Gorenjska požrešnost brez meja oz. kako se znebiti turistov za en dan

23. februar 2024

Gorenjska požrešnost brez meja oz. kako se znebiti turistov za en dan

23. februar 2024

Gorenjska požrešnost brez meja oz. kako se znebiti turistov za en dan

23. februar 2024
Foto: Pexels

Nič nimam proti Gorenjcem, četrtina moje družine izhaja iz Gorenjske. Pa vendarle sem ob obisku nekaterih turističnih destinacij na Gorenjskem pogostokrat negativno presenečen.

Gorenjci imajo čudovito naravo. Naravo, ki privablja turiste, pohodnike, pa tudi kopalce. In tokrat se dotaknimo kopalcev. Tistih, ki imajo raje kristalno čisto vodo Bohinjskega jezera kot morje. In med take sodim tudi sam. V ekstremni poletni vročini se veliko raje ohladim v malce hladnejši vodi Bohinjskega jezera kot v pregretem slovenskem morju, ki ne slovi ravno po svoji čistosti.

In tako je bilo vrsto let, dokler mi ni prekipelo. Ker sem ocenil, da takšen turizem ni vreden mojega časa niti denarja.

Čeprav je čudovita narava, ki me vedno znova premami, najbrž dovoljšen razlog za obisk tega prelepega dela Slovenije, pa je z obiskom povezanih toliko stresnih dejavnikov, da imam Bohinjskega jezera za nekaj časa dovolj.

V glavni, poletni sezoni, je namreč obisk Bohinja povezan s precej stresa, kar na koncu izgubi čar, ki naj bi ga imeli družinski izleti. Da o prometnem zamašku, ki običajno sega celo na avtocestni izvoz, ne izgubljam besed, zabava pa se začne z iskanjem prostega, tako ali tako prekleto dragega, parkirnega mesta okoli Bohinjskega jezera. In zabava se bo očitno še nadaljevala. Zakaj?

Foto: Pexels

Zapirajo dve ogromni parkirišči

V Bohinju so dnevnim gostom z avti namreč močno omejili dostopnost, trajno zapirajo dve glavni parkirišči, kar skupaj predstavlja veliko večino vseh parkirišč v bližini jezera. Občinski svet Bohinja pod vodstvom župana Jožeta Sodje je sprejel nov sklep o določitvi javnih parkirnih površin in cen parkiranja, ki bo začel veljati z začetkom visoke sezone 1. junija letos.

S sklicevanjem na strateške dokumente o umirjanju prometa na območju Bohinja se ukinjata obe največji parkirišči v bližnji okolici Bohinjskega jezera – ko sem kolega, ki pokriva to področje, vprašal, zakaj takšen ukrep, je skomignil z rameni in dejal, da se najbrž v Bohinju želijo na mehak način znebiti dnevnih turistov.

Parkirišče P10 Ribčev Laz ob vstopu v naselje je bilo odprto med glavno sezono in je imelo prostor za kar 300 vozil. Parkirišče P07 Ribčev Laz (Labora) na začetku Stare Fužine je bilo še večje, prostora je imelo za 350 vozil. Skupno torej govorimo o seštevku 650 vozil.

Ja, prav ste prebrali: 650 vozil. Če v povprečju vzamemo, da se v enem vozilu nahajajo 3,5 osebe, dobimo seštevek 2275 ljudi. Si znate predstavljati, kakšna masa ljudi je to? Jaz si ne znam predstavljati, kako bo po ozkih bohinjskih cestah takšna masa voznikov obračala, tavala in iskala prosto parkirno mesto za svoje vozilo.

Foto: Pexels

Idealen družinski izlet, pajade!

A nič hudega: občinski veljaki imajo rešitev: potujte trajnostno, predlagajo. Pa poglejmo iz konkretnih izkušenj: vlak od Trebnjega do postaje na Bohinjski Bistrici bi mi v soboto vzel 4 ure in 56 minut (v eno smer!). Nato pa bi moral poiskati še avtobus ali taksi, da bi prišel do jezera. Od postaje do jezera je namreč sedem kilometrov. Bohinjci sicer ponujajo alternativo: parkirišče na Nomenju, kjer je predvidena vzpostavitev novega parkirišča ob železniški postaji. A od jezera je oddaljeno 10 km!

Ne predstavljam si sicer, kako bi potoval z majhnim otrokom/punčko, ki je prerasla otroški voziček, a težko sama prehodi več kot dober kilometer. Aja, tu je še kuža. Ker mora zaradi epilepsije vsakih osem ur prejeti tableto, mi pač ne preostane drugega, kot da ga vzamem na večino družinskih izletov.

Predstavljam si ta idealni družinski izlet, poln dobre volje na idilično lokacijo ob Bohinjskem jezeru. Ker je turistična ponudba hrane in jedače ob samemu jezeru tako dobra in bogata, avta sploh ne potrebuješ, da bi se odpeljal na kosilo. No, ta del je bil satira, saj ste razumeli kajne? To pomeni, da moram s seboj na vlak in pešačenje vzeti še hladilno torbo, polno hrane in pijače. 

Foto: Pexels

Potujte trajnostno, za cvetoči Bohinj

Ampak nič hudega! Na spletni strani Bohinj.si imajo rešitev! “Bohinj ima zelo dobro vsakodnevno povezavo z glavno avtobusno postajo v Ljubljani. Izberite trajnostni način potovanja, za cvetoči Bohinj,” so zapisali. Pa poglejmo, kako bi trajnostna pot izgledala v praksi to soboto.

Ob 8.29 bi iz Trebnjega krenil prvi avtobus proti Ljubljani. Tam bi prestopil na avtobus, ki se ob 10.00 odpelje proti Bohinju, tja pa pride ob 12:04. Potoval bi dobre tri ure in pol, v eno smer. Ni slabo, nato pa bi me čakal še lep sprehod okoli jezera, saj bi okoli 12. ure zagotovo imel tudi težave z iskanjem prostega mesta na plaži.

Naj dodam, da bi z avtomobilom od Trebnjega do Bohinja (Ukanca, kamor vozi tudi avtobus) porabil uro in pol. Razlika je očitna, kajne. Ne le v času, pač pa tudi v udobju.

Foto: Pexels

Če se tako bojite onesnaženja, ki ga prinašajo dnevni turisti, postavite parkirišča, še boljše vzidane/vkopane garažne hiše, ki ne bodo okrnile narave, jih dobro zaračunajte in ta denar vložite v kader, ki bo skrbel za nadzor nad (ne)onesnaževanjem ljudi. Seveda ne zgolj s kaznimi, temveč tudi preventivo. Pa tudi kakšen smetnjak več ne bi škodil …

Dragi Bohinjci, ste zdaj razumeli, zakaj me trajnostno v Bohinju ne boste videli? Niti ne boste videli mojih (vsaj) 50 evrov, ki bi jih zagotovo zapravil na celodnevnem izletu. Ampak dobro, mogoče se pa kdaj vidimo malce manj trajnostno.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Style. Več novic

New Report

Close