Intervalno postenje ne učinkuje, če počnete to!

30. januar 2024

Intervalno postenje ne učinkuje, če počnete to!

30. januar 2024
Foto: Instagram @negin_mirsalehi

Intervalno postenje ne učinkuje, če počnete to!

30. januar 2024
Foto: Instagram @studio4lara

Večina prehranskih strokovnjakov in zdravnikov zagovarja intervalno postenje kot enega najučinkovitejših orodij za izgubljanje kilogramov, a pri tem ne smete početi tega!

Intervalno postenje za izgubo kilogramov je v zadnjih letih izredno priljubljeno, predvsem zaradi uspešnosti. Če želite izgubiti kilograme s pomočjo intervalnega postenja, pa vseeno morate poznati pravila, saj nepravilno postenje nima pravih učinkov, to pa je razlog, da ljudje obupajo. Skozi leta je bilo zbranih veliko podatkov o tej metodi diete, ki pokriva številne vidike vpliva in pozitivne učinke na telo. Obstajajo različni pristopi k intervalnem ali občasnem postenju, pri čemer nekateri ljudje ob določenih urah dneva ne jedo, drugi pa ne jedo ob določenih dnevih v tednu.

Če se tudi vi držite strogega postenja (14 ali celo 16 ur brez hrane), pa vseeno ne izgubljate dovolj kilogramov, morate po raziskavi, ki so jo izvedli znanstveniki z Univerze Južne Danske in Univerze Wageningen na Nizozemskem, upoštevati, intervalno postenje kombinirati z nadzorovanim vnosom kalorij. Kaj to pomeni? Razliko naredi zmanjšanje celotnega vnosa kalorij, ne le dolg premor med obroki.

Foto: Unsplash

“Ko se držite postenja s prekinitvami, še vedno velja osnovno pravilo, da moramo vnesti manj kalorij, kot jih porabimo, če želimo shujšati,” je za revijo Trends in Endocrinology and Metabolism, v kateri je bila objavljena omenjena raziskava, dejal molekularni biolog Philip Ruppert z Univerze Južne Danske. To pomeni, da v vmesnem času med postopa ne morete uživati neomejenih količin hrane (v tistih 8 urah, ko smete jesti). “To je osnovna fiziologija in post tega ne more spremeniti,” dodaja.

Prispevek se dotika tudi občutka evforije, ki jo nekateri ljudje doživijo po nekajdnevnem postu, ko občutki vznesenosti začnejo nadomeščati občutke lakote, kar je morda odgovor na spreminjajoče se kemične procese, ki potekajo v telesu in možganih. Biolog je to izkusil med postenjem tudi sam. Zaenkrat znanstveniki niso prepričani, zakaj se to zgodi, ena od možnosti pa je, da ketoni učinkoviteje oskrbujejo možgane z energijo in so zato v srečnejšem stanju.

Foto: Profimedia

Raziskovalna skupina opozarja na številne zdravstvene koristi postenja poleg izgube teže, vključno z nižjim krvnim tlakom. Na postenje se sicer vsako telo odzove drugače, zato je pomembno, da se pred postenjem z namero izgube kilogramov posvetujete z zdravnikom.

Dr. Jason Fung, kanadski nefrolog in zagovornik funkcionalne medicine je sicer v priljubljenem podkastu The Diary of A CEO poudaril, da pa je treba upoštevati tudi kakšno vrsto hrane uživate, saj ni vse samo v štetju kalorij. Če na primer pojeste veliko ogljikovih hidratov in hrano, ki ni bogata s hranili in vlakninami, bo ta le dvignila inzulin v krvi in se pretvorila v maščobo. Zagovarja tudi časovni obseg intervalnega postenja. “Štirinajstdnevni post prinaša sedemkrat več koristi kot dvodnevni post, a je le malo težji,” pravi.

Foto: Canva

Dr. Fung, ki dieto in telovadbo primerja z Batmanom in Robinom, pri čemer je telovadba Robin in tako v zelo majhni meri (po njegovo le 5 %) pripomore k uspehu pri hujšanju, dodaja, da so osnove dobre prehrane uživanje polnovrednih, nepredelanih živil, izogibanje sladkorju in rafiniranim žitom ter uživanje hrane z veliko naravnimi maščobami. “Uravnotežite prehrano s postenjem,” zaključuje strokovnjak.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close