniji naredit sej samo še hođote delajo nč drugega ah samo tako je ene slovenke pa tud ne vem kaj v teh doseljencih vidijo. se je težko zdravega kmečkega slovenca primit al kaj, že sm ko reče da ma kmetijo doma odvisno kako si kdo to definira je za vas odbijajoče kaj šele da bi mele kakšnega pavleta doma al pa kaj podobnega, se rajš barab balkanskih držite pol ko pa spoka pa vse jokate, kr mejte jih če vam paše sm ne verjamem da vam lih ustreza.

aha zdaj pa razumem zakaj ajnur, ker to nekaj v nekem jeziku pomeni.

sem ravno na netu prebrala ime in moram reči napačno. avtomatično sem prebrala ANJUR in sem pomisliala zakaj ni anjur ne pa ajnur še se zamenja tko hit in roko na srce a ni anjur pol bolj nekako izgovorljivo. no če je mesečina pol pa naj bo mesečin. ne more bit meseična 🙂

A ste slišali Pahorja, ko je rekel, na bo armal ziher nogometaš…zakaj le…

z Janšo bi lahko izpustila, pa bila tudi tiho, če ne znaš napisati normalnega komentarja..

z Janšo bi lahko izpustila, pa bila tudi tiho, če ne znaš napisati normalnega komentarja..[/quote]

Bodi brez skrbi, da bosta v razredu, v katerega bodo hodili Kastel, Ajnur in Ammar, bolj izstopala Marko in Mojca, kot pa tile trije…

Jaz sem, ko sem prebrala ta imena, pomislila isto kot avtorica. In ne, to ni čisto nič staromodno razmišljanje. Le Slovenci se skušamo na vseh področjih prilagajati tujcem, skriti, kdo smo, od kod izhajamo in nismo ponosni na svoje korenine. Sramota, imeti tako močan občutek manjvrednosti kot nacija.

šiptarji in muslići nikoli ne bodo dali normalnega imena pa so lahko na luni.mi smo v bloku imeli malih Harisov, Avdag,Adnanov,Sanelov itd.

sem slišala, da je pol manj priseljencev iz bivše juge, no, na drugi strani je 2x več slovencev šlo ven. ampak, verjemi, taki slovenci so mal bolj odprti, inteligentni, kajti oni so v tujini tujci in zagotovo niso takšni ksenofobi kot ti. super zate, a ne, kmalu boste ostali samo čistokrvni slovenci in kmalu boste izumrli, ker vas nihče še povohat ne bo prišel. ja, samo, da boš čist in da bodo tvoji otroci čisti. ker drugi so po tvojem umazani. lepo…

A ti če bi rodila in živela v Franciji npr, bi pa dala ime Jean poul Michell…Gerrard…itd? Mislim da ne in prav se mi zdi, da dajo svojim otrokom njim domača imena. Tebe to nima kaj motit.

Meni je pa povsem razumljivo, da druge narodnosti poimenujo svojega otroka z imenom, ki se sklada z njihvo narodnostno in versko pripadnostjo. Kaj je v tem narobe, v čem točno je problem? To, da Fata in Huso poimenujeta otroka Mujo je popolnoma normalno in pričakovano. Stavim pa, da se ne bi usajali, če bi šlo za Američana, Nemce ali Kitajce. Še več, govorile bi, da so luštna imena in da mali Kitajki bolj kot Špela paše Či in malemu Američanu bolj John kot Franc.

New Report

Close