Kako je pijača, ki je bila nekoč na voljo le v skromnih barih, osvojila svet?

07. september 2023

Kako je pijača, ki je bila nekoč na voljo le v skromnih barih, osvojila svet?

07. september 2023
Foto: Profimedia

Kako je pijača, ki je bila nekoč na voljo le v skromnih barih, osvojila svet?

07. september 2023
Foto: Profimedia

Aperol Spritz je ena najbolj priljubljenih pijač. Osvežilni okus in značilni oranžni odtenek, ki ustvarjata popolno kombinacijo, sta sinonim poletnega sončnega zahoda.

Zgodovina Aperol Spritza sega v 19. stoletje, ko je Avstrija leta 1797 zavzela Benetke. Ker Avstrijci niso imeli okusa za težko beneško malvazijo, so uvozili svojo tradicijo “Spritzen” – kozarcu belega vina so dodali brizg mineralne vode.

Ideja, da bi namesto vina uporabili lokalno penino in jo zmešali z grenkim likerjem, je prišla veliko pozneje, ko so se Benečani odločili, da je zvodenelo vino prelahko in mu začeli dodajati Aperol, Select, Campari ali Cynar (od najslajšega do najbolj grenkega).

Foto: Pexels

Aperol – zdaj daleč najbolj priljubljen spritz na svetu – sta leta 1919 v Padovi izumila brata Luigi in Silvio Barbieri. Prvič so ga oglaševali leta 1920 pivcem, ki so želeli ostati v formi zaradi nizke stopnje alkohola (11 %), leta 1930 pa ženskam s sloganom “Signora! Aperol vas ohranja vitke”.

Aperol Spritz naj bi bil sprva pijača starih pijancev in razposajenih študentov. Da bi zagotovil nadzor nad beneškim trgom, je Campari leta 2003 kupil Aperol. Od takrat so ga začeli streči v elegantnem in visokem kozarcu.

“To steklo mu je dalo vidnost in dostojanstvo,” je dejala Julka Villa, direktorica marketinga skupine Campari. Kozarec je pomenil dvig pijače iz skromnega bara v barski salon višjega razreda. Ciljni pivec ni bil več stari pijanec, temveč ambiciozna in modno ozaveščena množica Milana.

Foto: Unsplash

Eleonora Cozzella, novinarka in kritičarka restavracij, je poudarila, da Aperol Spritz ljubitelje privablja s svojo preprosto privlačno barvo in okusom. “Je sladek, vendar lahko ljudje uživajo tudi v aromatičnem okusu, zeliščih in citrusih,” je povedala Cozzella in dodala: “Ko rečete Aperol Spritz, se že vidite na terasi ob sončnem zahodu s pogledom na Jadransko morje.”

Svetovni uspeh ima svojo ceno

Da bi pritegnili mednarodno publiko, ki je imela raje pikanten okus pomaranče, v receptu na etiketi steklenice Aperol ni omenjena oliva.

“To je velika izguba za človeštvo,” je dejal Roberto Pasini, avtor brošure A Guide to Spritz (op. p. Vodnik za spritz). Olivni okras doda kanček soli, ki ublaži sladkobo, pomarančo in olivo pa so nekoč kombinirali.

Foto: Unsplash

Pasini dodaja, da za popolni Aperol Spritz potrebujemo le dve kocki ledu, slamica pa ni potrebna, ker gre za spritz, ne koktejl.

Čeprav je receptov ogromno in se pri okusih marsikatero mnenje ne ujema, se Italijani strinjajo okoli ene stvari: “To je hvalnica počasnosti,” razkriva Cozzella. “Želja po podaljšanju trenutka pred večerjo. To je izgovor, da pijemo, grizljamo in se še malo družimo, preden gremo domov.”

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic

New Report

Close