Gledanje kriminalnih zgodb o vas pove več, kot si mislite

01. avgust 2023

Gledanje kriminalnih zgodb o vas pove več, kot si mislite

01. avgust 2023
Foto: Instagram @teamevanpeters

Gledanje kriminalnih zgodb o vas pove več, kot si mislite

01. avgust 2023
Foto: Profimedia

Če se ob koncu dneva radi sprostite s potopitvijo v najnovejšo Netflixovo serijo o serijskih morilcih ali s poslušanjem podkasta o resničnih zločinih, boste morda potrebovali resno svetovanje o travmah, trdijo strokovnjaki.

Psihologinja slavnih dr. Thelma Tenni, ki je specializirana za družinsko, zakonsko in spolno terapijo, pravi, da ni nič zdravega v tem, da vas ‘pomirja’ nasilje. “Če je vaša ideja za sprostitev, preden greste spat, ogled treh epizod Zakona in reda, vas spodbujam, da razmislite o tem, zakaj vas travma sprošča,” je pozvala svoje občinstvo v zdaj viralnem videu.

@melrobbins If your idea of “relaxing” before bed is watching a few episodes of Law & Order (or any other #truecrime show), listen up. This was just ONE of the many incredible mic drop moments 🎤 and knowledge bombs 💣 that @Dr Thema Bryant drops on the #melrobbinspodcast. Listen now!! 👉 “6 Signs You’re Disconnected From Your Power and How to Get It Back: Life-Changing Advice From the Remarkable Dr. Thema Bryant” 🔗 in bio #melrobbins #podcast #trauma #traumatok #healing #bingewatching ♬ original sound – Mel Robbins

Pojasnila je, da ljudje, ki uživajo v sproščanju pred upodobitvami zločinov, škode in napadov, to počnejo zato, ker jim je to “znano”.

Foto: Pexels

“Nekateri so odraščali pod velikim stresom, zato zamenjajo mir za dolgočasje,” je dejala. Vendar poziva ljudi, naj se “nagnejo v nelagodje dolgočasenja”, da se lahko vrnejo “domov k sebi”.

“Morda je pravi čas, da reprogramirate svoj živčni sistem. Mir se morda zdi neznan in dolgočasen, vendar si ga zaslužite,” je dodala.

Neka ženska je Thelmin videoposnetek označila za “močno preusmeritev” in se ji zahvalila, številni pa so dejali, da so te serije način, da se počutijo bolj normalne, ker izhajajo iz nasilnih družin.

Foto: Pexels

Drugi so bili šokirani. “Moj mož gleda te oddaje, da se sprosti,” je rekla ena ženska. Nekateri trdijo, da umirjanje ni imelo nič opraviti s travmo, temveč bolj z razrešitvijo.

“Kot nekdo, ki se je včasih sproščal z gledanjem serije Zakon in red, menim, da me do tega ni pripeljala travma ali celo pritegnila k temu, … Verjamem, da je bila pravica,” je dejala ena izmed gledalk. “V resnici je bila takrat travma skoraj povsod v mojem poklicu, a pravičnost je bila redko vidna. Tako je bilo gledanje serije način za moje možgane, da vidijo neko obliko pravičnosti na področju, kjer je pravica najbolj potrebna.”

Nekateri pa se z nobeno trditvijo sploh niso strinjali: “To je kar nekaj, samo serija je, nehati moramo iskati globlji pomen v vsem.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close