Recept za naraven suhi šampon, ki si ga lahko naredite kar doma

13. februar 2024

Recept za naraven suhi šampon, ki si ga lahko naredite kar doma

13. februar 2024
Foto: Instagram @madeleinecwhite

Recept za naraven suhi šampon, ki si ga lahko naredite kar doma

13. februar 2024
Foto: Instagram @madeleinecwhite

Prednosti suhega šampona so nam že dolgo znane, ampak ali veste, da si ga lahko na povsem naraven način izdelate kar doma?

Z uporabo DIY suhega šampona lahko prihranite denar in imate nadzor nad vsemi sestavinami, ki jih nanašate na lase. Recept zanj se skriva kje drugje kot na TikToku. Oznaka #diydryshampoo ima tam že več kot 19 milijonov ogledov in to z dobrim razlogom.

Številni TikTokerji, na primer Lilly van Brooklyn, ki je znana po svojih nasvetih za nego las, in Matt Newman, ki je priljubljen frizer na družbenih omrežjih, so odkrili lastne recepte za suhe šampone. Povemo vam, kako lahko svojega izdelate tudi vi.

Foto: Instagram @vivabenard

Velik plus doma narejenega suhega šampona je med drugim tudi to, da lahko sestavine prilagodite svojemu tipu las. Matt Newman priporoča uporabo otroškega pudra oz. kateregakoli pudra v prahu, ki je neškodljiv za kožo, ter ga strese v prazno embalažo in mu doda sivko v čajni vrečki za dozo neustavljivega vonja – in to je to. Odličen trik za tiste dni, ko res nimamo časa, da bi si umili lase.

@mattloveshair #dryshampoo recipe that isnt really a recipe bc its so simple😛😛 and remember the goal is to get the product more on the roots of ur hair than on the skin of ur scalp❤️❤️ #hairroutine #hairtips #hairhowto ♬ Pink Friday Girls – Nicki Minaj

Lily van Brooklyn pa je delila malce naprednejši DIY suhi šampon z dodatnimi prednostmi, ki poskrbi za osvežitev in hitrejšo rast las ter zdravo lasišče.

@lillyvanbrooklyn AVOID these in dry shampoos: butane, propane, isobutane, alcohols & talc 🫶🏻 #hairtok #diy ♬ Lo-Fi analog beat – Gloveity

Sestavine:

  • 1 in pol jedilne žlice marantine moke ali koruznega škroba,
  • 1 čajna žlička sode bikarbone,
  • pol jedilne žlice kurkume za svetle lase, cimeta za rdečelaske ali kakava v prahu za temne lase,
  • 2 do 5 kapljic eteričnega olja rožmarina.

Postopek:

  1. V skledi zmešajte koruzni škrob ali marantino moko s kakavom v prahu, cimetom ali kurkumo, odvisno od barve las. Količino kakava v prahu, cimeta ali kurkume lahko prilagodite.
  2. Po želji dodajte nekaj kapljic vašega najljubšega eteričnega olja za prijeten vonj. Lily na primer uporablja eterično olje rožmarina, ki je dobro za spodbujanje zdravja lasišča in rasti las.
  3. Nato vse sestavine dobro premešajte, da so enakomerno porazdeljene.
  4. Mešanico prenesite v čisto, prazno posodo s pokrovom, na primer v kozarec.
@orim DIY Dry Shampoo 💗✨ #DIY #nopoo #naturalhaircare #healthyhairtips #dryshampoo ♬ Clair de lune/Debussy – もつ

Nasveti za uporabo

Pri uporabi je treba upoštevati nekaj stvari. Prvič: pomembno je, da se nanj ne zanašate kot nadomestek za redno umivanje las. Prepogosta uporaba suhega šampona lahko povzroči kopičenje izdelka na lasišču in zamašitev lasnih mešičkov. Najbolje ga je uporabiti kot začasno rešitev in še vedno dati prednost rednemu umivanju las.

Poleg tega je pomembno izbrati pravi odtenek za vašo barvo las. Če imate svetle lase, lahko zaradi prevelike količine kakava postanejo temnejši. Po drugi strani pa lahko uporaba samo koruznega škroba na temnih laseh pusti belo barvo. Prav tako se je priporočljivo izogibati sestavinam, kot sta alkohol in smukec. Eksperimentirajte z različnimi razmerji, dokler ne najdete popolne kombinacije zase.

@rose.friederike D I Y Dry Shampoo ✨ #beautydiy #diy #diydryshampoo #oilyhair #hairtips #hairtipsandtricks ♬ Airplane Mode – Limbo

Izogibajte se tudi preveliki količini pudra, saj lahko zaradi nanosa prevelike količine suhega šampona lasje izgubijo sijaj. Začnite z majhno količino in po potrebi postopoma dodajte več. Poskrbite tudi za vonjave.

Eterična olja namreč lahko vaše doma narejen suhi šampon prijetno odišavijo, nekatera olja pa lahko dražijo občutljivo lasišče. Razmislite o uporabi hipoalergenih možnosti ali možnosti brez dišav, če imate kakršno koli občutljivost.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close