Naslovnica Forum Starševski čvek Tasca sla v dom, za katerega placujem , a kar naprej prihaja domov

Tasca sla v dom, za katerega placujem , a kar naprej prihaja domov

Z mozem sva se preselila iz lastniskega stanovanja (ki ga dajeva zdaj v najem) v hiso tasce, saj se je ona odlocila da gre v dom, saj ni mogla vec skrbeti zase niti za hiso, zato nama je predlagala, da se preseliva midva tja. Tasca ima 400e penzije, z mozem doplacujeva 800e, od tega jaz 400e.
Sedaj pa je tasca ze dva meseca v domu, a kar naprej hodi domov(jo pripeljejo) in potem je par dni pri nama in gre nazaj, skupaj je bila vec doma kot v domu. Ker sva si z mozem naredila nek svoj red, opremila po svoje in imava ogromno dela, mi pije zivce, da hodi nekdo na daljse obiske nenapovedano in ko je na “obisku” vsiljuje svoje, ne spostuje zasebnosti, nicesar. Reci ji pa ne smem nic, ker je navsezadnje to njena hisa, ceprav za njo placujem. Tasca ni neubogljena zenica ampak je precej vitalna, a se je za dom odlocila predvsem zaradi osamljenosti.

Meni se pa ze od teh nenehnih obiskov mesa, saj jih nisem navajena. Rada imam cisto, ona je vajena povsod hoditi v coklah, naj gre dez ali sonce.in potem z temi coklami mi hodi po hisi, preprogah ipd.imam v hladilniku zivila za pripravo kosila, gre ona nekaj po svoje kuhat, pa ceprav to nihce potem ne poje, sestavin za moje kosilo pa nimam vec.skratka dve kuharici v eni kuhinji ne greta skup, sama pa sem v tej situaciji pristala cisto nehote, saj sem bila prepricana, da bova zivela v svojem miru. Sedaj pa imam tu tasco 4 dni na teden. Nazaj v svoje stanovanje ne moram it, ker imam notri najemnike. Moz se strinja z mano, ampak zagovarja mamo, ces da ima domotozje. Jaz vse razumem, ampak mi vseeno pije zivce 100 na uro.

Kaksen nasvet?

vidva nazaj v stanovanje, taščina lastnina pa gre za doplačevanje doma!

Mislim, da ste naredili napako, ko ste dali taščo v dom. Pišeš, da je še vitalna, da hodi kar naprej domov, da še kuha, da coklja po stanovanju. Torej bi komod lahko bila doma. Pri nas (sem z vasi), je navada, da gredo v dom tisti, ki niso sposobni skrbeti sami zase (v bistvu nepokretni).
Tašča z njeno majhno pokojnino, bi bila lahko doma, v svoji hiši (vi bi ji občasno kaj pomagali) in bi živeli v miru v svojem stanovanju.
Če je tašča v dobri koži, bo lahko živela še najmanj 10, 15, lahko tudi dvajset let. Preračunajte, koliko boste plačali za dom. Se vam vse skupaj splača?
Kaj pa, če bi v hiši uredili eno majhno stanovanje za taščo, da bi bila ona lahko posebej v hiši? Morda bi bilo tako bolje zanjo. Zgleda, da se na dom ni privadila, ker bi drugače ne bi bila kar naprej doma. Ja, niste v zavidljivi situaciji. Če ste v hišo že toliko vložili, se vam tudi ne splača iti nazaj v stanovanje. Srečno.

Tašče niso dali v dom, ampak se je sama odločila, da bo šla.

Možnosti za vnaprej je tukaj kar precej, dve najbolj realni za moje pojme sta, da:

a) stisneš zobe in si tiho, v največji krizi prideš sem na forum jamrat;
b) gresta z možem nazaj v stanovanje in doplačevanje doma uredite drugače, mogoče iz prihrankov, mogoče s prodajo hiše.

Prvič ne razumem v kakšnem domu je tašča, da je cena (400 + 800) torej 1200 eur, tašča pa pokretna. Sama sem za nepokretno mamo plačevala skupaj cca 1050 eur.

Drugič ne razumem zakaj se nisi zagarantirala, da je hiša, ki je še vedno taščina od tvojega moža in tebe. Sama ne bi dala 400 eur za taščin dom, s tem, da se lahko zgodi, da nekoč ne bo nič mojega.
Četudi je mož edini dedič, je dediščina njegovo posebno premoženje in ob morebitnem razhodu le s tožbo lahko dokazuješ svoja vlaganja.

Tretjič ne razumem, kako, da jo z doma vozijo domov. Jasno povej, da tega ne smejo in da je njihova oskrbovanka. Če boste želeli, boste že sami prišli ponjo.

Nekako ji pač dopovejte, da dom enostavno preveč stane in da naj bo pač tam. Kaj češ nekaj plačevat, če pa ona tega dejansko ne koristi. Ni mi jasno kakšen je to za en dom, da za pokretno osebo plačuješ 1200€ na mesec. Moja stara mama je v domu – nepokretna pa je skupna cena cca 1000€. Aja pa če je ona tam samo 3 dni – se plača samo za te 3 dni ne pa za 7. Vas bo takoj pol manj stalo. Je v domu kar nekaj takih, ki gredo za vikend domov in dejansko plačajo sam 4-5 dni (kolikor so pač tam) ne pa vseh 7.

Potreben bo pogovor, da dogovor ni bil tak. Tašča se mora odločiti, ali bo v domu ali doma, ker zadeva preveč stane, da bi se takole špogala. Ne zmešalo, meni bi se utrgalo, da plačujem toliko denarja za džabe. Če hoče biti doma, nehajte plačevat vsi skupaj in zadeve vrnite v prvotno stanje. Oboje pač ne gre.

Tasca je sama zelela v dom in nama sama predlagala, da se vselima v hiso, ker je ne zelli prodati, ne zeli pa imeti noter najemnikov, ker jo je strah neplacevanja in unicevanja.. tako da nisma midva je dala tja.

[quote=”Miskamala1111″]Tasca je sama zelela v dom in nama sama predlagala, da se vselima v hiso, ker je ne zelli prodati, ne zeli pa imeti noter najemnikov, ker jo je strah neplacevanja in unicevanja.. tako da nisma midva je dala tja.[/quote]

Povejte ji, da doma ne boste več plačevali, če ona tam noče bit. Simpl.

To bi/bo moral urediti tvoj mož. Tvoja naloga pa je, da ga pripraviš na to. Moral pa bo iti na trdo, ker drugače ne bo nič.
1. reci mu, da tako ne bo šlo več naprej. Če ne bo stvari uredil, boš ti potegnila svojih 400€ stran. naj razume, da je stvar resna. Namreč moški težko razumejo, da je res malo žensk, ki lahko sobivajo s taščo v eni kuhinji, eni komandi. Njemu je potihem še fino, da ga dve pedenata. mami se noče zameriti, zato raje žrtvuje tebe.
2. mami naj pove, da se mora takoj, tisti dan, odločiti ali dom ali hiša. Takole na obeh stolih ne more sedeti.
3. Ko se bo odločila potem ni popuščanja, iz doma lahko pride le, če jo vidva prideta iskat.

Res si v nazavidljivem položaju. Upam da imaš še kakšen načrt B, začasno k staršem ali kaj takega, ker se mi zdi, da bo tole težko rešljivo.

Odloči se zdaj, je šla v dom, ker ni mogla več skrbeti zase in za hišo kot trdiš v prvem stavku ali samo zaradi osamljenosti kot trdiš v drugem stavku?
Sicer pa rešitev preprosta: vidva nazaj v svoje stanovanje, tašča pa se naj vrne v hišo in vzame še nekoga, ki ji bo v zameno za streho nad glavo pripravljen delat družbo.

[quote=”Calla88″]Nekako ji pač dopovejte, da dom enostavno preveč stane in da naj bo pač tam. Kaj češ nekaj plačevat, če pa ona tega dejansko ne koristi. Ni mi jasno kakšen je to za en dom, da za pokretno osebo plačuješ 1200€ na mesec. Moja stara mama je v domu – nepokretna pa je skupna cena cca 1000€. Aja pa če je ona tam samo 3 dni – se plača samo za te 3 dni ne pa za 7. Vas bo takoj pol manj stalo. Je v domu kar nekaj takih, ki gredo za vikend domov in dejansko plačajo sam 4-5 dni (kolikor so pač tam) ne pa vseh 7.[/quote]

kak si ti to predstavljaš??? da lahko po dnevih koristiš domsko posteljo???? a tiste dneve, ko te ni tam, jo pa komu drugemu oddajo???? po mojem so samo oproščeni plačila za hrano, kar je itak minimalno, medtem, ko se mesto v domu plačuje, ali si tam, ali pa te ni.

[quote=”kak si to predstavljaš????”][quote=”Calla88″]Nekako ji pač dopovejte, da dom enostavno preveč stane in da naj bo pač tam. Kaj češ nekaj plačevat, če pa ona tega dejansko ne koristi. Ni mi jasno kakšen je to za en dom, da za pokretno osebo plačuješ 1200€ na mesec. Moja stara mama je v domu – nepokretna pa je skupna cena cca 1000€. Aja pa če je ona tam samo 3 dni – se plača samo za te 3 dni ne pa za 7. Vas bo takoj pol manj stalo. Je v domu kar nekaj takih, ki gredo za vikend domov in dejansko plačajo sam 4-5 dni (kolikor so pač tam) ne pa vseh 7.[/quote]

kak si ti to predstavljaš??? da lahko po dnevih koristiš domsko posteljo???? a tiste dneve, ko te ni tam, jo pa komu drugemu oddajo???? po mojem so samo oproščeni plačila za hrano, kar je itak minimalno, medtem, ko se mesto v domu plačuje, ali si tam, ali pa te ni.[/quote]

Tako je.

Tiste dni, ko tašče ni v domu, se odračuna samo hrana, torej cca 3 eur/dan. Ni vredno.
Dom ni hotel, kjer bi bil, pa ne bi bil. Če si, se plača, ker fiksni stroški ostajajo.

Tašča je šla v dom zaradi osamljenosti, vi pa niste toliko človeški, da bi ji uredili stanovanjce v njeni hiši, ki bo nekoč vaša, da bi bila deležna vaše družbe (sinove) če gre tebi na živce, saj je vitalna in ne potrebuje nege. Slaba si, brez sočutja in razumevanja. Živiš v njeni hiši, svoje oddajaš, torej se dom plačuje iz njenega.
Pojdite nazaj v svoje stanovanje, tašča pa naj hišo proda in si kupi varovano stanovanje.

[quote=”Upokojenka”]Tašča je šla v dom zaradi osamljenosti, vi pa niste toliko človeški, da bi ji uredili stanovanjce v njeni hiši, ki bo nekoč vaša, da bi bila deležna vaše družbe (sinove) če gre tebi na živce, saj je vitalna in ne potrebuje nege. Slaba si, brez sočutja in razumevanja. Živiš v njeni hiši, svoje oddajaš, torej se dom plačuje iz njenega.
Pojdite nazaj v svoje stanovanje, tašča pa naj hišo proda in si kupi varovano stanovanje.[/quote]

saj verjamem, da ji ni lahko, samo, poleg tega, da skoraj eno povprečno plačo data za njeno bivanje, bi ji morala pa še enih 15 jurjev reskirat, da ji še eno dodatno stanovanje naredita????

in ne vem, kje se stanovanja oddajajo za 800 eur mesečno…

[quote=”Gost”][quote=”kak si to predstavljaš????”][quote=”Calla88″]Nekako ji pač dopovejte, da dom enostavno preveč stane in da naj bo pač tam. Kaj češ nekaj plačevat, če pa ona tega dejansko ne koristi. Ni mi jasno kakšen je to za en dom, da za pokretno osebo plačuješ 1200€ na mesec. Moja stara mama je v domu – nepokretna pa je skupna cena cca 1000€. Aja pa če je ona tam samo 3 dni – se plača samo za te 3 dni ne pa za 7. Vas bo takoj pol manj stalo. Je v domu kar nekaj takih, ki gredo za vikend domov in dejansko plačajo sam 4-5 dni (kolikor so pač tam) ne pa vseh 7.[/quote]

kak si ti to predstavljaš??? da lahko po dnevih koristiš domsko posteljo???? a tiste dneve, ko te ni tam, jo pa komu drugemu oddajo???? po mojem so samo oproščeni plačila za hrano, kar je itak minimalno, medtem, ko se mesto v domu plačuje, ali si tam, ali pa te ni.[/quote]

Tako je.

Tiste dni, ko tašče ni v domu, se odračuna samo hrana, torej cca 3 eur/dan. Ni vredno.
Dom ni hotel, kjer bi bil, pa ne bi bil. Če si, se plača, ker fiksni stroški ostajajo.[/quote]

Hrana se odšteje, če se odjavi od hrane. Dvomim da se.
Sicer pa ne verjamem, da je šla v drag privat dom s 400e pokojnine.

[quote=”Upokojenka”]Tašča je šla v dom zaradi osamljenosti, vi pa niste toliko človeški, da bi ji uredili stanovanjce v njeni hiši, ki bo nekoč vaša, da bi bila deležna vaše družbe (sinove) če gre tebi na živce, saj je vitalna in ne potrebuje nege. Slaba si, brez sočutja in razumevanja. Živiš v njeni hiši, svoje oddajaš, torej se dom plačuje iz njenega.
Pojdite nazaj v svoje stanovanje, tašča pa naj hišo proda in si kupi varovano stanovanje.[/quote]

Resda ta maladi zdaj oddajajo stanovanje. Vendar ko odšteješ davke in uničenje in amaortizacijo, ti ostane bore malo kot profit.
Tašča pa svoje hiše noče oddajati, ker bi se preveč uničila…
Prvotni dogvor je bil drugačen in ga je treba ali spoštovati ali pa predlagati novega.

[quote=”Upokojenka”]Tašča je šla v dom zaradi osamljenosti, vi pa niste toliko človeški, da bi ji uredili stanovanjce v njeni hiši, ki bo nekoč vaša, da bi bila deležna vaše družbe (sinove) če gre tebi na živce, saj je vitalna in ne potrebuje nege. Slaba si, brez sočutja in razumevanja. Živiš v njeni hiši, svoje oddajaš, torej se dom plačuje iz njenega.
Pojdite nazaj v svoje stanovanje, tašča pa naj hišo proda in si kupi varovano stanovanje.[/quote]

Ti pa tudi nič ne štekaš. Tašča hišo še vedno tretira za svojo in nikoli in nikdar ne bo dovolila, da jo izselijo v “stanovanje” znotraj lastne hiše. Mogoče bi kvečjemu privolila, da se mlada izselita v eno sobico. Tašča bi skratka rada bila doma, obenem pa bi rada, da ji za tisoč evrov plačujejo družbo v domu. Se ti to ne zdi malo sebično? Zaradi tega razloga tudi v prodajo hiše ne bo privolila, ker potem nima kam. Ona bi imela oboje.

[quote=”ja šit no.”][quote=”Upokojenka”]Tašča je šla v dom zaradi osamljenosti, vi pa niste toliko človeški, da bi ji uredili stanovanjce v njeni hiši, ki bo nekoč vaša, da bi bila deležna vaše družbe (sinove) če gre tebi na živce, saj je vitalna in ne potrebuje nege. Slaba si, brez sočutja in razumevanja. Živiš v njeni hiši, svoje oddajaš, torej se dom plačuje iz njenega.
Pojdite nazaj v svoje stanovanje, tašča pa naj hišo proda in si kupi varovano stanovanje.[/quote]

saj verjamem, da ji ni lahko, samo, poleg tega, da skoraj eno povprečno plačo data za njeno bivanje, bi ji morala pa še enih 15 jurjev reskirat, da ji še eno dodatno stanovanje naredita????

in ne vem, kje se stanovanja oddajajo za 800 eur mesečno…[/quote]

Seveda se ne, mogoče v centru Ljubljane. Tile zneski niso realni. Mislim da je čisto nakladanje.

Je pa tale post v opomin, da se takole lahko zgodi, če nisi previden.

Za upokojenko pa: Kaj bo od ta mladih je še vprašanje. En kup sranja bo pa zagotovo.
Sem tudi sama penzionist in vem kaj govorim. Zgodb je nešteto, večinoma ne prijetnih in na obeh straneh.

[quote=”Gost”][quote=”kak si to predstavljaš????”][quote=”Calla88″]Nekako ji pač dopovejte, da dom enostavno preveč stane in da naj bo pač tam. Kaj češ nekaj plačevat, če pa ona tega dejansko ne koristi. Ni mi jasno kakšen je to za en dom, da za pokretno osebo plačuješ 1200€ na mesec. Moja stara mama je v domu – nepokretna pa je skupna cena cca 1000€. Aja pa če je ona tam samo 3 dni – se plača samo za te 3 dni ne pa za 7. Vas bo takoj pol manj stalo. Je v domu kar nekaj takih, ki gredo za vikend domov in dejansko plačajo sam 4-5 dni (kolikor so pač tam) ne pa vseh 7.[/quote]

kak si ti to predstavljaš??? da lahko po dnevih koristiš domsko posteljo???? a tiste dneve, ko te ni tam, jo pa komu drugemu oddajo???? po mojem so samo oproščeni plačila za hrano, kar je itak minimalno, medtem, ko se mesto v domu plačuje, ali si tam, ali pa te ni.[/quote]

Tako je.

Tiste dni, ko tašče ni v domu, se odračuna samo hrana, torej cca 3 eur/dan. Ni vredno.
Dom ni hotel, kjer bi bil, pa ne bi bil. Če si, se plača, ker fiksni stroški ostajajo.[/quote]

Moja mami dela v enem od domov in je sama rekla, da nekateri plačajo polno ceno (so tam vseh 30/31 dni), nekateri pa plačajo samo za dneve ko so tam. Je šla prav preverit do direktorja, če je to res in je rekel da je. Da so tako z nekaterimi zmenjeni. Odštejejo jim hrano za dneve ko jih ni ter še nekaj dodatno za bivanje. Kot nek popust ali nekaj takega. Tudi, če ti odštejejo samo 3€/dan za hrano se še vedno splača to varianto vzet. Saj pravi, da je tašča več doma kot v domu. Jaz nebi dodajala 800€ ker se ona nekaj zmišljuje.

[quote=”simpl ko pasulj”]vidva nazaj v stanovanje, taščina lastnina pa gre za doplačevanje doma![/quote]

Zelo dobra rešitev, samo kaj ko bi avtorica rada nekaj drugega. Rešila se tašče in si prisvojila hišo, ker plačuje 400 eur?!!!!!!!!!!!!!!!!! Halo.

Če bi bila na tvojem mestu, bi prekleto dobro razmislila o taščinem predlogu. Glede na to, da je še fit, je zelo sumljiv ta dom. Zakaj bi šla, če je lahko z vama. Naredila je bolj prefinjeno….da ne razlagam v podrobnosti. Ko je to enkrat jasno, se je veliko lažje odločiti med stanovanjem in hišo.
Jaz bi ostala v stanovanju (glede na zgornje sume). Skoraj sem prepričana, da potem tašča ne bi silila v dom.
Ker si že tu, kjer si, pogovori se z možem in taščo in razčistite, kako in zakaj.
Najbrž me bodo popljuvali, češ da sem nesramna, a to je moje mnenje.

imate možnost v hiši tašči narediti kuhinjico in spalnico posebej,? tako bi rešili problem

Problem je v možu, ne pri tašči. Naj se on lepo odloči, kaj in kako in preračuna, kaj se mu splača. Ker na koncu bo dedoval on in samo on, ti pa se boš lepo obrisala pod nosom, čeprav zdaj plačuješ 400 EUR za tole neumnost.
Tebi se doplačevanje ne bo poznalo nikjer in dvomim, da od najemnine dobite toliko, da vam splača. Pazi; podedovane zadeve ne štejejo v skupno last, pridobljeno v času zakona.

Tako situacijo so imeli pri sosedovih, zato bodi zelo previdna. Sosed si je omislil ljubico, njegova žena je doplačevala dom za tasta in skrbela za bolno taščo, ker si enostavno niso mogli privoščiti, da bi bila oba v domu. Na koncu je ostala na cesti, saj je mož podedoval hišo in vanjo privlekel ljubico. Najprej pod pretvezo, da je podnajemnica, kasneje pa sta ženi na fin način pokazala vrata.

[quote=”jara kača”]Problem je v možu, ne pri tašči. Naj se on lepo odloči, kaj in kako in preračuna, kaj se mu splača. Ker na koncu bo dedoval on in samo on, ti pa se boš lepo obrisala pod nosom, čeprav zdaj plačuješ 400 EUR za tole neumnost.
Tebi se doplačevanje ne bo poznalo nikjer in dvomim, da od najemnine dobite toliko, da vam splača. Pazi; podedovane zadeve ne štejejo v skupno last, pridobljeno v času zakona.

Tako situacijo so imeli pri sosedovih, zato bodi zelo previdna. Sosed si je omislil ljubico, njegova žena je doplačevala dom za tasta in skrbela za bolno taščo, ker si enostavno niso mogli privoščiti, da bi bila oba v domu. Na koncu je ostala na cesti, saj je mož podedoval hišo in vanjo privlekel ljubico. Najprej pod pretvezo, da je podnajemnica, kasneje pa sta ženi na fin način pokazala vrata.[/quote]

če so s taščo sklenili dogovor o preužitku, potem ne gre več za dedovanje, ampak običajno odplačno pogodbo in to pomeni, da je avtorica tudi solastnica.