Kako naj se pripravim na morebitno vojno?

03. marec 2022

Kako naj se pripravim na morebitno vojno?

03. marec 2022
Foto: Pexels

V luči trenutne situacije se mnogi sprašujejo, kaj morajo storiti v primeru, da se zgodi najhujši scenarij. Nabiramo nekaj nasvetov naših uporabnikov in ostalih strokovnjakov, kaj se splača storiti.

Situacija, ki se odvija po svetu, mnogim zbuja strahove, da to čaka tudi nas. Ker je popolnoma razumljivo, da želimo biti ljudje pripravljeni na najhujše, so uporabniki Starševskega čveka razpravljali, če je grožnja za nas sploh resnična in kako se nanjo pripraviti.

“Smo štiričlanska družina, sinova med 15 in 20. Kako naj se z družino pripravimo na morebitno vojno? Kaj so osnove, ki jih moramo znati? Kaj moramo imeti doma za preživetje? Kaj naj spakiramo kot najnujnejšo opremo, če bo treba zapustiti dom na hitro? Živimo v Ljubljani, glavna mesta so vedno tarča. Drugih nepremičnin nimamo,” je zapisal avtor teme.

“Ne zganjajte panike”

Mnogi so avtorja obsodili, da zganja paniko ter da grožnja za nas ne obstaja. Drugi pa so se z avtorjem strinjali, da previdnost ni odveč.

“Zanimivo vprašanje avtorja. To je lahko kdaj resnica. Ne si zatiskati oči. Kaj bi bilo? Politiki bi se skrili, mi občani bi pa bili prepuščeni sami sebi. Svetujem ti, da se včlaniš v neko strelsko društvo in si nabaviš kos orožja. Nikoli ne veš, kdaj ti pride prav. Lahko tudi razmisliš, kam bi se lahko skril, da bi preživel. Te stvari niso neumne in so lahko poučne za vso družino. Sam sem se boril v vojni za Slovenijo, vojaški rok sem pa služil v JNA,” je svetoval eden izmed uporabnikov.

“Pripravite si: topla oblačila za mrzle dni, če bo v hladu; oblačila za tople dni. Oblačenje po sistemu čebule. Pripravite nekaj nepremočljivih zadev. Pripravite vžigalice, sveče. Če imate kakšno varno lokacijo, na katero se lahko umaknete, pripravite agregat z gorivom, plinsko bombo. Od hrane stvari z dolgim rokom trajanja – konzerve in jestvine, ki ne rabijo hlajenja. Pripravite si toast, kekse, če imate radi napolitanke, energijske ploščice, med, testenine, ter osnovno ‘špežo’ z daljšim rokom trajanja, nož, pisker. Zelišča za čaje, juhe, omake  naberete v naravi, ampak potem rabite priročnik s slikami in navodili za uporabo  b vseh teh zelišč. Nabavite in priskrbite si nujna zdravila, povoje, bergle, opornice,” je naštela ena izmed uporabnic.

Foto: Unsplash

Prav tako so nujni osebni dokumenti, denar in zlatnina, ki se lahko menja za dobrine. Nekateri so tudi svetovali knjige, križanke in ostale stvari, s katerimi se zamotite v času tišine.

Naredite zalogo

Pred nekaj leti je Švedska vsem svojim državljanom razposlala zloženke z navodili v primeru velike krize ali vojne. “Razmislite, kako se boste spopadli s situacijo, v kateri vam vsakdanje storitve ne bodo na voljo,” svetuje zloženka.

Med pomembnejšimi stvarmi je predvsem hrana, ki ima dolg rok trajanja in se ji za uživanje doda le malo vode, ali pa priprave sploh ne potrebuje. Med njimi so:

  • kruh z dolgim rokom trajanja (tortilije, krekerji itd),
  • leča, fižol, hrana v pločevinkah,
  • sardine, ribe, ravioli,
  • instant riž, rezanci, instant pire krompir,
  • čokoladke, žitne ploščice, itd.
Foto: Unsplash

V svoji zloženki so prav tako opozorili, da ob večjih krizah običajno zmanjka elektrike, kar pomeni, da se bo vaš dom občutno ohladil. “Zberite se v eni sobi, čez okna obesite deke, pokrijte tla s preprogami in naredite ‘bunker’ pod mizo, da vam bo toplo,” so svetovali.

Če zmanjka elektrike, je najpomembnejše, da vam je toplo. Priporočljivo je, da imate spalne vreče, volnene obleke, sveče, radio na baterije, seznam pomembnih številk in polnilec za telefon, ki se ga lahko priklopi v avtomobilu.

Foto: Unsplash

Imejte načrt

Preden se situacija poslabša, je pomembno, da se z družino in bližnjimi pogovorite in naredite načrt. Ključno je, da veste, kaj sledi in kaj storiti, da ostanete skupaj. Če boste pripravljeni in boste vsi vedeli, kakšen je načrt, je manj možnosti za paniko in napake.

Poskusite ostati čim bolj informirani, pomagajte si in sodelujte z bližnjimi. V času krize sta najbolj pomembni humanost in sočutje. Ljudje v času krize pogosto v strahu in želji po preživetju pozabimo, da nismo sami. Pomagajte si, ostanite si blizu in ostanite mirni.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close