Hollywoodska igralca javno podprla kampanjo Nike Kovač

11. marec 2024

Hollywoodska igralca javno podprla kampanjo Nike Kovač

11. marec 2024
Foto: Profimedia

Igralca Mark Ruffalo in Ramy Youssef sta na Oskarjih izkazala podporo kampanji Moj glas, moja izbira, ki jo koordinira Inštitut 8. marec.

Med poplavo fotografij s sinočnjih Oskarjev ena nosi še posebej pomembno sporočilo. Za to je poskrbel igralec Mark Ruffalo, ki je na družbenih omrežjih ravno v času podelitve izrazil javno podporo evropski kampanji Moj glas, moja izbira (My voice, my choice), ki jo koordinira Inštitut 8. marec.

Kampanjo, ki se zavzema za varen in dostopen splav po Evropi, vodi Nika Kovač.

“Nocoj na podelitvi oskarjev podpiram ženske iz @myvoicemychoiceorg, ki se s tem simbolom srca zavzemajo za pravico do izbire,” je zapisal pod fotografijo, na kateri pozira skupaj s soigralcem iz filma Nesrečna bitja, Ramyjem Youssefom. Oba ogralca na fotografiji s prsti kažeta simbol kampanje, tako imenovani ‘srčni prst’.

Ob tem je uporabil citat iz filma Nesrečna bitja:

“Tvoje telo je, Bella Baxter. Tvoje, da ga lahko svobodno razdajaš.”

Bello Baxter je v filmu upodobila igralka Emma Stone, ki si je za nastop prislužila že svojega drugega oskarja.

A Mark se ni ustavil tukaj. Zapis na Instagramu je nadaljeval z besedami, da se “skrajna desnica s tem močnim sporočilom ne strinja. V Evropi in ZDA so več deset milijonom ženskam nasilno preprečili osnovno pravico do splava. Zato je bilo navdihujoče, da ženske v Evropi že uporabljajo ‘simbol srca’, ki simbolizira enotnost – prsta se združita v harmoniji. To je lep opomin, da ko solidarno presežemo medsebojne razkole, postanemo utripajoče jedro srca človeštva.”

Nadeljeval je, da so “volitve kri, ki srce ohranja pri močeh. Volitve zaščitijo tiste, ki jih globalno koordinirana skrajna desnica jemlje na muho: ženske in otroke, demokracijo in naš planet. Morda ni naključje, da je simbol srca v obliki črke V, ki pomeni volitve. Glasovanje ščiti tiste, ki jih globalno usklajena skrajna desnica žrtvuje: ženske in otroke, demokracijo in naš planet. Zato leta 2024 razširjajmo ta simbol, da bi s svojimi glasovi zaščitili ženske in vsa življenja!”

Foto: Instagram @nikakolac
Foto: Instagram @nikakolac

Nika: “Zelo sem ponosna”

Nika Kovač, koordinatorka gibanja in direktorica Inštituta 8. marec se je igralcu že zahvalila za podporo: “Takšna dejanja ohranjajo naš pogum. Organizacija @myvoicemychoiceorg je zelo ponosna, da vas ima za svojega podpornika. Skupaj lahko spremenimo veliko,” je zapisala na Instagram storyjih, kjer je nato še delila del Markovega citata.

Poleg Marka in Ramyja je kampanji Moj glas, moja izbira podporo izkazal tudi igralec Pedro Pascal, ki smo ga nazadnje lahko gledali v serijah The last of Us (Zadnji med nami) in Mandalorian.

Kampanjo lahko podprete tudi vi. Svoj podpis podpore lahko prispevate TUKAJ.

Cilj kampanje je v nekaj mesecih zbrati dovolj podpisov (potrebujejo jih milijon), da pred evropskimi volitvami pokažejo, “da želimo Evropo, ki ne dopušča umiranja žensk zaradi prepovedi splava in ki ne dopušča, da je kdo zaradi te osnovne človekove pravice v stiski”.

Evropski uniji predlagajo, da ustanovi finančni sklad za ženske, ki v svoji državi nimajo pravice do splava, da lahko potujejo v drugo državo, kjer je pravica do splava zagotovljena, in ga opravijo tam.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close