Kaj je dopaminski dekor in kako ga ustvarite?

11. september 2023

Kaj je dopaminski dekor in kako ga ustvarite?

11. september 2023
Foto: Instagram @honeyidressedthepug

Kaj je dopaminski dekor in kako ga ustvarite?

11. september 2023
Foto: Instagram @danidazey

Pozabite na peščene barve, monotono belo in izčiščen minimalizem. Dopaminski dekor, ki je vse bolj popularen v interierju, slavi barve, vzorce in teksture, ki vas osrečujejo.

Po dopaminskem oblačenju, ki je bilo za leto 2023 opredeljeno kot del širšega trenda, ki sloni na udobju, hedonizmu, živahnem dekoriranju in oblikovalski lahkomiselnosti, je čas za dopaminski dekor. Po minimalističnem, skandinavskem in peščenem trendu tako v ospredje stopa trend, ki nagovarja izbor kosov, oblik, barv in vzorcev, ki vas navdihujejo in osrečujejo ter napolnijo s prijetno pozitivno energijo.

Foto: Instagram @maestristudio

Dopaminski dekor je nasprotje žalostnega, bež dekorja in je poln osebnosti. “Trend ‘dopaminskega dekorja’ se v resnici nanaša na izbiro dekorativnih poudarkov in predmetov, ki vas resnično osrečujejo,” pravi oblikovalka Kathy Kuo.

Foto: Instagram @maestristudio

“Lahko začnete z majhnimi koraki, z vzorci tu in barvnim pohištvom tam, ali pa se popolnoma posvetite živahnim barvam, kot so sončno rumena, izrazita rožnata in bleščeča modra, ki bodo krasile dom in vzbujale občutke sreče, pravi Suzy Chiazzari, svetovalka za barve in oblikovanje. Kathy dodaja, da morate pred oblikovanjem razmisliti o krajih, ljudeh in osebnih stičnih točkah, ob katerih se počutite najbolj sproščeno in zadovoljno ter jih uporabite kot navdih za svoj dekor.

Foto: Instagram @roisinlaffertykld

Trend tako prepušča popolnoma individualno izbiro dodatkov, barv, tekstila lastniku, pri čemer pa poudarki slonijo na živahnih barvah, drznih vzorcih in nepričakovanih kombinacijah, nenavadnih predmetih, ki ustvarjajo usklajen eklekticizem.

Foto: Instagram @taybeepboop

Oblikovalec Joshua Smith pojasnjuje: “Naše dojemanje lepote in način, kako jo vključimo v svoje domove, lahko resnično vpliva na naše čustveno in duhovno počutje. Ustvarjamo zavesten učinek, pri katerem vstopimo skozi vrata, opazujemo lepoto svojega doma in izdihnemo sprostitev. Ta vzdih je živčni sistem, ki se umiri, saj možgani zaradi zaznane lepote proizvajajo tiste hormone dobrega počutja.

Foto: Instagram @taybeepboop
Foto: Instagram @honeyidressedthepug
Foto: Instagram @taybeepboop
Foto: Instagram @honeyidressedthepug

Joshua pojasnjuje, da pri oblikovanju uporablja serijo približno 40 vprašanj za svoje stranke, ki zajemajo osnove, kot so najljubše barve, najljubši vzorci, najljubše teksture, pa tudi globlja vprašanja, kot so najljubši spomin na počitnice iz otroštva, najljubši spomin na potovanje in trenutki, ko so bili pri delu najbolj ponosni nase. “Ta vpogled mi pomaga razumeti stvari, ki jih cenite, in stvari, zaradi katerih se dobro počutite,” dodaja oblikovalec.

Foto: Instagram @home_at_brookes

Oblikovalka Kati Curtis pravi: “Bistvo dopaminskega dekorja je v njegovi personalizaciji in individualnosti za vsakega lastnika doma. Barva, tekstura in kompozicija postanejo močna orodja, s katerimi lahko oblikovalci v prostoru vzbudijo občutke topline in sreče. Ne glede na to, ali gre za skrbno izbrane barvne sheme, mešanice vzorcev ali premišljene aranžmaje, je cilj ustvariti okolje, ki z lastnikom stanovanja odmeva na osebni ravni.” Dodaja, da je cilj dopaminskega dekorja ustvariti prostore, ki presegajo estetiko in se resnično povezujejo s čustvi in spomini tistih, ki jih naseljujejo.

Foto: Instagram @roisinlaffertykld

Ideje za dekoriranje

Nevtralna osnova z živahnimi dodatki

Uspeh drznih barv zahteva ravnovesje. Če niste dovolj pogumni za barvite stene, potem je bolje, da izberete osnovne kose ali stene v umirjenih odtenkih ter prostor poživite z dodatki v živahnih odtenkih. Navdih lahko poiščete tudi v svoji garderobni omari, izberite oblačila, v katerih se dobro počutite, obožujete njihove vzorce, material, morda zgodbo ali mesto, kjer ste jih kupili.

Foto: Instagram @roisinlaffertykld
Foto: Instagram @roisinlaffertykld

Nasprotne barve

Izberite barve, ki so si na barvnem krogu nasprotne. Rdeča in modra, oranžna in zelena, rožnata in rumena morda zvenijo kot drzni pari, vendar lahko kontrast ublažite z nevtralnimi barvami ali monotonimi vzorci. V kolikor niste pristaši mešanja drznih živahnih barv, izberite več odtenkov ene barve ali izberite eno živo barvo ter jo kombinirajte z več pastelnimi ali temnejšimi barvami.

Mešanje tekstur

Teksture lahko igrajo ključno vlogo pri dekoriranju in oblikovanju prostora. Na zabavo povabite vse svoje čute, da bo vsaka površina imela svojo zgodbo. Kako to dosežete? Razmišljajte o teksturiranih tapetah, preprogah iz jute, usnjenih ali žametnih foteljih ali kamnih na vhodu ali na tleh v kopalnici. Razmišljajte iz okvirja, nadgradite lahko tudi standardne elemente kot so pokrovi vtičnic. Veliko veselje in živahnosti ustvarijo tapete, ki pa se ne pojavljajo zgolj na stenah, ampak tudi vse bolj na stropu in tudi pohištvu.

Foto: Instagram @roisinlaffertykld
Foto: Instagram @roisinlaffertykld

Drzne kombinacije z vzorci

Drzne barvne kombinacije so eden najučinkovitejših načinov za pritegnitev pozornosti in izboljšanje razpoloženja, vendar lahko preveč drzne barve preglasijo podrobnosti prostora in vašo osebnost. Če se poigrate z ravnovesjem in skupaj z barvami vključite teksture in vzorce, lahko ustvarite resnično učinkovito barvno kombinacijo. Črna in bela barva pomagata umiriti drznejše odtenke, zaradi česar so manj igrivi ter bolj elegantni in prefinjeni.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close