Kaj so na slovenski obali počeli Franko, Arijanna in Blaž iz Sanjskega moškega?

19. oktober 2023

Kaj so na slovenski obali počeli Franko, Arijanna in Blaž iz Sanjskega moškega?

19. oktober 2023
Foto: Biotherm

Kaj so na slovenski obali počeli Franko, Arijanna in Blaž iz Sanjskega moškega?

19. oktober 2023
Foto: Biotherm

Franko Bajc, Arijanna de la Palma in Blaž Režek, ki so sodelovali v resničnostni oddaji Sanjski moški, so se pridružili znamki Biotherm in njihovi ekološki akciji Water Lover ter (o)čistili slovensko obalo.

Več kot 70 % površine Zemlje pokrivajo oceani in morja, ki pred pogledi skrivajo obsežen del flore in favne našega planeta kakor tudi velik del zgodovinske dediščine človeštva. Poleg omenjenega predstavljajo oceani in morja seveda izjemno pomemben, če ne ključen del Zemljinega globalnega eko-sistema.

Spoznavanje morskega dna in širše razumevanje procesov, ki tam potekajo, je zato pomemben vir podatkov za človeka in znanost. Poleg tega predstavlja spoznavanje in predvsem ohranjanje tega okolja za posameznika izziv ter enkratno priložnost za spoznavanje čudovitega podvodnega sveta in ob tem tudi samega sebe. 

Foto: Biotherm

Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti (IPPA) se ukvarja z raziskovanjem in ohranjanjem podvodnega okolja. Raziskovalni del njihovih aktivnosti je usmerjen predvsem v človekovo bivanje v tem okolju, ki mu naravno nismo prilagojeni. Od njih zahteva razvijanje posebnih spretnosti in veščin, ki nam tudi vsakodnevno življenje omogočajo videti v drugačni luči. Njihove izobraževalne in druge aktivnosti na področju ohranjanja okolja so osredotočene na ozaveščanje ljudi o pomenu morij in oceanov za  življenje na planetu. 

Foto: Biotherm

Zato je kozmetična znamka Biotherm v lasti L’oreal grupe, s svojo skupnostjo Water Lovers, že skoraj tradicionalno, razširila s sodelovanjem z Inštitutom za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran (IPPA) in verigo drogerij Müller. Program Biotherm Water Lovers je od leta 2012 zavezan filozofiji Blue Beauty z namenom izboljšanja prihodnosti oceanov, morij in vodnih ekosistemov. Biotherm verjame, da je za uresničitev vizije ključno sodelovanje zunaj lepotne industrije s partnerji, ki delijo enake vrednote.

V okviru te skupne misije sta Biotherm in Inštitut za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran (IPPA) izvedla akcijo odstranjevanja odpadkov s plaž in morja.

Tokratna ekološka akcija čiščenja plaže in morja odpadkov s približno 100 udeleženci se je začela 1. oktobra 2022 v samem srcu Pirana. Svojo misijo sta IPPA in kozmetična znamka Biotherm nadaljevala tudi letos 7. Oktobra 2023.

Foto: Biotherm
Foto: Biotherm

Pred samo čistilno akcijo so predstavniki Zavoda za potapljanje in podvodne dejavnosti Piran (IPPA) na Morski biološki postaji Piran zbrali priporočila in napotke, kako se strokovno lotiti čiščenja plaže in podvodja. Ta navodila so vsi udeleženci prejeli tudi na dan dogodka.

Med tem, ko so v skupinah natančno pregledovali priobalni pas med Piranom in Strunjanom, je 30 potapljačev čistilo občutljiv ekosistem pod morsko gladino in 50 udeležencev (med njimi tudi mediji in vplivneži) čistilno kopno na območju Piranskega zaliva z okolico.

Čiščenje je potekalp med 10. in 14. uro. Potapljači so opravili 1 potop v povprečnem trajanju 50 minut na globini do 10 m. Pri akciji so sodelovali potapljači Inštituta za potapljanje in podvodne aktivnosti Piran, Divers Subnet Piran, Norik-sub iz Ljubljane, Divestrong iz Bernardina, PLK iz Kopra in DRM iz Ljubljane.

Foto: Biotherm

Poleg zaposlenih in članov društva so v čistilni akciji obale sodelovali tudi prostovoljci RJS Izola, taborniki RSM Piran, taborniki RČM Ljubljana in Slovensko društvo za morske sesalce MORIGENOS.

IPPA in Biotherm sta skupaj očistila 2 kubična metra morja in plaže. V skladu s prejšnjim dogovorom je zbrane odpadke prevzelo podjetje Okolje Piran s svojimi električnimi vozili.

Foto: Biotherm
Foto: Biotherm
Foto: Biotherm

Da bi zaščitili naše morje, ni dovolj občasno odstranjevanje odpadkov s plaž, ampak je pomembno preprečiti njihovo nastajanje. Ocenjuje se, da okoli 80% morskih odpadkov prihaja s kopnega, zaradi neustreznega ravnanja z odpadki pa vsak dan v morjih konča 13 tisoč ton plastike. Spremljanje vrste odpadkov, izvora odpadkov in mest njihovega kopičenja je pomembno za vzpostavitev funkcionalnih sistemov ravnanja tako z odpadki kot z morskim okoljem.

Ne glede na dejstvo, da smo od nekdaj neločljivo povezani z morjem, ki je zibelka življenja samega, se žal danes do njega obnašamo izjemno neodgovorno. Današnji svet, ki ga poganja materialistična ideologija, vse prepogosto pozablja na krhko naravno ravnovesje, ki nas ogroža vse. Ne glede na materialni status. Morja in druge vodne površine se vedno bolj dušijo pod kupi odpadne plastike in drugih stranskih produktov človeške »kreativnosti in podjetnosti«, ki zaradi svojih stranskih učinkov to nista več. Vsaj ne v polnem pomenu. Krivci in potencialni rešitelji smo seveda mi vsi. Zato se na Inštitutu za potapljanje in podvodne aktivnosti veselijo vsakega projekta pri katerem lahko sodelujejo s ciljem ohranjanja čistih voda in ozaveščanja okolja v tej smeri. Še posebej ko sodelujemo z uspešnimi deležniki iz gospodarske sfere. Sodelovanje s podjetjem L’Oreal Adria in blagovno znamko Biotherm v okviru projekta Water Lovers letos mogoče postaja že tradicionalno. – je povedal izr.dr. Predrag Ljubotina direktor Zavoda za potapljanje in podvodne dejavnosti Piran.

Foto: Biotherm

O svetovni pobudi Biotherm Water Lovers si lahko več preberete na https://www.biothermwaterlovers.com/, o ostalih projektih Zavoda za potapljanje in podvodne dejavnosti Piran (IPPA) pa najdete na povezavi: https://www.ippa.si/. 

Style. Več novic

New Report

Close