Izpadanje las: kaj je normalno in kdaj je treba obiskati zdravnika?

29. februar 2024

Izpadanje las: kaj je normalno in kdaj je treba obiskati zdravnika?

29. februar 2024
Foto: Instagram @lovisabarkman

Izpadanje las: kaj je normalno in kdaj je treba obiskati zdravnika?

29. februar 2024
Foto: Instagram @lovisabarkman

Izpadanje las je naraven proces, ki ga doživljamo vsi, količina las, ki jih najdemo na krtači, tleh ali v kopalni kadi, pa je odvisna od različnih dejavnikov.

Normalno dnevno izpadanje las znaša od 50 do 100 las, saj je izpadanje pravzaprav del naravnega cikla rasti novih las. Pomembno je tudi poudariti, da lahko način oblikovanja pričeske močno poveča dnevno število izpadlih las.

Če na primer pogosto nosite poglajeno figo ali visok čop, sta to pričeski, zaradi katerih vam bo vsakodnevno izpadlo več las.

Foto: Instagram

Tri faze rasti las

Da bi bolje razumeli življenjski cikel rasti las, bomo razložili tri glavne faze. Prva je anagenska faza – gre za rast las v obdobju dveh do sedmih let, odvisno od genetskih dejavnikov in drugih individualnih značilnosti. V tej fazi lasje aktivno rastejo s celicami, ki se delijo v korenu lasnega mešička in približno 85 – 90 odstotkov las na lasišču je v anagenski fazi.

Naslednja faza je katagena faza (ali mirovanje) – to je prehodna faza, ki traja od dva do tri tedne, ko se rast dlake ustavi in ​​se zunanja koreninska ovojnica skrči in pritrdi na lasno korenino. Zadnja je telogena faza, med katero lasni mešiček ponovno preide v anagensko fazo.

Foto: Instagram @vivabenard

Vzroki za izpadanje las?

Nekateri vzroki za prekomerno izpadanje las so lahko stresne situacije, genetska predispozicija v obliki androgene alopecije, hormonske spremembe ali bolezni telesa, kot so težave s ščitnico, avtoimunske bolezni, nošenje čopa ali kitk ter preveč kemičnih tretmajev.

Če opazite, da vam lasje izpadajo bolj kot po navadi, vzrokov pa ne najdete v zategnjenih pričeskah ali nečem, kar bi lahko rešili sami, je vsekakor čas, da se odpravite k zdravniku in se prepričate, za kaj gre.

Foto: Instagram @lilyjcollins

Kdaj k zdravniku?

Nekateri opozorilni znaki so določeni prameni las, ki izpadajo med česanjem ali če se zbudite pokriti z izpadlimi lasmi. Tudi, če so se dlake razredčile na sramnem predelu ali kje drugje, je prav tako čas za obisk zdravnika.

Izpadanje las je namreč lahko eden prvih pokazateljev hujših zdravstvenih težav, zato ne čakajte na preventivo, če opazite ta simptom.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close