Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek prostori v hiši

prostori v hiši

Sem dala že na forum gradimo, pa bom še tukaj, ker vas je tukaj več.

Z možem počasi razmišljava o gradnji hiš(k)e.
Parcelo že imamo, ki je kompletno opremljena, nekaj denarja privarčevanega, nekaj kredita in nekaj od vrednosti zdajšnjega stanovanja.

Odločila sva se za individualni načrt, ker do sedaj nisva našla nič nama ustreznega. Z arhitektom smo se že dobili, povedala sva mu najine želje, on pa nama bo pripravil nekaj idejnih načrtov.

Sedaj me pa kar nekaj matra, da sva na kaj pozabila, da nisva na vse pomislila, da mogoče kaj ne bo tako funkcionalno kot sva sprva mislila.
Rada bi vam povedala za katere prostore sva se odločila in kje naj bi bili v hiši, vi pa mi povejte vaša mnenja oz. dopišite, če imate sami še kakšen prostor, na katerega midva nisva pomislila oz. imate zadeve drugače rešene.

Odločila sva se pa takole:
1. V kleti: garaža za dva avta (mogoče tudi varianta, da je garaža le kot prizidek, klet pa delno podkletena), shramba, hobi soba (za šaro kot so kosilnica, orodje, lopate, grablje ipd.), kurilnica, soba ali prostor, ki zaenkrat še nima točno določene funkcije, bi pa to lahko bila kot soba za razne zabave, ko imaš več ljudi, pa vreme ne dopušča, da si zunaj.
Mimogrede, v kleti ne bi imela kopalnice, ker mi je to dodaten strošek, čeprav so eni za to, da imajo v vsakem nadstropju kopalnico (meni po pravici je to potrata denarja in časa za čiščenje), bi pa imela nek umivalnik v garaži ali hobi sobi. Kaj menite?

2. Pritličje: kuhinja, jedilnica, dnevna soba + terasa, ne veva še iz katerega od teh prostorov bi imela izhod na teraso, bodo pa ti prostori povezani. Majhna kopalnica (WC, umivalnik, tuš), utility (zajema pralni stroj, sušilni stroj, likalnico in omaro za čistila, metle, sesalec) ter seveda predsoba in stopnišče. Ne veva a bi sem dala tudi garderobo za plašče, bunde ali bi naredila kar eno veliko garderobno omaro???

3. Mansarda: 2x otroška soba (imamo 2 otroka več jih ne načrtujeva), najina spalnica skupaj z garderobo, večja kopalnica (kad, WC, umivalnik, bide, tuš), delovna soba. Mogoče (razmišljava) bi iz otroških sob naredila skupen balkon. V bistvu hiša sicer ne bo imela nobenega balkona le teraso.

Zdaj pa me zanima, če imate vi še kakšen prostor za druge nambnosti, se vam zdi, da sva na kaj pozabila?
Bi bilo dobro narediti še eno rezervno sobo kar tako?
Res pa je, da sva se odločila, da nočeva vile in en kup prostorov, ki jih najprej niti ne moreš opremit, ko pa jih imaš pa eno samo čiščenje in čiščenje…

Hvala vam za pomoč in mnenja.

Mi je všeč vajina razporeditev prostorov. Morda bi ti predlagala samo, da v kletnih prostorih vseeno uredita kakšen tuš in stranišče, da ne boste hodili skozi hišo v mansardo.
Pa še ena ideja. Kopalnico imata v mansardi, pralnico pa v pritličju. Drži?! Mi imamo enako, samo pralnica je v kleti. Od zgornje kopalnice imamo speljan (vgrajen) jašek (z vrati) v katerega mečemo umazano perilo. Jašek prav tako potuje mimo shrambe (pritličje) in tudi tam so vrata. Tako se vso našo umazano perilo zbira v tem jašku. kasneje ga v pralnici razporedimo in operemo. :)) Samo ideja! Mi smo zadovoljni!
Tudi mi imamo skupen balkon naših dveh otrok. Nam je super. Imamo pa še eno rezervno sobo za goste ali morda kakšnega tretjega člana družine (čeprav sva tudi midva rekla, da otrok ne načrtujemo več):))
Imamo prav tako v enem kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo in izhod na teraso je iz dnevne sobe in delno jedilnice (na sredini).
Samo še en namig…razmišljajta že sedaj na kakšen način bosta zasenčila teraso, sploh če je na sončni strani. Ker kasneje je toliko lažje.
Upam, da sem kaj pomagala! ;)))

1. klet: Mislim, da je umivalnik v garaži nepogrešljiva stvar (pranje avtomobila, zalivanje rož,…)

2. V pritličju bi se jaz odločila za garderobno omaro.

3. Balkon je po mojem neumnost, sploh iz otroških sob. Potrata denarja!

Morda ne bi bilo slabo pomisliti še na sobo za goste?
Sicer pa mislim, da sta kar luštno zastavila.

lp, ewy

Nekje blizu kuhinje bi imela še shrambo. Če razmišljaš o žur sobi v kleti pa bi si tam uredila še mini kuhinjski kot, da ti ne bo treba letati gor in dol po stopnicah. Kopalnice v kleti ne rabiš, morda le WC in umivalnik. Pa v pritličju bi raje imela garderobni prostor, kot le omaro – v tem prostoru imate lahko vse jakne, bunde, čevlje,…

LP in obilo užitkov pri gradnji, ter kasneje pri bivanju. :))

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Aha me je ŽN spomnila…hvala :)) Definitivno kakšen kuhinjski kotiček z mini hladilnikom v kletnih prostorih je nepogrešljivo. Dobra ideja!
Pa v pritličju definitivno garderobni priostor…imamo in je super!

V kleti wc. Zakaj? Iz lastne izkušnje: so me prepričevali, naj dava en wc v klet, da če si na vrtu, ali pa delaš kaj in si ves usran, da ne posvinjaš bivalnega dela hiše. In kaj se zdaj dogaja? Točno to. Iz vrta s pol kile blata na čevljih in rokah, letiš na skret, preden se sezuješ mine celo večnost, pa sigurno ostane kakšna kljuka vsa zasvinjana. pOtem človek prevečkrat naredi kar tako, da zadržuje ker se mu ne da gor na wc, kar pa tud slučajno ni zdravo.

V tvoji varianti bi jaz obvezno pri,, žur ,, sobi naredila WC s tušem in v sobi pa, tako kot so ti že svetovale, mini kuhinjski kotiček. Po potrebi se ti soba spremeni v sobo za goste. Sem bila lani pri prijateljici in sem se super počutila v podobni nastanitvi. Nihče ni nikogar motil, nič se jim ni bilo treba prilagajati. Pa WC ( mogoče ta isti ) naj bo čim bližje izhodu na vrt, da ne bo treba pol hiše čistit za uporabniki, ki bodo uživali ali delali na vrtu.

no, mi imamo prav tako v treh etažah.

KLET
kje pa imate vhod – v kleti. Če imate glavni hod v kleti, bi jaz tukaj definitivno dala wc, ker res ne bi želela da se hodi v 1 nd. na wc, če smo zunaj. zdaj še gre, pozimi pa privlečeš notri en kup mokrote, pa še cel projekt je da prideš do 1 nd. Razlika od tega kar bi imela sedaj je samo en wc, kar pa ni tako strašen dodaten strošek, pa tudi čiščenje ne.

Če imate glavni vhod tukaj, ali kjerkoli ga pač imate je dobro tudi, da imate dovolj velik vetrolov z dovolj porstora za vse plašče, čevlje, dežnike, čistila, klobuke in kape, šale, rokavice ipd. pa morda tudi za kakšno klopco za obuvat ….

PRITLIČJE
jaz bi naredila izhod na V stran. Ga pa ne bi delala iz kuhinje. Pazite kaj boste imeli po tleh v tistem pristoru iz katerega bo izhod na teraso – parket se ti lako hitro uniči npr.

MANARDA
zakaj skupen balkon iz otroških sob? Zdaj so otroci verjetno še majhni pa je OK, kaj pa ko bodo starejši? Poleg tega pa je balkon tudi dodaten strošek, predvsem pa moraš narediti konkretnega, če želiš imeti kaj od njega (da se komot vsedeš …). Širina 90 cm je recimo čisto premalo.

No to je moje mnenje, pa brez zamere, če sem napisala kaj takega kar ni ravno v vajinem konceptu.

Vse do sedaj so bile proti balkonu jaz sem ZA. Saj res da je v hiši terasa a otroci, predvsemko so večji, želijo svoj kotiček, svoj prostor za užitek. Mani je balkon super, skupen seveda iz praktičnega vidika in izgleda hiše.Pa najbrž ne bosta vedno oba doma, da bi želela bit hkrati na balkonu, ali pa če, saj bosta prijatelja a ne :).Uspešen projekt Vam želim

Hvala vam za mnenja.

romiromi,
ni nobene zamere, saj zato sem pa prosila za mnenja.Saj če mi katera izmed vaših idej ne bo všeč, jo itak ne bom uporabila, ane :-)))

ewy,
verjetno si spregledala, umivalnik (tak večji, robusten) vsekakor v kleti bo, samo ne vemo še kje mogoče v garaži ali pa hobi sobi. Brez tega si sploh ne predstavljam kletnega dela.

Glede kopalnice spodaj: vhod bo v pritličju in takoj ob vhodu je planirana ta manjša kopalnica, torej se ne bi hodili (če bi delali na vrtu) umivat in tuširat v mansardo, pač pa v to kopalnico. Seveda bo kletni del s pritličjem povezan s stopniščem. Načeloma pa naj bi hodili v hišo skozi glavni vhod v pritličje. No, glede te kopalnice spodaj se bova morala še vsesti in predebatirati.

SKORPION,
o tem jašku za perilo sva že razmišljala, zanima me samo kako je pa kaj z zvokom. Poznam nekaj prijateljev, ki gradijo hišo in bodo imeli jašek, nihče pa ni še tako daleč, da bi ga dejansko uporabljal. Arhitekt naju je opozoril, da je zadevca dobra ideja, zna pa bit problem zaradi zvoka, ker naj bi se zvok precej prenašal po teh jaških in se posledično vse sliši iz nadstropja v nadstropje. To bi res rada videla pri komu, ki ima zadevo že vpeljano.

Kaj pa ta kuhinjski kotiček v sobi za žure, bi vseboval tudi štedilnik ali samo kuhinjski pult, mogoče manjši hladilnik?

Glede tal v dnevni pa tudi še ne veva kaj in kako. Definitivno bosta jedilnica in kuhinja v ploščicah, v dnevni pa bi zelo rada imela parket, se pa zadevam tega, da ni priročno, če imaš potem teraso zraven. Samo mi ploščice v dnevni nekako ne potegnejo, se mi zdijo hladne. To bo treba še fino premislit.
Bova pa imela pokrito teraso.

LP

glede jaška – mi ga imamo tudi. kako misliš glede hrupa? nič posebnega perilo pač zdrsne dol, ko pa stroji v kleti delajo se pa seveda tudi malo sliši ampak ne toliko, da nebi moral npr. spat, saj ga nimaš zraven glave. Mi ga imamo v mansardi na hodniku, prijatelji pa imajo speljanega iz kopalnice. Je pa to super stvar in smo zelo zelo zadovoljni da ga imamo.

Se podpišem pod romiromi! Enako!

jaz bi dala wc zraven sobe za žure, da mi ne bi hodili vsi gor (pomisli, zvečer/ponoči, ti lomastijo okajeni gosti gor ..). Se mi ne zdi tako hud strošek, odtok moraš že imeti za umivalnik, na stene pa daš cenejše ploščice. Mi imamo podobno varianto zraven garaže vpritličju in je fino (v istem prostoru, kjer je kurilnica – mogoče bi to dvoje združili in recimo prišparali ena vrata in en prostor?). V kleti, kjer naj bi bil nek žur plac (nekje v prihodnosti) pa ni nobene take infrastrukture in mi je kar žal (sam imamo tako že tri etaže z wc-jem/kopalnico).

Jaz bi v pritličju še nekam “urinila” en kabinet, ki lahko služi kot soba za goste ali pa spalnica na stara leta. Mislim, da je enkrat “Ali baba in 3 razbojniki” (se zdi, da sedaj ne sodeluje več tako aktivno na forumu) prav prijetno opisala njeno “bolniško sobico”. Na začetku bi ta soba bila le dodaten utility. Npr., ko prideš iz trgovine vso kramo ne neseš direkt v kuhinjo ampak v ta prostor. (v primeru, da imata glavni vhod iz pritličja).
Bil bi nekakšen odlagalni prostor. Mogoče zveni kot potuha, toda jaz pogrešam tak prostor. Pa tudi , ko otroci pridejo iz šole, torba pristane na hodniku, torbica mi nekako ne paše na obešalnik. Aja, pa če se na hitro najavijo obisku – 1,2,3 – vso odvečno, nepospravljeno (!) kramo lahko zbašeš v tako sobico.
Lahko bi se imenovala tudi vajina delovna soba, študijski kotiček, ali pa “smrčalnica”. Smrčanje zna bit grozen problem. :).
Ta sobica pa je lahko tudi garderobna soba.

……skratka – še eno majhno sobico v pritličje.

Aja, pa klet le delno podkleteno z eno garažo. Za drugi avto je primeren nadstrešek (enostavni objekt do 30m2) za katerega ne potrebuješ gradbenega dovoljenja in predvidevam, da bo drugače obdavčen kot ta prava garaža. Ta nadstrešek potem obložiš z mavčnimi ploščami in skoraj prava garaža je tu.

LP, uživaj v projektiranju in dobro premisli namen in predvsem pravo potrebo po dodatnem m2. Naj te ne zavede en m2 gor ali dol, ker drugače bod stroški astronomski.

LP

Tuš lahko postavite v en kot v kurilnici. Je zelo priročno, ker je to najbolj topel prostor v hiši, srednji etaži pa obvezno en špajz.

Se mi ne ljubi vsega brat. Imam le predlog za balkon v kuhinjsko-dnevno sobnem-jedilniškem delu: svetujem, da je izhod na balkon nekje med kuhinjo in jedilnico ali bliže kuhinji, zato da boš imela iz kuhinje bliže na balkon in boste poleti tam imeli kosilo, morda pa ti bo s pomočjo tega ljubše piti jutranjo kavo na balkonu. Če pa bo to velika terasa, pa sta lahko dva izhoda nanjo.

Prostor za vrtno “ropotijo” je v hiši smiseln le če je izhod direkt na vrt. Sicer z raznimi kosilnicami, lopatami ipd. samo mažeš hišo. Jaz sem veliko bolj zadovoljna z leseno vrtno uto v kateri imamo spravljeno vse kar sodi na vrt. Pa je v kleti prostora še in še.
Garaža absolutno za dva avtomobila ampak v vzporednim parkiranjem. Pred garažo dovolj velik prostor za obračanje oz. vzvratno manovriranje in dovolj parkirišč za obiske.
Zraven kuhinje načrtuj shrambo!
Odpovej se notranjim stopniščem v mansardo, ker precej povečajo stroške ogrevanja. Če ste le za, se odločite za lončeno peč v dnevnem prostoru, po možnosti tako da gre čez steno in ogreva še drugo stran. Odprtega kamina ne, ker oddaja veliko manj toplote kot lončena peč, in rad dimi.
Premisli o možnosti dnevne sobe, kuhinje in jedilnice v enem prostoru.
V mansardi ne samo kopalnica ampak tudi ločen wc + bide z umivalnikom. Menda ja ne boste vsi imeli samo en wc v nadstropju. V pritličju je dovolj samo wc + bide z umivalnikom.
Wc in tuš v kleti je za moje pojme totalno neuporabna zadeva.
Utility imej tam kjer bo izhod za sušenje (direkt vrata ven). Ni problem prenašati umazane cunje saj jih večinoma vsak sam nese v utility, problem je v prenašanju lavorjev z mokrimi cunjami. Utility dovolj velik z vsemi aparati.
Zunanja prostora naj bosta dva – poletni, kjer lahko sediš v senci v poletni vročini (verjetno bolj S lega), in pomladno/jesenski, kjer vas bo pogrelo prvo oz. zadnje sonce. Balkoni, ki štrlijo s hiše in so obdani s kovinskimi ograjami, večinoma samevajo, zato si omislite raje kak atrij ali strešni balkon.
Balkon iz spalnic je stvar okusa, večinoma je bolj za okras fasade kot za uporabo, jaz ga imam raje s kopalnice. 🙂

In predvsem – že pri sami gradnji si omislite vodni zbiralnik za kapnico, ki vam bo prišel prav pri zalivanju vrta, pranju avtomobilov,…

zdravo,

ko sem tole malo prebrala mi je načeloma skoraj vse O.K.
WC+tus v kleti SUPER.
Garderobna soba NE OMARA – kajti omara z drsnimi vrati veliko dražje.
Mi imamo garderobno sobo in se super obnese.Shramba poleg kuhinje SUPER.

Kaj pa centralni sesalni sistem, ki ga je potrebno načrtovati že v 3 grad.fazi.Super zadeva!!!

Lep pozdrav

teja

Nisem brala ostalih:

– v klet morda samo tekočo vodo, če ti sicer odtok fekalij dela težave zaradi višine greznice/kanalizavije – voda za roke umit gre lahko v vsak ponikovalnik, če niste ravno na čisti glini. Če višina ni ovira, pa glasujem za WC, meni manjka
– v pritličju bi dala delovno sobo, če so otroci še majhni. Tako lahko kaj narediš in jih imaš hkrati “na oku”, če greš delat v zgornji štuk pa ni šans.

In jaz bi definitivno imela garderobno sobo, ne pa pohištva v spalnicah.

uspešno gradnjo!

Priporočam ti, da daste na tla talno gretje, ker se super obnese. Mi ga imamo in se odlično s pohvalo obnese. Sploh, če imate namen imeti ploščice po tleh v kuhinji in na hodniku. Pri nas imamo parket pa se kljub temu talno gretje obnese in parket kot so nas strašili ni nič popokal. (se greje hiša že 5 let).Res pa je, da je potrebno imeti tropski les.
Sicer pa priporočam tudi garderobno sobo in seveda sobo za goste bi bilo smiselno, da imate kakšno. Če nič drugega pa otroci dobijo na obisk kakšnega prijatelja, potem pa človek ne ve kam bi ga dal.
Jašek smo imeli tudi mi v planu vendar na koncu se nam ni izšlo, ker imamo kopalnico čisto na drugeje. Mislim, da ropot pri jašku ni nič večji, kot zvok ki se prenaša skozi stene.
lepo in ne preveč stresno zidavo.

WC v pritličju, pralni stroj v bližini kopalnice ali pa si napeljite jašek. Če boste delali balkon pazite, da ne bo preširok – zato da ne bo zastiral oken v pritličju. Hkrati pa je za širok balkon potreben tudi tak nadstrešek in potem tudi otroške sobe nimajo sonca. Sonce vsekakor MORA posijati v prostor. Če nikoli ne posije, ima tak prostor “zatohel” dah, kljub temu, da se ga prezračuje.
Drugih pripomb nimam.

Punce super ste, sem dobila še nekaj idej.
Zvečer se bova z možem usedla in stvari še malo premlela.

Kar se tiče sobe za goste, nisem čisto prepričana, ker če dobro pomislim kolikokrat na leto pa imamo ljudi na obisku, ki ostanejo tudi čez noč. Tako malokrat, da ne vem, če se splača samo zaradi njih delat eno sobo??? No, je za premislit.
Garderobo v spalnici bova vsekakor imela kot dodatno sobo ne pa omare.
Za centralni sesalni sistem sem pa tudi že razmišljala, je pa res da tega še nikjer nisem videla v živo. A kdo ve, se to sploh da kje videt, kako deluje?

Selena, tebe pa sprašujem, kako si mislila, da naj ne delamo notranjega stopnišča v mansardo? Verjetno misliš, da ni pametno imet stopnic v zgornje prostore iz bivalnih prostorov pač pa iz predsobe?

Pozdravček.

Ja, točno to sem mislila.
Če so stopnice iz bivalnih prostorov, veliko toplote uide navzgor.

Jaz sem videla centralni sesalni sistem. Je super. Tudi jaz ga bom nekoč imela 🙂

Fino je, ker ne rabiš vlačit po celi hiši sesalca, ampak samo cev… meni se res zdi super, pa tudi lastnici je zakon.

Uživaj ob načrtovanju… 🙂

lp, pepa

meni je rekla sodelavka,da ,če imaš hišo ne uporabljaš balkona-skoraj nič

New Report

Close