Kako se znebiti brazgotin od aken?

21. junij 2023

Kako se znebiti brazgotin od aken?

21. junij 2023
Foto: Pexels

Mnogi se spopadajo z brazgotinami, ki ostanejo po aknah, saj te ne zginejo kar same od sebe. Zbrali smo nekaj nasvetov dermatologov, kako se rešiti teh nadležnih kožnih hib.

Mozolji so že sami po sebi dovolj nadležni, a veste, kaj je še huje? Znamenja, ki ostanejo še dolgo po tem, ko je mozolj izginil. Medtem ko je potrpežljivost vrlina, ko gre za običajne mozolje, se brazgotine po aknah žal ne zmanjšajo preprosto s časom, brez vašega truda.

Toda kje začeti? O tem, kaj povzroča brazgotine po aknah, kako jih najbolje zdraviti in kako preprečiti, da bi se v prihodnosti pojavile na vaši koži, so se na Coveteur pogovorili s certificiranima dermatologoma Joyce Imahiyerobo-IP in Bradleyjem Glodnyjem. Tukaj je nekaj njunih nasvetov.

Kaj pravzaprav so brazgotine po aknah?

Brazgotine po aknah so točno to, kar se sliši – znamenja, ki ostanejo na obrazu po izbruhu aken, pojasnjuje dr. Glodny. Ko dobite mozolj, se koža vname, telo pa to začne popravljati; ko se koža poskuša zaceliti, za njo običajno ostane brazgotina. “Pomembno je vedeti, da obstaja več vrst brazgotin po aknah in da lahko brazgotine različnim ljudem pomenijo veliko različnih stvari,” pravi doktorica Imahiyerobo-Ip.

Postinflamatorni eritem (PIE)

Ko se vam naredi mozoljček, se lahko sproži povečanje števila krvnih žil na tem območju, zato nekateri izbruhi za seboj pustijo rdeče ali rožnate brazgotine ali pigmentacijo. To se imenuje povnetni eritem, pravi dr. Imahiyerobo-Ip. Pogosteje se pojavlja pri ljudeh s svetlejšim odtenkom kože.

Foto: Pexels

Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH)

Ko je koža v obdobju celjenja, po izbruhu vnetja, proizvaja veliko melanina. Pri temnejših odtenkih kože včasih telo na to območje pošlje preveč melanina, zaradi česar na njem ostanejo temne lise.

“Ice-pick” brazgotine

Te brazgotine se pojavljajo kot “vdolbine ali luknje v koži,” pojasnjuje dr. Imahiyerobo-Ip. Do te spremembe v strukturi kože pride, ko “zaradi razpadlega kolagena po izbruhu aken pride do izgube volumna.”

Najpogostejši vzroki za nastanek brazgotin po aknah

Vnetne akne

Ko vaše telo poskuša pozdraviti vnetje, lahko sproži povečanje krvnih žil na mestu nastanka aken ali prekomerno proizvodnjo melanina, kar povzroči PIE ali PIH. Pri hudih cističnih aknah lahko opazite tudi izgubo volumna na mestu, kjer so bili nekoč izbruhi.

Foto: Unsplash

Praskanje ali stiskanje mozoljev

Preden se lotite mozolja, ki vas vznemirja, se morda raje ustavite. Ne glede na to, koliko videoposnetkov Doctor Pimple Popper ste si že ogledali, boste s tipanjem mozolja ali poskusom, da bi ga stisnili sami, skoraj vedno pustili sled, opozarja dr. Glodny.

Lahko brazgotine sami poslabšamo?

Na žalost da. Brazgotine po aknah se lahko poslabšajo, če “pretirano manipulirate s kožo,” pravi dr. Imahiyerobo-Ip. Kaj točno to pomeni? Poleg tega, da se z mozolji ukvarjate, (kar že veste, da ne bi smeli), lahko pretiravanje z nego kože povzroči vnetje in draženje, zaradi česar nastanejo brazgotine. Namesto da kožo preplašite z različnimi aktivnimi sestavinami, se raje držite kratke rutine z izdelki, ki delujejo skupaj.

Dr. Glodny pravi, da lahko težave povzroči tudi preveč agresivna uporaba močnih domačih kemičnih pilingov ali mikroneedlingov. “Brez strokovnega vodstva lahko povzročite dodatne brazgotine, namesto da bi jih zmanjšali.”

Če imate težave s hiperpigmentacijo, je to še en razlog, zakaj morate vsak dan uporabljati zaščito pred soncem. Prekomerna izpostavljenost UV žarkom lahko sproži prekomerno proizvodnjo melanina, zaradi česar se obstoječi temni madeži še poslabšajo ali pa se stari madeži ponovno dvignejo na površino kože.

Foto: Pexels

Kako se znebiti brazgotin po aknah

Brazgotin se lahko znebite z uporabo negovalnih izdelkov ali pa s profesionalnimi postopki, ki jih izvajajo strokovnjaki. Med plačljivimi postopki vam bodo najbolj pomagali:

Laserji – Če imate težave z ice pick brazgotinami, doktor Glodny priporoča, da si ogledate obnavljajoče laserske posege, kot sta ResurFX in Fraxel. Ti tretmaji lahko prodrejo globoko pod površino kože, da odpravijo izgubo volumna in spodbudijo proizvodnjo kolagena.

Mikroneedling in radiofrekvenčni mikroneedling – sta odlični možnosti za razmislek, če imate težave z ice pick brazgotinami  – delujeta tako, da spodbujata proizvodnjo kolagena, ki pomaga zmanjšati videz brazgotin.

Foto: Instagram

Kemični pilingi – “PIH je pogosto mogoče zdraviti s površinskimi kemičnimi pilingi in lokalnimi sredstvi za posvetlitev kože,” pravi doktorica Imahiyerobo-Ip. Visoka koncentracija luščilnih sestavin v kemičnih pilingih razbije vrhnjo plast odmrlih kožnih celic, kar omogoči, da se temna koža brez madežev pod njimi pride na površje.

Mikrodermabrazija – Med postopkom mikrodermabrazije vaš dermatolog z ročnim pilingom odstrani odmrle kožne celice in za seboj pusti svetlejšo in čistejšo kožo. Če imate občutljivo kožo, se pred tem tretmajem posvetujte s svojim zdravnikom, da se izognete morebitnim dražečim stranskim učinkom.

Brazgotin po aknah pa se doma lahko znebite tudi s produkti, ki jih običajno dobite na policah vsake drogerije:

Serumi – vsebujejo visok odstotek aktivnih sestavin, ki delujejo na obnovo in izenačitev kože. Ko izbirate serum za pomoč pri PIH, poiščite sestavine, kot so kojinska kislina, korenina sladkega korena, niacinamid, vitamin C in glikolna kislina, pravi dr. Imahiyerobo-Ip. Pri PIH so serumi z niacinamidom odlični za obnovo kožne pregrade.

Foto: Pexels

Retinol – “Vitamin A je verjetno najučinkovitejša sestavina za zmanjšanje brazgotin po aknah doma,” pravi Dr. Glodny. Ta odlična sestavina pospešuje proizvodnjo kolagena in pospešuje izmenjavo celic za svetlejšo in bolj gladko kožo.

Zaščita pred soncem – Pomembno je, da vsak dan uporabljate zaščito pred soncem, še posebej pa, če imate brazgotine po aknah, saj lahko sončni UV žarki okrepijo razbarvanje ter poslabšajo PIE in PIH, pravi strokovnjakinja. “Ko iščete kremo za sončenje, se prepričajte, da je širokega spektra in da ima faktor SPF 30 ali več,” za konec še dodaja dr. Imahiyerobo-Ip.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close