Gen Z vrača slavo digitalnim fotoaparatom

13. januar 2023

Gen Z vrača slavo digitalnim fotoaparatom

13. januar 2023
Foto: Instagram

Internet danes izgleda vse bolj kot internet nekoč. 

Leta 2022 je bilo leto nostalgije, predvsem na področju mode in lepote. Od hlač z nizkim pasom, uggic in oblek čez hlače do tankih obrvi. Vrnile pa so se tudi nekatere tehnološke napravice. Digitalni fotoaparati so namreč spet postali popularni in trend se bo zagotovo nadaljeval tudi v letošnje leto. 

Fotoaparati, ki so bili množično priljubljeni od šestdesetih let, so se danes vrnili kot del nekdanjega “retrofuturizma” – umetniškega gibanja, pri katerem se mešata prihodnost in preteklost, danes pa ga nekateri raje poimenujejo “futurni retro”. Tehnologija in stil iz preteklosti sta dodana današnjemu visoko tehnološkemu svetu in nastala je nova, a ljudem še vedno dobro poznana estetika. 

@retrocamerashop Digital Cameras available at Retro Camera Shop ✌🏻 new stock dropping this week 🫧 #fyp #digitalcamera #digicam #vintagecamera #y2k ♬ son original – ꨄꨄ

Če so bile pred leti popularne polaroidne kamere, danes te že tonejo v pozabo. Digitalni fotoaparati, ki ustvarjajo rahlo meglene, nejasne in značilno obarvane fotografije, so tiste zares kul.

Nostalgični element teh fotografij da milenijcem občutek nostalgije na bolj preproste čase, medtem ko Gen Z takšne fotoaparate uporablja kot modni dodatek. 

Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Nicola Peltz Beckham in TikTokerka Charli D’Amelio fotoaparat uporabljajo kot dodatek k njihovemu stilu na način, da s telefonom posnamejo selfie, na katerem delajo selfie z digitalnim fotoaparatom. 

Digitalni fotoaparati so več kot očitno del trenda, ki ga lahko opazujemo tudi na družbenih omrežjih: ljudje želijo pokazati svojo avtentičnost. To lahko vidimo pri Instagram “dumpih” in aplikaciji BeReal, na seznam pa lahko dodamo tudi fotoaparate.

Ko smo namreč s prijatelji na dopustu ali pa na družinskem kosilu, je to, kar posnamemo v tistem trenutku, nemogoče prekriti s filtrom in kljub vsem napakam na fotografiji, se zdi, da so nepopolnosti in retro estetika spet visoko cenjeni.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close