Jadranski hoteli, ki so gostili kralje, cesarje in igralce

11. avgust 2023

Jadranski hoteli, ki so gostili kralje, cesarje in igralce

11. avgust 2023
Foto: Profimedia

Hoteli na Jadranu, ki neprekinjeno delujejo že več kot sto let, s svojimi hotelskimi prostori in sobami pričajo o minulih časih in osupljajo vsakega obiskovalca, željnega nostalgije. Njihovi zidovi skrivajo številne zgodbe, s svojo veličastnostjo pa so navdušili mnoge kralje, cesarje in zvezdnike s celega sveta.

Hotel Kvarner, Opatija

Minilo je že skoraj 140 let, odkar se je v Opatiji odprl prvi hotel na jadranski obali. Hotel Kvarner, leta 1884 Hotel Quarnero, je bil načrtovan za sanatorij za pljučne bolezni, nekaj let kasneje pa je Opatija dobila status zdravilišča.

Hotel je obiskovala smetana Evrope. Posebej občudovana je bila Villa Amalia, poletna hiša v sklopu hotela, ki s svojim izgledom še danes očara vsakega obiskovalca ali mimoidočega. Obiskal jo je sam avstrijski cesar Franc Jožef I., med obiskovalci pa se je znašla tudi slavna balerina Isadora Duncan.

Pred kratkim so hotel tudi obnovili, še zmeraj pa uteleša duh glamurja Opatijske riviere.

Foto: Profimedia

Grand Hotel Imperial, Dubrovnik

Najstarejši hotel v Dubrovniku je svoja vrata odprl leta 1897 – na predvečer praznika svetega Vlaha, zaščitnika mesta, obratoval pa je samo v zimskih mesecih.

Zaradi oddaljenosti in neustreznih namestitev je bil Dubrovnik nekoč za obiskovalce nezanimiv, toda Grand Hotel Imperial je gostom ponujal vse, kar so imeli na dvoru. Vključev je centralno parno ogrevanje, razkošno opremljene sobe, električno dvigalo, čitalnice in igralnice, restavracije in kavarne.

Britanski kralj Edvard VIII. Je z ženo Wallis Simpson zaplesal na čudoviti hotelski terasi, v zadnjih sto letih pa so Grand Hotel Imperial obiskali skoraj vsi pomembni dubrovniški gostje, od uradnikov do hollywoodskih zvezd.

Foto: Profimedia

Hotel Palace Elisabeth, Hvar

Hvar, ki danes slavi po soncu in dobrih zabavah, je včasih ponujal izjemne zdravstvene koristi, ki jih je izkoriščala tudi avstrijska cesarica Elizabeta, znana tudi pod imenom Sissi. V spomin nanjo so na območju starega knežjega dvora uredili hotel.

Mile zime, pitna deževnica, dišeča zelišča in naravne lepote, ki jih ponuja otok, so privabljale aristokrate iz Avstrije, Češke in Madžarske, ki so na Hvaru preživeli več mesecev na leto. Danes je hotel prenovljen, s svojim izgledom pa odraža avstrijsko zgodovino.

Foto: Tara Kuster

Hotel Korčula, Korčula

Na robu starega mestnega jedra so leta 1912 zgradili prvi hotel na Korčuli, hotelska kavarna pa je postala središče družabnega življenja Korčulanov.

Očarljivi hotel na korčulanski rivi sta obiskali celo Jackie Kennedy, žena Johna F. Kennedyja, in italijanska igralka Sofia Loren.

Čeprav je danes hotel prenovljen, lahko na hotelskih hodnikih opazimo fotografije in naslovnice revij iz njegovih zlatih časov.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close