Kaj so keloidi in zakaj moramo biti nanje pozorni?

03. julij 2023

Kaj so keloidi in zakaj moramo biti nanje pozorni?

03. julij 2023
Foto: Unsplash

Številni zdravniki in dermatologi opozarjajo na to kožno nadlogo, ki se lahko pojavi ob različnih lepotnih posegih.

V zadnjih nekaj letih so osupljivo urejene zbirke uhanov in konstelacije vzdolž ušesnih mečic nadomestile posamezne prebode in nam dale priložnost, da umetniško okrasimo svoje ušesne mečice, kakor se nam zdi primerno. A naj vam bodo pirsingi še tako všeč, vaša koža tem ni vedno naklonjena. Včasih lahko prebadanje zazna kot poškodbo in kot nadomestilo ustvari preveč brazgotinskega tkiva in rodi se keloid.

“Keloidi so dvignjene brazgotine, ki nastanejo zaradi razraščanja brazgotinskega tkiva in so lahko srbeči, občutljivi ali boleči,” je za Well+good povedala doktorica Dendy Engelman, certificirana in večkrat nagrajena dermatologinja. “Lahko so rožnate ali rdeče barve in se pojavijo zaradi kakršne koli poškodbe kože, ki povzroči, da telo prekomerno proizvaja kolagen, beljakovino, ki se uporablja pri celjenju ran.”

Foto: Unsplash

Kaj so keloidi in zakaj se pojavijo po pirsingih?

Izraz keloid morda že poznate iz sveta nege kože, saj so te vrste brazgotin pogosto povezane z aknami. Ko je koža poškodovana (kar se zgodi, ko se pojavi mozolj ali v tem primeru, ko kožo prebodete z iglo), se kolagen poškoduje. Kožne celice in vezivno tkivo se začnejo množiti, da bi popravili poškodbo, kar privede do nastanka brazgotin.

“Telo ne ve, da je pirsing namerna poškodba, zato začne delovati proces celjenja rane in lahko povzroči nastanek brazgotinskega tkiva, ki še naprej raste in se razvija ter se spremeni v keloid,” pravi Dr. Engelman.

Foto: Pexels

Kdo in zakaj je nagnjen k nastanku keloidov?

“Čeprav ni povsem znano, zakaj, se keloidi pogosteje pojavljajo pri osebah s temnejšo kožo, saj študije kažejo, da se keloidi najpogosteje pojavljajo pri osebah afriškega in azijskega porekla, pa tudi pri osebah hispanskega in sredozemskega porekla,” pravi certificirana dermatologinja Marisa Garshick. Z drugimi besedami, v igri je genetska komponenta.

Keloidi so zahtevni za zdravljenje, vendar je na voljo več možnosti zdravljenja, s katerimi se jih lahko za vedno znebite. Najtežje je zagotoviti, da se začarani krog njihovega odstranjevanja, poškodb kože in morebitnega ponovnega nastanka keloidov enkrat za vselej ustavi.

Kakšne možnosti imate za zdravljenje?

“Na splošno se keloidi najpogosteje zdravijo z intralezijskimi injekcijami z intralesionalnim triamcinolonom, ki je vrsta steroida,” pravi Dr. Garshick. “Druge možnosti zdravljenja vključujejo intralezijske injekcije vrste kemoterapije, znane kot 5-fluorouracil, silikonske gele, kot sta Biocorneum ali Silagen, ali silikonske plošče, kot je Scarguard.”

Foto: Unsplash

Možnosti so tudi obsevanje, krioterapija, laserji ali kirurška odstranitev, vendar dr. Garshick to odsvetuje. “Kirurška odstranitev na splošno ni priporočljiva zaradi tveganja, da se keloid vrne še večji kot prej, zato je v primeru načrtovane operacije pomembno, da se takoj po operaciji zdravimo z obsevanjem ali steroidnimi injekcijami, da preprečimo ponovitev keloida,” pravi.

Kako lahko preprečimo nastanek keloidov?

Dobro vprašanje, na katero je odgovor zelo preprost, a ne tako zabaven.

“Če je nekdo nagnjen h keloidom z družinsko anamnezo, je morda priporočljivo, da se izogne kakršnim koli pirsingom, tetovažam ali elektivnim posegom, zlasti na kozmetično občutljivih področjih. Med najpogostejše lokacije za nastanek keloidov spadajo ušesa, vrat, roke, noge, zgornji del hrbta, ramena in prsni koš,” pravi Dr. Garshick.

Dr. Rebecca Marcus, certificirana dermatologinja in ustanoviteljica blagovne znamke izdelkov za nego kože Maei, se strinja in razkriva, da je v primeru poškodbe kože pomembna pravilna nega rane.

Foto: Pexels

“Prepričajte se, da vsako rano ustrezno očistite, saj lahko okužba poveča tveganje za razvoj keloida,” pravi. “Poskusite zmanjšati tudi napetost in obremenitev rane med celjenjem, saj lahko izogibanje pretiranemu raztezanju, gibanju ali pritisku na prizadeto območje zmanjša tveganje za nastanek keloidne brazgotine. Vse rane, ki se celijo, zaščitite tudi pred soncem.”

Vsi dermatologi, s katerimi so so Well+Good govorili, so omenili, kako pomembno je, da se ob opaženem nastanku keloida čim prej posvetite zdravniku, saj je keloide veliko lažje zdraviti v začetnih zgodnjih fazah.

Če torej po pirsingu opazite karkoli, kar ni videti povsem v redu, ne odlašajte z obiskom pri dermatologu, sicer pa uživajte v svojem čudovitem novem kosu telesne umetnosti.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close