Kako v domu združiti udobje in večno estetiko?

25. junij 2023

Kako v domu združiti udobje in večno estetiko?

25. junij 2023
Foto: Anže Vrabl

Ti dve lastnosti sta bili ključni pri zasnovi in prenovi čudovitega svetlega stanovanja, ki se nahaja v majhnem mestu v Zgornji Savinjski dolini.

Mladostno stanovanje v Mozirju je bilo prenovljeno pred tremi leti, v njem pa živi mlada družina. Za oblikovanje in prenovo trosobnega stanovanja v izmeri 73 kvadratnih metrov sta poskrbeli Nina Štajner u.d.i.a in Mateja Katja Vrtovec Jerančič u.d.i.a iz NIŠA Arhitektura.

Foto: Anže Vrabl

Družina si je želela prenove stanovanja v prvem nadstropju večstanovanjske hiše zaradi neoptimalne tlorisne razporeditve, prav tako pa zaradi estetske podobe. Želeli so si udoben dom, funkcionalno razporeditev prostorov ter večno estetiko. Stremeli so k svetlemu, svežemu in udobnemu ambientu, ki bo preprost za vzdrževanje.

Tloris stanovanja ima nekoliko zaobljene oblike, ravno toliko, da stene niso čisto vzporedne. Pri prenovi sta se Nina in Mateja Katja najprej korenito lotili tlorisa, pri katerem sta uspeli doseči konkretne izboljšave izrabe prostora.

Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl

“Ob tako obsežnih posegih v tlorisno zasnovo smo seveda morali upoštevati tudi menjavo talnih oblog, instalacij, stavbnega pohištva, grelnih teles in vgradnega pohištva. To nam je dalo vso svobodo, da smo stanovanje zasnovali povsem na novo ter izbrali sodobne materiale, mladostne barve in vzorce ter v potankost načrtovali osvetlitev,”

sta dejali arhitektki.

Pričeli so s širitvijo hodnika, ki so ga razširili toliko, da so poleg vhodnih vrat dobili dovolj globine za izvedbo standardno globoke omare. Monotonost dolgega pasu omar presekata dve niši – ena ob vhodu, ki je namenjena sedenju in odlaganju vrhnjih oblačil, druga pa je kuhinjska niša s pomivalnim koritom.

Foto: Anže Vrabl

Bivalni prostor po novem vsebuje velik kuhinjski otok, ki je podaljšan v jedilno mizo, še ena posebnost pa zaznamuje dnevno sobo. Daljša omara ima vgrajen delavni kotiček ter premični zaslon, ki omogoča prekrivanje televizijskega ekrana, kar je v družini z manjšimi otroci še kako dobrodošlo. Drsna vrata so vključena še na balkonu, kjer so zamenjala klasična balkonska vrata, in povezujejo notranjost z zunanjostjo.

Naravi odtenki za svežino

Uporabljene so svetle barve in lesne strukture, ki so večne, moderni pridih pa dodaja drzna keramika v svetlo modrem odtenku v kuhinji, na hodniku in v kopalnici. Lastnika stanovanja sta pri izbiri keramike najprej oklevala, saj je jima je zdela preveč drzna, na koncu pa sta z efektom zelo zadovoljna in sta vesela, da sta zaupala izboru arhitektk.

Monotonost večjih vgradnih pohištvenih kosov v večni beli barvi s potopnimi linijskimi ročaji prekinejo lesene niše in detajli iz letvic, ki prostoru dodajo toplino in domačnost. Za večje pohištvene kose so izbrali sivo barvo, živahnejše barve pa so v prostor vnesli v obliki manjših pohištvenih kosov in hišnih tekstilov. Modrikast barvni ton keramike so dopolnili z gorčično rumenimi in gozdno zelenimi detajli.

Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl

Veliko pozornosti so namenili izbiri novih grelnih teles, ki zaradi svoje estetske podobe presegajo zgolj funkcionalno vrednost ter osvetlitvi, ki omogoča veliko različnih ambientalnih podob glede na trenutne potrebe. Stanovanje je mogoče osvetliti le pritajeno z indirektnimi svetili, ki so vgrajena v pohištvene elemente ter ustvarjajo popoln ambient za zimske večere ob televiziji, sproščeno druženje ob obloženi mizi, branje knjige ali druge sproščujoče aktivnosti.

Foto: Anže Vrabl

Igrivi barvni poudarki

V spalnici in otroški sobi, ki sta namenjeni počitku in brezskrbni igri, se koherentna rdeča nit opreme doma s svetlimi in naravnimi odtenki nadaljuje. Arhitektki sta za igrivost dodali še kanček barve. Vodilo pri opremljanju spalnice je bilo hotelsko udobje in eleganca.

“Za spalnico sva izbrali udobno oblazinjeno posteljo ter vzglavje poudarili s paravanom iz lesenih letev, ki ima vgrajeno ambientalno osvetlitev. Dodali sva viseči bralni svetilki in ‘lebdeči’ nočni omarici v minimalističnem videzu. Karakter prostoru doda pisana posteljnina ter teksturirane odeje in blazine,”

sta dodali Nina in Mateja Katja.
Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl

Otroška soba za otroke seveda ni prava in dovolj udobna, če v njej ni vsaj nekaj barv. Arhitektki sta za mlado družino igrivost vnesli z modro nišo v obliki hišice, ki je namenjena razstavi ter branju knjig. Podoba hišice se nadaljuje pri pogradu z lesenimi letvami, pri čemer je zgornji del namenjen dnevni otroški igri, spodnji pa nočnemu počitku. Belo in modro kombinacijo poživlja še stol v gorčično rumeni in odeja ter dekorativni elementi v stilu džungle v zeleni barvi.

Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl
Foto: Anže Vrabl

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic

New Report

Close