Čas je za trenčkot! Kakšne modele bomo nosili letos?

10. april 2022

Čas je za trenčkot! Kakšne modele bomo nosili letos?

10. april 2022
Foto: IMAXtree

Trenčkot je klasičen modni kos, ki ga trendi zapovedujejo že nekaj zadnjih let. To sezono so v ospredju nenavadni modeli in usnje.

Trenčkot je eden izmed tistih večnih kosov, ki ga mora imeti v omari vsaka ženska. Zaradi njegove večnamenskosti ga lahko kombinirate prav k vsemu – kavbojkam za čez dan ali elegantni obleki za zvečer.

Zgodovina

Trench v prevodu pomeni strelski jarek in prav od tukaj izvira njegov nastanek. Nastal je namreč kot alternativa težkim tvidastim vojaškim plaščem, ki so jih med prvo svetovno vojno nosili francoski vojaki. Prvega je leta 1914 izdelal Thomas Burberry, katerega podjetje še danes slovi pa njegovih prefinjenih plaščih izvirnih modelov.

Burberry (Foto: IMAXtree)

Prednost trenčkota je bila, da je bil nepremočljiv in je vojake ščitil pred dežjem in vetrom. Čez čas so v dizajn vključili še naramne paske in zaponke, ki so služile pripetju značke oz. drugega dokaza vojaškega čina. Obstaja mit, da so jih uporabljali tudi za pripenjanje granat. Pas z zaponko jim je služil kot držalo za zemljevide in meče.

Leta 1942 ga je v filmu Casablanca nosil Humphrey Bogart in s tem spremenil njegovo vlogo. Od takrat dalje to ni bil le vojaški plašč, ampak je postal večni modni trend.

Foto: UnitedArchives00685466 via Guliverimage

Zapovedi za pomlad

Osnovni bež in kamelji barvi trenčkota se bodo letos poleg bele pridružile še druge barve, kot so rdeča, vijolična, živo modra in zelena. V ospredju so široki modeli in tanki, lahkotni materiali, še posebej v trendu pa boste z usnjenim trenčkotom, ki je v začetku leta kraljeval na brveh priznanih modnih znamk. Ponujamo vam nekaj modnega navdiha.

Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree
Katie Holmes (Foto: Profimedia)
Caro Daur (Foto: Profimedia)
Hilary Duff (Foto: Profimedia)

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close