Hrvaška Bradavičarka bo očarala ljubitelje Harryja Potterja

22. avgust 2023

Hrvaška Bradavičarka bo očarala ljubitelje Harryja Potterja

22. avgust 2023
Foto: Instagram @ministarstvomagije

Grad v Gorskem kotarju spominja na Hogwarts, čarovniško akademijo iz knjig in istoimenskih filmov o Harryju Potterju, v njem pa se lahko obiskovalci udeležijo celo šole magije.

V Gorskem kotarju na Hrvaškem, v bližini Ravne Gore, se na 800 metrih nadmorske višine nahaja grad Stara Sušica, ki ga obkroža neokrnjena narava.

Grad privablja različne obiskovalce in predstavlja zgodovinski biser Gorskega Kotarja, njegova zgodovina pa sega v 14. stoletje, ko je bil prvič omenjen med turškim vpadom v Evropo.

Foto: Instagram @centar_za_kreativno_pisanje

Nekoč je pripadal Frankopanom, eni najpomembnejših družin hrvaške zgodovine, leta 1890 pa sta ga kupila trgovca Neuberger ter obnovila v romantičnem duhu tedanjega časa. Njima pripisujejo zasluge za današnjo podobo gradu, ki neizmerno spominja na Hogwarts, šolo najslavnejšega čarovnika na svetu.

Danes je grad v lasti Reke, upravlja pa ga mladinski center Dom mladih Rijeka, ki je prepoznal potencial in čar te izjemne lokacije. Spremenili so ga v letovišče in planinski dom, njegova namestitvena kapaciteta pa vključuje 14 sob s 110 ležišči. Stara Sušica je namenjena otrokom in odraslim, sprejema pa skupine, katerih obisk organizirajo podjetja, društva in podobne ustanove.

Foto: Instagram @lusizanussi

Šola čarovnije

Hrvaško ministrstvo za čarovnijo (združenje navdušencev in ljubiteljev čarobnega sveta Harryja Potterja) v sodelovanju z mladinskim centrom organizira izobraževalne tematske delavnice, prilagojene interesom in zabavi otrok. Cilj ene izmed njih je vzgojiti mlade čarovnice in čarovnike.

Šola je zasnovana kot druženje ljubiteljev Harryja Potterja, a za razliko od Bradavičarke njen učni načrt temelji na hrvaških mitih, legendah in folklori ter kulturni in naravni raznolikosti.

Foto: Instagram @the.acting.studio_croatia

Mladi čarovniki prejmejo sovje pismo, polno številnih nalog, kot so izdelava čarovniških palic, tekmovanje v čarovniškem športu, priprava čarovniških napitkov, skrb za čarobna bitja Gorskega kotarja, izobraževanje o zeliščarstvu, obramba pred temnimi silami (delavnica proti ustrahovanju), pisanje s starimi runami in poslušanje o zgodovini čarovnije. Organizirano pa je tudi meddomsko tekmovanje.

Foto: Instagram @ministarstvomagije

Center ponuja tudi druge interaktivne in zanimive vsebine, kot so vodeni ogledi, opazovanje sledi velikih živali v njihovem habitatu, pripovedovalske delavnice, gozdna pedagogika in druge izobraževalne vsebine.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close