Zdrava živila za tiste s plitkim žepom
Še vedno čakam 10 jedilnikov iz te odlične poceni hrane, da ne bo aktiven, fizično delaven najstnik pol ure po kosilu lačen.
Danes sem skuhala gobovo juho s krompirjem in bučno pito s solato. Jemo zelo malo novodobnih uvoženih pogruntavščin. Veliko znam skuhati in zelo sem prožna pri tem. Nič ne zavržemo. Ogromno jedi na žlico, vsakovrstna žita. Ampak niso poceni. Sploh ker brez vsega niso ravno zelo dobra. Ajdova kaša je odlična jed, samo ne sama in suha.
Moja mama je bila najstnica, ko se je začela 2. sv. vojna. 4 leta so jedli za zajtrk močnik, za kosilo krompir in zelje ali krompir in solato, ali matevža, za večerjo močnik. In par jajc na teden. In fižolove juhe. Sem in tja so jedli ajdove žgance in še bolj poredko polento. Meso so videli mogoče 1x na mesec. Včasih so jedli sladico: fižol skuhan z jabolkom.
Tudi pred in po vojni so imeli podobno hrano, le nekaj več zelenjave in meso 1x na teden, v nedeljo.
V šolo so ona in njeni vrstniki pred vojno hodili bosi, samo pozimi so smeli nositi čevlje, sicer bi se preveč obrabili, saj je isti par čevljev nosilo več otrok. In mama se nikoli ni imela za revno, ker so drugi ljudje v vasi živeli podobno.
Ti ljudje so bili bolj zdravi kot vsega presitia današnja generacija, ki je odraščala na čokolinu, siru in salamicah in danes prisega na zdravo ekzotično hrano.
To komot sama narediš, pride dobro 🙂
Npr. takole:
https://oblizniprste.si/slastni-prigrizki/hrustljavo-pecena-cicerika/
Vem, ampak boba ne morem kar tako kupit, kadar se mi zazdi. Pa če je še tako avtohton. Sicer pa ne vem, a nisi ti nekaj full proti ajdi pa piri pa to, čeprav so tudi nekako avtohtone?
[/quote]
A bejž no, potem pa jej bob takrat ko raste, saj čičeriko , ki jo kupiš tudi ni sveže obrana, se kaki dve leti vozi v hladilnici do tebe iz Kitajske. 🙂 Bob cenim, mi smo ga sadili doma vsako leto, jedli natanko enkrat letno, tisti dan smo bili vsi lačni, še starša sta vsako leto znova ugotovila, da ni tako dober kot je lep videt. 🙂 Ajdove žgance začinjene z ocvirki pa vsake toliko jem, sem ti povedal, čeprav imam raje matevža začinjenega s prepečenim prekakjenim špehom in kos prekajenega mesa ter zraven kislo zelje. 🙂
KLinc pa taka zavedna slovenka, ki kupuje kitajsko čičeriko, saj čičerika tudi zdaj ne raste. 🙂 Imaš teglce, jaz ti zrihtam bob in sadiš, kot fižol, ne? Ne pa kitajsko “zdravbo hrano”, kot tiste sveže zamrznjene osliče, ki so jih letos zaplenili preden so jih po leto dni troganja v hladilnici mislili dat na naše trgovske police………Pa tko si zavedna in proti invazivnim vrstam, vsak drug dan pa nabijaš s čičeriko, ki je azijska rastlina.
KLinc pa taka zavedna slovenka, ki kupuje kitajsko čičeriko, saj čičerika tudi zdaj ne raste. 🙂 Imaš teglce, jaz ti zrihtam bob in sadiš, kot fižol, ne? Ne pa kitajsko “zdravbo hrano”, kot tiste sveže zamrznjene osliče, ki so jih letos zaplenili preden so jih po leto dni troganja v hladilnici mislili dat na naše trgovske police………Pa tko si zavedna in proti invazivnim vrstam, vsak drug dan pa nabijaš s čičeriko, ki je azijska rastlina.
[/quote]
Saj dokler se Yo ne začne zavzemati, da naj vrli Slovenci vzgajajo na svojih tleh čičeriko, potem je še vse v redu. Pa do takrat ko se bo to zgodilo, čičerika (še) ni invazivna vrsta … Modrček, malo bo treba osnove biologije ponovit 😉 Lep večer!
Saj dokler se Yo ne začne zavzemati, da naj vrli Slovenci vzgajajo na svojih tleh čičeriko, potem je še vse v redu. Pa do takrat ko se bo to zgodilo, čičerika (še) ni invazivna vrsta … Modrček, malo bo treba osnove biologije ponovit 😉 Lep večer!
[/quote]
Kaj ima pa Yo po tvojem z biologijo in praviš, da bo čičerika postala invazivna vrsta, ko jo bo Yo začela sadit? A ste babe vse ob večerih nalite kot čepi na forumu , da take pišete ali vam je to naravna danost? 🙂
Saj ne jes SAMO tega, ampak zivila pac vkljucis v redno prehrano. Navadni ovseni kosmici so vsaj 3x cenejsi od pobarvanih sladkih briketov, pa se barvi in visku sladkorja se izognes. Suhi fizol in kislo zelje tudi ni hrana, ki bi stala celo premozenje. Poskusi kdaj k pasirani spinaci in pire krompirju namesto hrenovk dati 2 jajci na oko ali mehko kuhani. Dosti ceneje in dosti bolj hranljivo. Itd.
Za Modri sij pa vprasanje: si kot otrok jedel lubenice? Je mama vlagala ta malo “paradajz” papriko? No vidis, pa so to ravno tako “eksoticne” zadeve kot cicerika. Ce se ti jug stare Juge zdi eksoticen.
Saj ne jes SAMO tega, ampak zivila pac vkljucis v redno prehrano. Navadni ovseni kosmici so vsaj 3x cenejsi od pobarvanih sladkih briketov, pa se barvi in visku sladkorja se izognes. Suhi fizol in kislo zelje tudi ni hrana, ki bi stala celo premozenje. Poskusi kdaj k pasirani spinaci in pire krompirju namesto hrenovk dati 2 jajci na oko ali mehko kuhani. Dosti ceneje in dosti bolj hranljivo. Itd.
Za Modri sij pa vprasanje: si kot otrok jedel lubenice? Je mama vlagala ta malo “paradajz” papriko? No vidis, pa so to ravno tako “eksoticne” zadeve kot cicerika. Ce se ti jug stare Juge zdi eksoticen.
[/quote]
Resno sprašujem PR, a to je razširjena navada, da se zraven špinače in krompirja mora nujno pojesti še kaj? Jaz sem že od primarne družine navajena, da je čist ok brez dodatkov. Nekajkrat je mama sicer naredila doma narejene zelenjavne polpete (se jih da tudi kupiti). Samo se niso potem kaj prida pojedli. Ponavadi jih je samo oče.