Kaj vaš nakit pove o vas?

14. september 2022

Kaj vaš nakit pove o vas?

14. september 2022
Foto: IMAXtree

Obstaja pregovor, da smo to, kar nosimo. Pri nakitu to še posebej drži.

Na nek način smo res to, kar nosimo. Od manšetnih gumbov do kavbojskih škornjev, srajc in mini kril – naša oblačila prikazujejo vsaj nekatere naše lastnosti, prioritete in želje.

Nakit doda še eno plast samoizražanja, saj je način, na katerega dodajamo dodatke, pogosto edinstveno prilagojen, še posebej, če imamo manj prilagodljivosti pri oblačenju zaradi svojega poklica, položaja ali statusa v življenju.

Hvalisanje ali razstavljanje?

Če na nekomu pohvalite veliko križno verižico, ki jo nosi, ni nujno, da bo vzkliknil: “Hvaljen Gospod!” Zanj je to lahko samo nakit. Se spomnite Madonninih prevelikih kričečih verižic s križem iz osemdesetih?

Po drugi strani pa bi bili lahko cerkveni prijatelji navdušeni nad priznanjem njihove vere. Seveda obstaja več razlogov, zakaj ljudje izbirajo okraske, ki jih uporabljajo. Vsi poznamo takšne, ki nosijo kričeč nakit in imajo podobne osebnosti, medtem ko imajo drugi raje modo brez dodatkov, saj verjamejo, da je manj več.

Foto: IMAXTree

Nit biserov ne pomeni nujno modrosti, lahko pa nakazuje konzervativna prepričanja ali poskus prikazovanja profesionalizma. Prstan razreda daje drugačen vtis kot diamantni prstan za mezinec, čeprav sta lahko oba enake velikosti. Mnogi ljudje nosijo drage ure, ker verjamejo, da z njimi ravnajo bolje kot takrat, ko si na zapestje nadanejo svoj Swatch iz osemdesetih let.

Ljudje kompenziramo

Raziskave kažejo, da se v mnogih primerih izbira dodatkov odraža na lastnostih in namerah uporabnika. Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje z nizko stopnjo subjektivnega socialno-ekonomskega statusa bolj verjetno vključeni v vidno potrošnjo, še posebej, če so tudi zaznali, da imajo nizko stopnjo socialne mobilnosti.

V drugi raziskavi so preučevali povezavo med debelostjo in kompenzacijsko porabo pri nakupovanju nakita. Ugotovili so, da so bili posamezniki z večjo telesno maso pripravljeni plačati več za nakit. Torej ljudje pogosto nosimo nakit, za katerega menimo, da nam bo dal videz višjega položaja.

Foto: Unsplash

Obstaja vrsta drugih razlogov, zakaj ljudje nosijo točno določen nakit. Od sentimentalnega do osebnega sloga – ni vse, s čimer se okrasimo, poskus prikazovanja lažnega bogastva.

Če pa se želimo izogniti temu, da bi knjigo sodili po njeni platnici, ne pozabite, da je nakit lahko tudi začetnik pogovora, zasnovan tako, da vzpostavi odnos in skupne točke ter omogoči ljudem, da se spoznajo na globlji ravni.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close