Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Zdravo kosilo v 20 minutah

Zdravo kosilo v 20 minutah

Tole mi je dalo mislit. No, pa pustimo to, da je to spet odgovor na vprašanje, ki ga ni nihče postavil, kar je pravzaprav na forumu čedalje bolj pogosto. Zbodlo me je vprašanje “a res nimaš 20 minut časa na dan, da si skuhaš zdravo kosilo?”

Pa sem začela gruntat, kaj znam pripravit za svojo družino v 20 minutah. Marsikaj, samo mora biti delno pripravljeno v zmrzovalniku ali pa delno kuhano dan prej ali kaj podobnega. Al pa ni posebej zdravo (jajca na oko so skoraj gotovo v tem času gotova, čeprav se pečejo za štiri lakotnike ;)))

“Iz nule” mi nobena reč ne rata v dvajsetih minutah. Pa bi prišlo prav, zato prosim za nasvete. Pa prosim, če upoštevate, da moj mož in moja fanta ne smatrajo sklede solate ali popečenih bučk za kosilo ampak kvečjemu za kakšen mini prigrizek.

Jaz imam kar nekaj teh ta hitrih variant – ker mi, ko pridem domov, pač vsi začnejo lačni gledat v lonce:))

Absolutni hit zadnjega časa:

1. Puran s kuskusom:
– vzameš puranje zrezke ali fileje, posoliš, narežeš na tanke trakove, na hitro popražiš na olju (lahko daš prej še čebulo, če jo marajo), zaliješ z malo belega vina (tudi če so otroci:), malo vode ali goveje juhe, če jo imaš, malo sladke ali kisle smetane in v 10 minutah je vse gotovo. Naši imajo radi veliko omake, zato dam malo več tekočine in nato zgostim s stopljenim sirom (ampak imam tistega, ki je stopljen že v osnovi, ne vem, kako se mu reče, drag kot žafran in nesramno dober, lahko je samo s smetano ali z lososom ali gobami ali šunko).

– medtem skuhaš kuskus (po navodilih – razmerje 1:1, jaz vržem notri še kakšne začimbe ali vsaj curry – tudi gotovo v 8 minutah.
– mož pa medtem očisti in opere solato in kosilo je na mizi.

2. Puran z njoki
– prvi del enako,
– vzameš njoke iz zamrzovalnika in jih skuhaš.

3. Makaroni/špageti s tuno/paradižnikom/omako iz bučk…

Vodo zavrem v kuhalniku za vodo in potem so dejansko skuhani v 15 minutah. Medtem pa naredim omako.

4. Čevapčiči/sardele na žaru

Na hišnem žaru (električnem) spečemo meso ali majhne ribice, zraven jemo kruh in solato. Če imaš fritezo in ne prisegaš na zdravo hrano, lahko narediš tudi pomfri.

5. Naravni zrezki s pomfrijem/kuskusom/rižem/širokimi rezanci
Zrezke popečeš takoj, zraven narediš eno prilogo, tudi za riž ne potrebuješ dlje kot 25 minut.

6. Široki rezanci z lososom.
Iz hladilnika vzameš dimljen losos, ga narežeš na trakove, še prej narežeš na trakove tudi por. Popražiš por, dodaš losos, zaliješ s sladko smetano. Vmes skuhaš rezance, vmešaš omakco. Zelo dobro.

itd… vseh zelenjavnih variant ti zanalašč nisem pisala…
moram reči, da čez teden nikoli ne kuham več kot pol ure.

Dober tek!

ja, jaz sem napisala to o 20 minutah 🙂

mene je vedno zmotilo to, da je moja mami vedno kuhala uro do dve. Pa to imaš pa že res vse prekuhano.

No takole. Jaz imam kosilo res pripravljeno v dvajsetih minutah.

Recimo: testenine z zelenjavno polivko in solata.
testenine se kuhajo 11 minut (barilla penne), najprej pristavim vodo za testenine in jo posolim, v tem času olupim korenje, ga narežem na kockice, ravno tako čebulo in paradižnik. Zelenjavo popražim na malček olivnega olja in pustim na zmernem ognju, da se lepo duši v lastnem soku. v tem času ravno voda zavre in vsujem v slan krop testenine.
Med tem olupim dve kumari, jih narežem na lunice, dam v skledo, posolim, pooljam, pokisam in zmešam, še malo jogurta pa je.
in nato že zapiska, da so makarončki kuhani. jih odcedim, primešam k zelenjavi, ki se praži v večji ponvi (vok od tefala), ugasnem ogenj, pomešam in nesem na mizo.
na krožniku si lahko potreseš makarončke še s parmezanom.
uala, kosilo v 20 minutah 🙂

ali pa riž s tunino:
riž (uncle bens) se kuha 10 minut.
med tem časom v posodi zmešam tunino iz konzerve (rio mare) in kislo smetano (nič ne pogrevam, ker mi to smrdi).
in pripravim solatko (lahko kumare kot prej, lahko paradižnik, …)
in ko zapiska je riž kuhan, ga samo še vsujem v pripravljeno tuno s smetano, pomešam in nesem na mizo 🙂

ali pa piščančji medaljoni v smetanovi omaki z mandeljni, priloga njoki +solata
piščančje medaljone popečeš z obeh strani na olivnem olju in ponvijo za žar (rebrasta in kvadratna je). za to porabiš deset minut.
pristaviš vodo za njoke in ko voda zavre streseš njoke vanjo, ki pa so kuhani čez 5 minut oziroma, ko priplavajo na površje.
med tem, ko bo voda vsak čas zavrela pa medaljone zaliješ s sladko smetano, ali smetano za kuhanje, dodaš mandeljne, ki jih kupiš že narezane v paličicah, malo premešaš in pustiš na zmernem ognju. no potem se lotiš še solatke (motovilec opereš in ga okisaš)
vmes imaš že njokce skukane, jih pobereš iz vode in neseš na mizo.
tako in piščančji medaljoni so se pripravljali 20 minut, kar je več kot dovolj, da je vse pečeno in okusno 🙂

v kuhinji potrebuješ samo malo umetnosti pa je 🙂
seveda kakšna pečenka s krompirjem iz pečice rabi eno uro, ampak take zadeve so za posebne priložnosti.

Lepo debato si odprla in se strinjam s tvojim prvim komentarjem…ta forum je na trenutke prav nastopaško nastrojen proti povsem legitimnim vprašanjem, po drugi strani pa tolerirajo ene in iste neumne teme in v nedogled trgujejo s točkami ali apartmaji…pustimo to.

Jaz prisegam na enostavno hrano; s tem, da skrajšuješ čas priprave pogosto tudi kuhaš bolj zdravo, saj se uniči manj koristnih sestavin oz vitaminov.

Predhodnica je omenila kus kus. Jaz popečem koščke piščanca, govedine ali purana, Pa zraven še zelenjavo; čebulo, paprike, bučke, kakšen češnjev paradižnik, por…karkoli je na zalogi in vse skupaj zmešam, pa pest svežih zelišč z lonca in je pripravljena priloga za h kus kusu.

Zelo praktičen je ciprski sir halloumi, ki ga dobiš v boljših samopostrežnih trgovinah. Popečeš na žaru, zraven pa popečena zelenjava in kus kus.

Sicer pa veliko časa prihraniš, če kosilo pripraviš v pečici; vržeš v pekač manjše koščke narezanega piščanca, pokapljš z limono, ščepcom soli, olivnim oljem, malo svežih zelišč, v spodnji nivo pa mlad na majhne kose narezan krompir, rožmarin in pečeš okoli pol ure; ampak si vmes frej.

Pa razne testenine s tuno ali samo z popečeno panceto in česnom ali pa rezanci z limoninim sokom in parmezanom…pa zraven na žaru pečene rezine piščančjih prsi. Ali pa biftek narezan na trakove s popečeno zelenjavo (ločeni ponvi) v tortiliah, ki jih samo pogreješ.

Naš favorit pa je zelje s krompirjem:daš kuhat cel krompir (manjši je hitreje kuhan), vmes narežeš mlado zeleno zelje, krompir olupiš in zmešaš z zeljem, začiniš z bučnim oljem in malo kisa…

Če se samo izogneš omakam prihraniš ogromno časa. Skratka, kosilo v 20 minutah se da skuhat, sploh pa iz bolj kakovostnih sestavin (file vs stara govedina)

Firbčna kuharica samo v vednost na tvoje razmišljanje:

– sploh nisem pristaš in zagovornica hitre hrane,
– vsak dan imamo doma kuhano kosilo,
– mikrovalovko pa bom kupila z namenom, da v njej lahko pogrejem
kakšno meso ali kaj podobnega.
Sploh pa ne igra tukaj glavne vloge čas, ker če je že tako, potem greš v trgovino in si kupiš že pripravljeno hrano, doma pa jo samo pogreješ.

Toliko, da te ne bo preveč zbadalo.

LP

Joj, Valci, saj sploh ni bilo govora o tvojem vprašanju…preberi še enkrat!

Firbčna kuharica,

ne vem če poznaš sistem AMC za zdravo kuhanje. Pri AMC imamo hitro pokrovko, s katero se omogoči hitro in zdravo kuhanje, saj se hrana pod njo kuha na 100 st,

Pri tem, se vitamini in minerali manj uničijo, skuhano pa je:

rižota 4 min, goveja juha 15 min, ajdova kaša 6min, krompir 4 min,
cvetača, brokuli, korenje..na sopari..3 min….golaž 15 min,
filane paprike 10 min…….

Če vse skupaj sešteješ….imaš vsak dan nedeljsko kosilo v 20 min, ali manj.

Če te kaj zanima, se kar oglasi.

LP Petra

Ej, Petra, daj povej kaj več o tem. Ne razumem, kako je lahko npr. korompir kuhan v 4 minutah pod 100 stopinjami? Pa juha v 15 min? Daj, prosim, malo razloži, kaj to je, kako deluje, kje se kupi in kakšna je cena?

Goveja juha in golaž v 15 min…… Hjanoja…

Amc je sistem za zdravo kuhanje.

To so lonci iz tako imenovanega kirurškega jekla. Zelo hitro se segrejejo in potem držijo temperaturo kuhanja.
Imajo 11 mm debelo dno, ki omogoča, da se ta temperatura ohrani tako, da kuhajo naprej na “sveči”.

AMC obstaja že 40 let. V vseh teh letih je razvojna skupina delala samo na tem….kako zdravo , kvalitetno in predvsem HITRO pripraviti obrok za družino.

Debelost, bolezen srca in ožilja……vse to je posledica nepravilnega prehranjevanja.

Pride otrok iz šole….lačen…kaj mu daš sendvič??? čips????, denar za hamburger????
Pri meni te dileme ni…..riž,tuna ,koruza,…4 min,
makaronovo meso…v enem loncu 5min.

Lonci se ne prodajajo v trgovini, nimamo reklame… redno se pojavljamo ob boku društva za srce in ožilje…na sejmu narava zdravje….,hodimo na piknik sladkornih bolnikov…sodelujemo s Cindy programom.

Edino, da lonce vidiš, so razna INFO srečanja v naših pisarnah, ki jih imamo po celi Sloveniji, ali prikaz kuhanja pri tebi doma.

Party pri tebi doma- kot ga imenujemo , samo tebi prikažemo
1. kako se skuha zelenjava na sopari 3 min
2. spečemo meso brez maščobe
3. Skuhamo jed pod hitro pokrovko ( rižoto, ajdovo kašo, krompir…) kar pač želiš.

Pomembno je da poskusiš hrano in da vidiš hitrost kuhanja. Zato naših loncev v trgovini ne vidiš.

Ker nas je premalo svetovalcev….žal tudi ne moremo v celoti pokriti cele Slovenije.

Če želiš več informacij, mi lahko pišeš na [email protected]

lep pozdrav

Petra

Še ceno napiši, no.

Jaz imam kar nekaj kuharske kilometrine, sprobala sem že AMC lonce in se žal ne morem strinjati z opisom AMC svetovalke Petrice. Ti lonci ne dajo tako spektakularnih rezultatov, kot jih opisuje, so pa dražji od navadnih. zaenkrat še nikomur ni uspelo pogruntati načina pečenja brez maščove, da bi bilo živilo na ta način pripravljeno tudi okusno; saj se speče, ampak ni (tako) okusno. Res, da ohranjajo temperaturo nekoliko boljše od drugih kakovostnih loncov (seveda bistveno bolje od povprečnih ali zanič loncev), k hitrosti pa je še vedno treba prišteti tistih pet, deset, petnajst minut za pripravo živil predno jih daš v lonec.

V bistvu imaš prav, saj kuhanje samo po sebi je kar hitro. Priprava je tista, ki vzame čas.

Točno tako. Jaz samo za pripravo solate rabim skoraj 20 minut. Da grem na vrt, da jo narežem, da jo otrebim, da jo operem. Pri nas pojemo solate eno ogromno skledo in če je ta solata berivka ali motovilec, ti vzame ogromno časa.

Namesto AMC lahko uporabiš tudi “navaden” ekonom lonec. Žal tudi te niso poceni.
Sicer pa, kot so ti že punce povedale, vse zelenjave se kuhajo manj kot 20 minut (ker so sicer neuporabne), zraven pa daš lahko karkoli. Če ne kompliciraš z raznimi govejimi juhami, golaži ipd. je kosilo res hitro narejeno.

Ampak počakajte – smisel DOBRE goveje juhice, pa tudi golaža je, da se POČASI kuha – torej sistem AMC odpade pri takih zadevah. Zelenjava se pa v 5ih minutah skuha tudi v navadnev loncu.

Skrivnost zdrave priprave hrane je v krajšanju časa toplotne obdelave; učinek je toliko boljši, če uporabljamo kvalitetne, sveže sestavine: pravkar odtrgana zelenjava rabi zelo malo časa, da se zmehča, dober kos mesa je potrebno samo na hitro popeči z obeh strani. Lonci niti niso toliko pomembni; prisegam na dobro litoželezno žar ponev, vok, ki ga uporabljaš na zelo visokih temperaturah in raznoliki uporabi zelišč in začimb.
Še nekaj: velike količine smetane so zelo kalorične in niso kaj dosti zdrave.

Ja jaz prisegam na AMC, enostavno ne znam več kuhat brez njega. Ko se enkrat navadiš je res anfoh.
Maja, moj mož je mislil isto kot ti…ampak sedaj nikoli ne dela golaža brez sekokvika in AMC sistema, ne govori če ne poznaš zadeve.
Stara mama ne more prehvalit juhe, ampak Amc ji je pa brez veze, kao za nas mlade k nimamo časa, pa smo razvajene, pa bla, bla bla….:)
Jaz skoraj nikoli za kosilo ne porabim več kot pol ure. Pa mi je vseeno če šimfate AMC ali ne, ko ga enkrat sprobaš, ga ne daš več stran.

Lepo všeč mi je , da se je razvilo malo debate.

Vsak kuha na svoj način predvsem pa tako kot mu je všeč.

Ja mame so nas učile, da mora juha vret 3,5 ure počasi ( 100 st C), da se dva kregata a vre a li ne.
Je tako….3,5 ure energije, ki bo kmalu problem, 3,5ure časa, ki bo kmalu problem..da o pari, ki gre v zrak 3,5 ure niti ne govorim.

Amc…je zaprt sistem kuhanja na 100st. C…noter je toliko temp. kot če se dva kregata ali vre ali ne …….

Brez maščobe se pečejo popolnoma vsi zrezki, ribe, krvavice…polpeti. lignji….kar želiš…..je pa res , da moraš ZNAT. Zato pa so predstavitve po domovih, da se ljudje NAUČIJO kuhat ZDRAVO.

Zakaj je potem PORAST diabetesa, bolezni srca in ožilja, debelosti, alergije….

KER MI ŠE VEDNO KUHAMO TAKO, kot so nas učili naši starši, vendar moramo vedeti, da naše življenje in življenje naših otrok, ni več tako kot je bilo še v naši mladosti.

Naši starši so končali delo ob 14 uri….potem so imeli čas kuhat, pa še za rekreacijo….
mi kot otroci smo se cele dneve pojali po igriščih, travnikih…

Kaj pa naši otroci ? Sedijo v šoli, sedijo doma pred računalnikom ali televizijo…..jemo pa hrano visoko nabito z maščobami in brez vsakih vitaminov in mineralov.

Potem pa iz lekarne jemljemo razne vitaminske bombe ????

Ne vem, vsak ima svojo odločitev in svoj način življenja…in vsak svoje hvali.

O cenah, ne morem govorit….ker je varijant preveč…cene se gibljejo okoli kvalitete, če kupite kvaliteten lonec, morate zanj tudi nekaj odšteti. Vendar AMC traja 20, 30, 40 let…To je ene vrste investicija v zdravo življenje.

Nekdo je omenil, da je kvaliteten ekonom lonec tudi drag. Res je …ker nekvalitetni ekonom lonci kuhajo na 170 st C…zdej pa pomislite…kaj na koncu ostane v hrani…nič balast…je pa kuhano, ja in to hitro.

Lep dan

Petrica

aaaaaaaaaaaa jaz poznam veliko takih, ki so zadevo kupile in jo po soočenju z izdelkom hitro pospravile v omaro, kjer se zdaj lepo nabira prah ali pa jo uporabljajo na način kot druge navadne lonce brez posebnega ekstra učinka.

Točno tako. Če jo pa že uporabljajo, jo kot navadne lonce.

Druga, to pa težko verjamem. Pol so pa al popolne trape ali pa jim kuhajo pomočnice, drugače ne vem zakaj bi jim taka posoda ležala v omari….????
Vsi ki jih poznam in kuhajo pravilno s sitemom AMC so zelo zadovoljni in z veseljem povedo kako resnično šparajo z maščobo, soljo, raznimi dodatki,…kuhajo hitreje, ceneje, bolj kvalitetno, bolj zdravo…
Saj meni je vseeno če pečejo zrezke v AMC s pol kile masti ali kuhajo kompir v 2 litrih vode….briga me, za nas doma vem, da kuhamo skoraj vse brez vode (razen juh) , pečemo meso brez maščobe, solimo minimalno, ker snovi ostajajo v zelenjavi , ker je ne spira voda, z lahkoto skuham skupaj hruško, celo jajce, hrenovko,….in se okusi ne mešajo (to je pač primer) ….
Ne razumem da lahko rečete ja pa sej imamo AMC pa kuhamo normalno…zakaj bi vnašali v telo goro maščobe, soli po nepotrebnem, če je hrana enako oz. še bolj okusna brez vseh teh svijarij….
Pa ne mislite, tudi meni pašejo domači ocvirki, mast, zaska,…..samo ne vsak dan in mi pri vsakdanji kuhi ni nujno da nalijem 2 dcl olja v ponev ko pečem zrezke.
Sicer pa brez veze, jaz poznam ljudi ki so bili tako proti tej posodi, so tako šinfali vse kar je bilo v zvezi s tem, ko so pa enkrat videli in zakapirali da je to re fajn varianta so pa popolnoma spremenili mnenje.
Jaz na vsakih par let povabim predstavnico da mi naredi predstavitev za moje kolege in se tisti večer lepo najemo, skuhamo kar se dogovorimo, vidim novosti, kaj dokupim in pač uživam v kuhanju. Vso ostalo posodo sem pospravila že davno, davno, davno.
Cena? Ja visoka, ampak zakaj? Počakajte da boste imeli težave z zdravjem, potem bo za raznorazne čudežne posode prepozno.
Pa fajn mastno hrano želim….

V vsaki rostfrei posodi z debelim dnom in dobrim pokrovom se da kuhat cist enako kot v AMC posodi, tko da ne zdej mislit, da smo vsi tisti, ki smo preskrti, da bi placali za serijo piskrov toliko kot za pol avta, zarukani kmetavzarji, ki zivimo od kranjskih klobas in polente s pol kile ocvirkov.

Vsak naj se odloci po svoje, reklamnih poezij se pa nazres se dosti prej kot ocvirkov!:)))

SG

Ne vidim povezave med zarukanim kmetavzarjem in kranjsko klobaso ter polento z ocvirki ….

Lola -------------------------------------------------------------------------- Ne more biti učitelj, kdor ne zna biti učenec /B. G. Morales/

Hja, figurativen lok… nimam nic niti proti kmetom niti proti kranjskim klobasam ali ocvirkom, jasno.

Tezko mi je pa poslusat, da se da kuhat zdravo samo v AMCju, vsi ostali se bomo pa zadusili v lastnem spehu =’Počakajte da boste imeli težave z zdravjem, potem bo za raznorazne čudežne posode prepozno. Pa fajn mastno hrano želim….’

Samo to.

SG

New Report

Close