Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Svinjina (in ostalo v zvezi s prehrano)

Svinjina (in ostalo v zvezi s prehrano)

Odpiram nov post, ker govorim se o drugih stvareh… Malo za razmislek…

Mislim, da je skodljivost prehrambenih izdelkov pomembna. Kje je pridelano meso, sploh. Vendar je vse ena velika svinjarija. Sem malce cekirala E-je, kje so, kateri so in kaj povzrocajo. Od paradiznikovega koncentrata do pudinga… itd… Potem pa pride do glavobolov, vnetja crevesa… pa se pritozujemo. Skoraj vsi E-ji so hudicevo strupeni. Ampak “sej to je pa tko malo, da ne more skodit”… Ja res je malo, ampak posledicno je to ogromno. Ce zacnes pri enem letu… si lahko z rednim uzivanjem pri stiridesetih v dreku…

Ampak… kar se tice svinjine… gre za skodljive mascobe, ki posledicno vodijo v povisan holesterol, diabetes tip II ipd… Tezko je to razumet, ker so vcasih vsi tako gor rasli, pa jedli po “bikovsko” (so pa tudi vec fizicno delali)… ampak zdaj je veliko vec raziskanega in ko se s tem srecas, ti zacne postajat jasno, da dolgorocno zadeva ne prinasa nic dobrega. Pa ne mislit, da je govedina kaj boljsa… isto…

Je pa tudi odvisno od krvne skupine. Nekdo zadeve bolje prenasa, nekdo slabo…

Ze 15 let imam probleme s holesterolom, trigliceridi, med nosecnostjo s sladkorjem, zdaj pa kar z vsem skupaj…. Zelo hecno, da je bil holesterol cisto normalen med nosecnostjo. Prejsnji teden je zdravnik rekel – ja to so pa hormoni. Nihce pa se ne ukvarja s tem, da bi ugotovil – ZAKAJ?

Berem razno literaturo in priblizno se mi sanja, da se moje telo z necim zastruplja. In verjetno bom kmalu videla. Moja krvna skupina je A in pocasi bom poskusala nekaj casa preziveti po “vegetarijansko”. Potem bom primerjala rezultate. Ves cas sem se vecinoma drzala diete (to pomeni nobenega drugega mesa, samo perutnino in ribe), nobene mascobe razen olivnega olja… pa se in se bi lahko nastevala, ampak gre na slabse. Torej bom preizkusila razlicne stvari, dokler ne pridem zadevi vsaj malo blizu. Mislim pa, da glede na znanstvena dognanja in vse kar so dokazali v zvezi s presnovo, kemicnimi procesi v telesu – meso z nasicenimi mascobnimi kislinami ni dobro za nikogar. Moje mnenje. In moj otrok svinjine se nekaj cas ne bo jedel, ce ga ne bom celo omejila.

Je pa to problem, ker clovek naleti na neodobravanje okolice, predvsem tistih, ki niso osvesceni. In ce v svoji okolici nimas podpore (vsi okrog tebe recimo zrejo svinjsko pohanje) – si v riti. “Pa zakaj se preseravas”, sej so rebrca cisto nemastna, pojej malo”. Pa zakaj bi v kavo dajala 1,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} mleko, ce lahko das 3,5, sej je cisto malo! To pa res ne skodi… Primitivna razmisljanja, na katera sem zadnje case zelo pozorna in me obupno motijo, so ubijajoca za ljudi, ki se s posledicami nepravilne prehrane spopadamo. Seveda zraven spada stres in pomanjkanje gibanja. Nacin zivljenja…

Jaz bi o tem lahko napisala knjigo, pa nima smisla, saj je misljenje se vedno tako – “ej kok super zgledas” – ce se navzven ne vidi pa ze nisi bolan! Pa se kako. Ravno navznoter smo bolni. Ne mislit, da komu hocem solit pamet, sploh ne. Opisujem svojo izkusnjo… Telo se zastruplja, presnova pesa, dokler ji ni dovolj in se upre. Kako pa telo razstrupit (antioksidanti ipd), je pa strasno naporna in dolgotrajna zgodba (tudi zaradi nepodpore okolja). In ce bi vedeli koliko slabega si delamo z nepravilno prehrano, bi ze veliko prej gledali na to. Pa se prekleto dobro razmislili, a je svinjina res tako fajn. Je pa druga plat to, da je zdrava prehrana obupno draga. Sploh ne preverjat – preverjeno… Torej nam preostane bolezen in s tem zdravila. No, nekdo pa s tem mastno sluzi. Pa ne dvomim v to, da si bi lahko v ogromno primerih pomagali sami, ce bi nam kdo povedal kako. Ampak ce dohtar rece – eh, pac nekaj ni v redu, ne pove pa kaj… Kje naj iscem tistega, ki mi bo povedal…

Ma ja, dost je. Sem cist not padla, ker sem besna na vse okrog sebe, najbolj pa zdravnike in industrijo zdravil trenutno!

Ce pa koga zanima, bom obvestila, kako in ce se bom spravila v red. Z zdravnisko pomocjo – dolgorocno – ze ne!

Tanja

Tebi pa lahko priporočam samo veselo muljenje trave, pa še to na bio pašnikih, če je že vse, prav vse tako hudičevo strupeno!
Lep dan!

Uff…

bilo je samo v razmislek, tvoja pripomba pa nepotrebna…

Lep dan in cimvec zdravlja.. Pa da se ti NIKOLI ne bi kaj zgodilo

Tanja

Vračam lepe želje! Pa, pa…

živjo!

lepo si to napisala, strinjam se s tabo.

žal je moja prijateljica posledice nepravilne prehrane okusila na lastni koži. imela je strašne težave s sklepi in kostmi, bolečina pri bolečini…noben zdravnik ji ni mogel pomagati…in to pri 28 letih…odločila se je najprej za makrobiotiko…kasneje pa za presno prehrano. po dveh letih je ozdravela…bolečin ni bilo več, počutila se je kot nova. potem je prišla nosečnost in dojenje…pa drugačen tempo življenja z otrokom in starejši vzorec prehranjevanja…to vsi poznamo. danes ima punčka 6 let, moja prijateljica pa trenutno leži v bolnišnici na preiskavah…:-((((((( zanjo molim vsak dan, da ne bi bilo kaj hujšega….

žal nas je življenje pripeljalo tako daleč, da ne vemo več kaj jemo…
vseeno sem mnenja, da ne ena ne druga skrajnost nista dobri…dokler ne udari bolezen.
jaz osebno pazim na prehrano, tako postopam tudi pri mojemu otroku, ki btw tudi še ni poskusil svinjskega in ga še nekaj časa ne bo-17m, poleg ostalih cvetk v prehrani… zakaj ne bi preprečili že v ranih letih tistega, ki nas kasneje v življenju lahko tepe? saj ne terja veliko…

lep dan vsem…tle na goriškem je mrzlo, ampak na sončku bo boljše!!!

Pati

Sorry, ampak moje mnenje je da vse izhaja iz glave. Ja, seveda tudi prehrana vpliva, ampak po moje kaksnih 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Poznam kar nekaj ljudi, ki jejo reeess mastno hrano, se ne ukvarjajo s sportom, pa se kadijo ( niso mladi), pa imajo odlicno kri. Ce si preprican da je nekaj skodljivo in da ti bo skodovalo, bo res tako, ampak, ker tako razmisljas. Uf, malce sem zakomplicirala, ampak mislim, da me razumes.

Lep dan vam zelim!
Tamy

No, meni je pa način razmišljanaja Nove Tanje zelo blizu. Kar žal ne pomeni, da se vsega, kar zagovarjam tudi držim. In JA Tanja, mene zelo zanima, kako se boš zadeve lotila in kakšen bo rezultat. Ne dvomim, da ti bo uspelo, če se boš zastavljenega držala.!

Tanja … a si mogoče poskusila z ločevanjem živil?

zelo dobra je knjiga Kombiniranje hrane , pravilno sestavljena hrana za bolše zdravje .. če prebereš še knjigo Vrelec mladosti … pomen tibetanskih vaj in pravilna prehrana … bo vse še lažje razumljivo… če imaš težave z zdravjem ti res priporočam.

dugač bi pa jaz povedlaa tole … najbol zdravi so ljudje ki uživajo mediteransko hrano … pa tisti v aziji… ampak ti ljudje pojejo veliko mesa … ampak tudi veliko zelenjave … sploh čebule in česna … ki ju je pač treba jest ob mesu … na kar smo danes na žalost že pozabili.

jaz ne jem veliko mesa … zato se niti ne obremenjujem kakšno meso kdaj jem … moj sine je prostovolni vegetarjanec … zato se za njega obremenjujem še toliko manj …

mi je pa zanimivo … načela pravilne prehrane v tibetanski knjigi so taka … da naj bi človek jedel vedno samo dve različni prehrambeni skupini na enkrat… moj sine to počne že odkar lahko pač sam izbira kaj bo jedel … ga ne pripraviš da bi zraven priloge pojedel še kaj drugega … zdaj ko mi je malo bol jasna tale ločevalna zadeva vidim … da v bistvu on to počne že ves čas … mogoče pa vseeno imamo v sebi prirojen čut za pravilno prehrano … pa jo na žalost z napačnimi vzorci uničimo?

še par zadev .. mleko in mlečni izdelki so strup za zdravega odraslega človeka…škodijo živalske maščobe … olivno olje, avokado, orehi in oreščki, peške, semena, pistacije, arašidi … vse to je za naše telo kljub enormnim količinam maščob … nadvse zdravo.
kava takoj po hrani uniči pravilno presnovo … kombinacija mleko-kava je za prebavila strup zaradi načina prebave … pa še je takih cvetk ogromno.

skratka … če še ne poznaš zgoraj navedenih knjig ti ju toplo toplo priporočam!!

B.

Sploh nisem vsega prebrala, povem lahko samo kako se prehranjujem in se, zaenkrat, dobro počutim. Zjutraj, najprej popijem kozarec čiste vode. Zajtrkujem dva polnozrnata kruhka, prelita z dva deci lahkega jogurta ali eno črno žemljo z jogurtom. Dopoldne pojem dve jabolki. Kosim preprosto: včasih testenine, riž, vse polnozrnato; krompir, štruklje, cmoke, žgance, polento ipd. – vedno pa poleg vseh jedi veliko najrazličnejše sveže solate. Zvečer, najkasneje ob 18. ponovim zajtrk. Sladkorja, mesa in soli se izogibam kar se najbolj morem. Si pa včasih, bolj redko, privoščim košček pršuta, sira, skuto, tu in tam košček čokolade. Pijem vodo, zeleni čaj, kamilice. Alkohola sicer ne pijem, zelo, zelo redko popijem kozarec piva. Prigrizke, kot so arašidi, čipsi, razna peciva, itd. odklanjam in jih tudi ne kupujem. Vse to je zame nepotreben balast. Pijem veliko vode. Ne potrebujem ničesar drugega, ker se ob takem načinu prehranjevanja odlično počutim in nimam problemov s kilogrami.
Še en pameten pregovor: Človek si z žlico grob koplje.

Mene zanima kako ti bo uspelo. Prosim, poročaj. Sem na istem kot ti: imam krvno skupino A, na zadnjem sistematskem pregledu so ugotovili probleme s holesterolom in trigliceridi (ne veliko, pa vseeno me je šokiralo) in med prvo nosečnostjo sem imela povišan sladkor. Svinjine nisem jedla odkar vem zase (nimam nobene želje po njej, moj 18 m sin pa je od mene tudi ne bo dobil), jem le puranje in piščančje meso ter ribe in zelenjavo. Odkar sem drugič noseča je sicer malo drugače, ker imam tudi drugačen apetit, ampak moti me to, da se od nekdaj počutim slabotno.
Vem, da mogoče s tem ne boš rešila mojega problema, če boš že svojega, boš pa mi dala vsaj upanje, da se to da.

Niso vsi E-ji skodljivi.

Skodljivost / neskodljivost/ karcinogenost:

Dodatki dovoljeni v EU:

POGLEJTE SI TO in si stiskajte seznam.
Vir: Pediatricna klinika UNI-Düsseldorf:

Celo v sladkarijah (v gumijastih bonbonih…) je dodatek E123, ki lahko povzroca raka in je v ZDA prepovedan.

5. Krebserregende Zusätze:

E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239

ACHTUNG: E123 ist sehr KREBSERREGEND!! In den USA und den GUS-Staaten verboten.

Auf diese Zusätze besonders bei folgenden Lebensmitteln achten:

E123/E110, VORSICHT!!
Gummibärchen, TREETS, SMARTIES, HARIBO Weingummi, Schokolinsen, ZOTT-Sahnepudding, IGLO-Fischstäbchen, KRAFT-Dorahm mit Creme-Fraiche, KRAFT-Salami, Streichkäse, Vanille-Pudding E102, E110, Fertigsoßen aller Art

4. Störung der Gesundheit:

Darmstörung: E220, E221, E223, E224
Verdauungsstörungen: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, Eiscreme E407
Hauterkrankungen: E230, E231, E232, E233
Zerstörung von Vitamin B12: E200
Cholesterin: E320, E321
Empfindlichkeit der Nerven: E311, E312
Mundfäule: E330 ist am gefährlichsten (Krebserregend) enhalten in z.B. SCWEPPES ZITRONE, AROMASENF, MEZZO-MIX, KRABBENFLEISCH, BONBEL-KÄSE, PILZE in DOSEN

Se to:

Dana…

Ja, sej sem rekla… skoraj vsi… E-ji.. Meni se zdi to vec kot prevec glede na to koliko skodljivih najdem v “vsakodnevnih” zivilih.

In to.. da so dovoljeni, se ne pomeni da niso skodljivi, zal…

Tammy – jaz nikoli nisem razmisljala o tem, da mi nekaj skoduje. In glava mi popolnoma dobro dela :))))) Ne bi rekla, da je to v glavi. Ocitno je v organizmu…. sem jedla vse dokler ni postala stvar res nemogoca (vnetja trebusne slinavke zaradi povisanega holesterola, trigliceridov…)

Barbara*: skoraj bi lahko rekla, da sem poskusila prakticno vse. Brala sem tudi Vrelec mladosti, locevanje zivil… Vse to mi je znano. Ampak bolj ko razmisljam bolj mi ratuje jasno da je problem v zivalskih mascobah.
Mozna povezava s krvno skupino?!? Tako cudno se to slisi, pa vendar baje funkcionira. Zato bom preizkusila se to.

Asja, bom obvestila… Ves, hec je to, da so holesteroli in trigliceridi povisani, potem gres na dieto… in je nekaj casa malo bolje, potem pa spet slabse od slabsega. Imam obcutek da se zadeva potencira…

In mam tega DOST!

Se javim.

Tanja

Tudi meni je večina tvojega razmišljanja precej blizu. Z možem se že kar nekaj let precej zdravo prehranjujeva. Mesa ne jeva že 6 let ( jeva pa ribe, morske sadeže in vse mlečne izdelke). Najina odločitev je bila zelo postopna in spontana. Meni se je vse skupaj fajn zamerilo, ko sem prebirala o intenzivni živinoreji…pa saj že prej nisem prav preveč marala mesa. Od nekdaj se mi je “gravžalo” iti v mesnico in mesa sama nisem nikoli pripravila. Zadnjič mi je zdravnica, ki je strokovnjak za prehrano rekla, da jee te občutke treba upoštevati in naj ne jem mesa dokler mi spet ne zapaše. In tudi jaz pravim:prvič, ko mi bo res zadišalo, ga bom spet jedla.

Hrano kupujeva v 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na ekološki tržnici. Res je precej dražje, a v povprečju po mojem zapraviva približno enako kot povprečen kupec v kakšnem nakupovalnem centru. Prav nikoli ne kupiva nobenih piškotov, čipsa, nobenih delikates (razen olive in sir), nobene pijače (pijeva le prefiltrirano vodo). Pravzaprav greva v trgovino prbl. 1x na 14 dni, bolj za prašek, plenice, toaletne potrebščine…Ostalo kupiva vsako soboto na tržnici, po potrebi pa greva še med tednom na ekološko kmetijo.

Testenine, riž in ostala žita (proso, ovsen rižek, ajda, pira…)kupujeva vsa polnovredna in tako so sestavljeni najini obroki. Za zajtrk najprej malo sadja, nato polnovreden kruh z nesladkano marmelado, malica-sadje, kosilo:zelenjava + ena od žitaric ali zelenjava + riba, pop.spet sadje in zvečer kakšna solata, včasih jajce ali jogurt.
Doma že nekaj let nimava sladkorja, bele moke… Za sladkor mi je včasih prav nerodno pred obiski, saj ne pijejo vsi nesladkane kave, kajne? Tako sva zdaj kupila pol kile rjavega sladkorja-za vsak primer…

Seveda se včasih tudi midva ne moreva upreti super sladicam, belemu kruhu…tako že nekaj let hodiva ob sobotah ven na zajtrk, kjer si z veseljem privoščiva belo štručko s tunino in majonezo, pa še kak rogljiček za povrh…:)

Najini izvidi so vsi optimalni. Jaz sem ravno prejšnji teden naredila natačne preiskave krvi in urina-vse optimalno. Tudi o kakšni slabokrvnosti ni ne duha ne sluha, pa sem po porodu bila, saj sem precej krvavela (ker me niso dobro zašili), čeprav ne jem mesa.

Verjetno ni treba pisati, da pri 11-mesečni hčeri tudi zelo paziva na prehrano. Za marsikoga sva malo čudna…ne malo, zelo, a me to sploh ne zanima. Dejstvo je, da bo sama še prehitro spoznala vse “sladke pasti”, a menim, da so prehranjevalne navade privzgojene in da se temelji postavljajo do 2., 3.leta…potem pa se otroku ponudi vse z neko zdravo mero, seveda. Do sedaj še ni poskusila nobene industrijsko pridelane hrane, sladkorja, pudingov, raznih linotov…tako tudi E-ji niso ravno prisotni v njeni prehrani.
Vse to bo še dobila, a zato ima še dosti časa.

Kaj si o tem mislijo drugi? Me ne zanima preveč. In moje vodilo je to, da o naši prehrani čimmanj razlagam drugim, razen če me konkretno ne vprašajo za mnenje. Tudi babicam in dedkom se mi ne ljubi več govorit, pa moji so še kar razumevajoči, tašča pa…
Stvar, ki mi ni po godu, pa preprosto vsakič vljudno zavrnem:Ne, hvala.

Pa sem se res razpisala! Dejstvo je, da prehrana ni edini pogoj za zdravo življenje, je pa pomemben. Vsak pa sam zase in za svojo družino ve, kaj mu najbolj odgovarja in kaj je v skladu z njegovim prepričanjem. In tako naj tudi ravna.

Upam, da se ti krvna slika kmalu izboljša, jaz bi za nasvet vprašala še homeopatinjo. Preverjeno pomaga!

Lp

BIo pašnikov in njiv ni sploh. Tudi če kupite korenček na bio kmetiji, je zraven pa kmetija, ki spušča v zemljo vse sorte strupe. Zemlje in zraka ne moreš ogradit in tako je posledično vsa hrana bolj alimanj strupena. Se bo treba kar sprijaznit. Se pa strinjam, da je vseeno treba posvetiti zdravi prehrani več pozornosti, če se to sploh da.

Matr sem jezna! Dvajset minut sem klofala, napisala ene toliko kot Tati, ko sem poslala, je pa spet tista fora prišla Strežnika ni mogoče najti… To se mi je že parkrat zgodilo in sem rekla, da sploh ne bom več pisala še enkrat.

Zato povzemam:
Menim, da ni problem v svinjini, problem je v uravnoteženi prehrani, ki je ne jemo. In prevelike količine.
Vsega nepredelanega v zdravih količinah in razmerjih po malo (tudi svinjine) pa ne bo nič narobe. Če kupiš piščeta v trgovini, je poln rasnih hormonov (tako, da mi varianta samo perutnina in ribe ni ravno pametna).

Mi se na veliko izogibamo industrijsko pripravljeni hrani (to sem prinesla še od doma), kuham sama. Res gre več časa, a če je moja mami pri štirih otrocih lahko, bom pa jaz pri enem tudi.

Vsako leto si vzamem čas in naredim ozimnico – sokove, kompote, marmelade, vloženo zelenjavo,… Ste kdaj pogledali, kaj je v sadnem sirupu (sok za mešat), ki ga kupiš v trgovini? Sadja prav gotovo ne. V mojih sirupih je sicer sladkor, pa veliko sadja. Bolj ali manj pa pijemo vodo.
Za moje pojme so pri vsem najhujši E-ji. Okoli hrane, ki jih vsebuje naredim velik ovinek, če se le da. In škoda, da jih je toliko in več… kam gremo?

Zato ti Tanja svetujem, da poskusi z zdravim načinom prehranjevanja, ki ga učijo v šolah za hujšanje… to ni dieta, to je način prehranjevanja, ki naj bi ostal človeku za vse življenje. Temelji na pravilno uravnoteženi prehrani, vsega v pravih količinah in vsega malo. Problem je, da jemo preveč.

Pa še o otrocih. Velikokrat mislimo, da morajo pojesti toliko, kot smo se mi zamislili… pravzaprav pa imajo otroci, tisti najmlajši še najbolj spontano mero… ko so siti, nočejo več. Pa če včasih pojedo le dva grižljaja, pač niso lačni. Oni jedo zato da živijo in ne živijo zato, da jedo. In mi jim ta vzorec razbijemo, ko jih silimo jesti več kot je treba. V resnici pa bi nam morali biti za vzgled. Še nihče ni umrl od lakote, če je vedno imel kaj na dosegu…

In zadnje čase res veliko razmišljam o vsem tem. In vedno pridem do zaključka, de sem besna na tiste, ki zastrupljajo sebe in nas le zato, da kujejo dobičke. It’s all about the money… na mojo veliko žalost.

LP, Ana

PS: Aja Tanja, očitno si preučila katera hrana je najboljša za določene krvne skupine. Torej, kaj pravijo za A?

Samo toliko,da ne bo koga preveč zaskrbelo. Klinika pediatrije v Dusseldorfu sploh ne obstaja!!!! Tako, da ti izsledki njihovih raziskav niso resnični, ker tudi raziskav ni bilo. E-ji niso bistven problem, večina njih je popolnoma naravnih snovi, ki se pač dodajajo živilom za barvo, okus ipd. Saj ne da zagovarjam predelano hrano, ampak včasih delamo slona iz muhe.
Kar se tiče mesa, je pa tako, da je v perutnini še največ hormonov, sledi ji govedina (predvsem polna antibiotikov), svinjina je kar se tiče tega še najbolj “zdrava”. Jaz menim, da je predvsem treba biti zmeren pri vsemu, otroke pa nima smisla izolirati od vsega “škodljivega” s popolnim postom sladkarij ipd. krame, ker s tem ne naredimo nič dobrega. Marsikdaj ti otroci potem še bolj pretiravajo.
Bio hrana je pa tako en velik nateg. Žal.

Lp Andreja

abea*, pojma nimaš in govoriš kar na pamet.

Večina E-jev je precej ali pa zelo nevarnih. Malo je nenevarnih. Da se boš malo podučila, ti pripenjam link.

Strinjam se pa s tabo o perutnini in svinjini.

drage punce, jaz sicer teh e-jev nimam naštudiranih, vendar pa o zdravi prehrani dosti razmišljam in si s tem naredim tudi kar nekaj dela. Menim, da če hočemo vsaj za del hrane vedeti, kaj jemo, moramo imeti vrtičke. Pa še to take, da vemo, od kje in kakšna je zemlja. Problem je menda z zemljo na primer na Jesenicah blizu železarne, ki je polna težkih kovin. Za te jeseničane je po mnenju tehničnega direktorja Acronija, ki sem ga slišala na lastna ušesa bolje, da kupujejo solato, ker je njihova njivica zastrupljena v globino 50 cm.
Jaz sicer imam vrtiček, pa ne vem točno, od kje imam zemljo, saj sva jo morala kupiti. tako da samo upam, da tisto, kar pridelam, tudi je kvalitetno. Po drugi strani je problem gnojenje. Gnojenje s hlevskim gnojem pomeni polno žužkov na vrtu, gnojenje z “naravnimi” umetnimi gnojili pa pomeni, da ne veš, kaj posipaš po vrtu. Jaz delam tako, da jeseni s hlevskim, pomladi z biogreno. Kaj vem…
Potem delamo mošt (letos 200l), sami pridelamo krompir, imamo domača jabolka, … zelenjavo in predvsem solato celo leto svojo z vrta. Domačo slivovo marmelado sicer s precej sladkorja, ampak brez vsakega e-ja (pa naj mi tista, ki je nesladkano marmelado pove, na kakšen način je natur konzervirana, da se ne pokvari).
Menim, drage punce, da kaj dosti več ne morem narediti. Bio tržnica, se požvižgam nanjo (teta, ki tam kupuje, mi je zadnjič rekla, da ji je branjevka priznala, da ima zelenjavo iz italije). Dokler ne bomo imeli standardov in njihovo izvajanje strogo najstrožje zavarovano, to ne bo zanesljivo in bo možno polno manipulacij. kaj je bio, je zelo zelo raztegljiva reč.
Zato je moj moto naslednji: vsega pomalem, tudi kakšen prekršek, če mi paše, vendar bolj po redko oz. vsaj v mejah normale. kar se le da, pridelam doma. E-jev zaenkrat nisem gledala, čeprav mislim, da jih od zdaj naprej bom – ne bom mogla mimo… veliko veliko gibanja, veliko veliko vode, da odplaknemo, kar se da… vsega pa itak ne moremo narediti.
Je pa drugače, če si bolan, to je pa definitivno. Moj drugi sin (14 mes) je alergičen na mleko. Preden sem to dokončno ugotovila, sem zreducirala njegovo in svojo dieto, kar sem jo mogla. Verjemite, ostalo mi je izredno malo.
Kar se tiče mesa, pa je menda najbolj zdravo meso divjačina, jagnjetina in kozliček, saj te živali nikakor ne moreš prisiliti, da jedo kaj umetnega (zagotovilo pediatrinje, ne vem, če je res…)
LP

Pa zadosti spanja naj bi tudi pomagalo – kar pa vidite, da ne delam :-)))

AnaAna…

zdrava prehrana, ja… Saj to sem dala ze vse skozi, pa ne funkcionira. Zato sem odprla temo, da so dolocena zivila za dolocene ljudi skodljiva… Stvar debate in izkusenj. Ce se s tem spopadam ze leta in leta, vem o cem govorim. Ampak to izves, ce zadeve nadzorujes. Trenutno sem na odvzemu krvi enkrat tedensko z vsemi moznimi rezultati… Tako da lahko spremljam kaj se dogaja glede na to kaj jem…
Ampak vecini ljudi se NE POZNA, da je kaj narobe. Lahko so mascobe skrite, lahko je sladkor skrit… V resnici pa ima clovek sladkorno. Nasi zdravniki pa tudi redko dajejo na vse preiskave kri. Sej to vemo…. Zal. Zato pa drustvo diabetikov dela akcije, ker ljudje drugace nimajo moznosti, da bi jih kontrolirali kot je treba.

Za krvno skupino A – izkljucno vegetarijanska prehrana. Zdej moram samo se prestudirat bolj v detajle. Ce so dovoljene recimo ribe, mleko, mlecni izdelki.

Diabetologinja mi je rekla (po tem ko me je vprasala katera skupina sem), nobenega mleka, mlecnih izdelkov in izkljucno vegi. Sklepam, da nobenega mesa…

Tanja

Mene pa že nekaj časa gloda naslednja zadeva. V roke mi je prišel seznam eko kmetij, ki imajo cerifikat Demeter. Upam, da mi je ostalo v spominu pravo ime. Na njej je bila tudi neka kmetija na Blejski Dobravi. Jeseničanke dobro veste koliko je ta oddaljena od Acronija in od Koroške Bele, kjer naj bi bila zelenjava na vrtovih uničena. V enem od Tednikov je bil prispevek o povečanem številu rakavih obolenj, vzrok pa naj bi bil Acroni. Zračne linije med tema dvema krajema je zelo malo, nekje eko pridelava, drugod vse zastrupljeno????
LP

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Sposodi si (če že nisi) knjigo Diete za krvne skupine – Anita Hessmann – Kosaris. Vsaka krvna skupina je posebej predstavljena in pri vsaki piše kaj lahko in kaj se ne sme jesti, da ne pride do težav. Jaz jo imam sposojeno od pomladi, pa si žal še vedno nisem vzela časa, da jo preštudiram, kaj šele upoštevam. Si pa bom vzela čas (hvala tebi, da si me spomnila) in prepisala za skupino A in si napopala na hladilnik. Mogoče se mi pa uspe spravit v red.
Če rabiš kakšen nasvet (iz knjige), povej.

Ravno o takih tabelah govorim, Ana. Ker gre za to, da je tudi voda (h2o)strupena v določenih kombinacijah, stanjih…. ravno pred kratkim sem dobila na mail eno “raziskavo”, ki je na prefinjen način govorila o dihidroksidu (voda!) in je bilo v resnici vse, kar je notri pisalo res, zgledalo je obupno in dejansko bi vsak rekel uf, upam da s to snovjo res isem prišel v stik, ampak v resnici… Moram prav poiskat zadevo, da jo preberete. Se strinjam, vse kar pisše v tabeli je res, ampak poglobimo se v količine, ki so prisotne v hrani. Tudi za homeopatkso zdravljenje je značilno, da uporablja strup, ki je v majhnih količinah celo zdravilen. Še vedno menim, da je vse skupaj pretiravanje, predvsem zato, ker se potem ljudje slepijo z raznimi eko zadevami, ki rastejo na isti zemlji kot neeko zadeve, prepojeni s strupi itd.
Še vedno ostajam pri istem mnenju in ne govorim na pamet, ker sem veliko prebrala o tem. Vedno različni izsledki, vedno so ene stvari grozno škodljive, kancerogene… čez nekaj mesecev pa na seznamu nenevarnih ali celo priporočenih živil. Kot na primer jajca, ki so jih strokovnjaki tako suvereno krivili za povišan holesterol, potem pa so ugotovili, da sploh ni razlik med ljudmi, ki so jih jedli vsakodnevno in ljudmi, ki se jih tudi dotaknili niso.
Kar se E-jev tiče pa imam dober vir, moja sestra je farmacevtka in se vedno zgrozi, ko začnejo ljudje pametovati v smislu uf tale hrana je pa kemija…. seveda je kemija, tudi sol je (nacl), pa voda (h2o) pa še marsikaj drugega. E330 (tukaj pa ne dam roke v ogenj da je res ta cifra, bom vprašala danes) je na seznamu kvazi pediatrične klinike med lvisoko kancerogenimi, čeprav je v resnici to citronska kislina, ki je je največ v limoni. Tisti ta zdravi, ki jo stiskamo v čaj. Potem pa bodi pameten!!!!
Verjamem, da je vse res kar piše tam, vendar mislim, da je vse skupaj močno zavajajoče, saj ljudje pogosto preberemo, se zgrozimo… ne pomislimo pa na okoliščine, v katerih potekajo te raziskave, količine ki so jih uporabili, kombinacije v katerih so te sestavine z drugimi…. In vedno pomislim na izjavo enega znanega ameriškega zdravnika, ki se je posmehoval t.i. laičnim raziskavam, kjer miši tako rekoč potopijo v neko snov in potem ugotovijo, da je le-ta kancerogena. Kar v resnici pomeni, da bi moral človek zaužiti enormne količine tega, toliko, da je to skoraj nemogoče, da bi sploh lahko prišlo do takih učinkov. Da o raznih zmotah (npr. napaka decimalne vejice pri količini železa v špinači, ki se je izkazala za napačno kar nekaj časa po objavi raziskave) sploh ne govorimo.

Na splošno se strinjam z vami, da je treba misliti in jesti z glavo, vendar r es z glavo. Ker vsemu se ne moremo izogniti, prav tako pa vse tudi ni tako hudo strupeno, kot nas prepričujejo nekateri viri. Razvoj prehrambene industrije je prinesel kar nekaj slabosti, prodajajo se hude packarije v katerih pojma nimamo kaj vse je, ampak tudi nekaj dobrih strani; čeprav marsikdo ne bo priznal pa imamo zdaj v tem času vendarle na voljo veliko več izbire in prepričana sem, da je marsikatera mamica posegla in še poseže po živilih, ki jih takrat pred leti ni bilo na voljo in je bila zato hrana bistveno bolj enolična, kar pa tudi ni zdravo.
In še to; bistven problem današnje družbe po mojem mnenju niso E-ji, konzervansi, antinbiotiki, sladkarije, čipsi…temveč nezdrav odnos do hrane. Tako odraslih ko otrok. Zaradi preobilice izdelkov ljudje otroke pitajo, ves čas se nekaj zoba, grize, ves čas je na voljo nekaj za v usta, kar je najbolje prigrizniti pred tv-jem ali računalnikom. O gibanju se nič ne govori, otroci so po cele dneve v varstvu in šolah, hrana jim je pogosto tolažba, saj starši nimajo časa za njih. Zaradi premalo časa ljudje vse pogosteje posegajo po pripravljenih izdelkih, ki v zmernih količinah niso prav nič škodljivi, če pa je vsak dan na mizi ragu iz konzerve pa…
Še vedno trdim, zmerno in z glavo, ne pa strikten post in mrzlično prebiranje deklaracijskih nalepk ter iskanje dlake v jajcu.
Lp Andreja

New Report

Close