Kako nositi visoke pete brez bolečin?

31. januar 2024

Kako nositi visoke pete brez bolečin?

31. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Kako nositi visoke pete brez bolečin?

31. januar 2024
Foto: Spotlight/Launchmetrics

Daljše nošenje visokih pet brez otiščancev in poškodb je misija mogoče, če upoštevate te nasvete.

Čeprav vemo, da nošenje (pre)visokih pet na dolgi rok škoduje zdravju in da je bolje izbrati čevlje z nižjo peto ali nošenje visokih pet omejiti na minimum, pridejo tudi takšni dnevi oziroma noči.

Nošenje visokih pet po več ur skupaj vseeno ni misija nemogoče, zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, kako jih preživeti brez bolečin, poškodb ter otiščancev.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Stabilna, štirikotna in debela peta

Stiletto je zagotovo najbolj elegantna oblika visokih petk, ki je enakomerno ozka. Ni naključje, da stiletto povezujemo z visoko modo, pa tudi z neudobjem in da je stiletto pravzaprav še vedno daleč najboljši samo za trenutke, ko večer večinoma presedimo.

Nekateri takšnim salonarjem šaljivo pravijo kar čevlji za v posteljo, saj je njihov namen zapeljevanje, težko pa je na njih stati dlje kot eno uro.

Zato raje izbirajte širše oblike pet, naj bodo debelejše ali štirikotne oblike, saj vam bodo omogočile veliko večjo stabilnost na nogah. Morda ne bodo tako seksi, so pa zanesljivo bolj praktične.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Polna peta

Gre za obliko čevlja, ki doda višino po celotni dolžini podplata, in ker je ta enakomerno razporejena, je takšno obliko čevljev z visoko peto najlažje nositi. Pri nošenju takih pet se ustvarja manjši pritisk na stopalo in tudi naklon je nižji kot pri stilettu. S pomočjo platform lahko na udoben način svoji postavi dodamo nekaj centimetrov višine.

Takšna verzija čevljev sicer ni vedno najlepša in po našem mnenju najbolje pristaja espadrilam, ki jih obožujemo pozno spomladi, poleti in v začetku jeseni. V toplejših mesecih jih obožujeta tudi Meghan Markle in Kate Middleton.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Paščki in opora za peto

Sandali ali salonarji z visoko peto, ki imajo paščke za zapenjanje, so bolj stabilni, saj vam v njih noga ne more ‘zaplavati’, zato se boste pri njihovem nošenju počutili bolj udobno, pa tudi varno in posledično bolj samozavestno.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Preobujte se

Kadar vas čaka priložnost, ki zahteva nošenje visokih pet, v katerih vam bo kmalu postalo neuodbno, s seboj vedno vzemite rezervno obutev. Balerinke, superge, ali druge čevlje z nižjo peto, v katere se preobujete za kakšno uro in svojim nogam ter stopalom na ta način omogočite malo počitka.

Investirajte v kakovostne čevlje

Zelo modno je ponavadi tudi ugodno, a posebej pri čevljih mora biti edino merilo kakovost, ne pa trenutni trendi. V vsakem primeru namenite čevljem največ denarja, precej več kot torbicam ali obleki. Kakovostni čevlji imajo lahko tudi zelo visoko peto, pa bodo še vedno udobni za nošenje, poleg tega imejte v mislih, da so naložba za več let.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Vaje za stopala

Obstajajo posebne vaje za stopala, s katerimi jih boste razgibali tako, da bi jih boste dobro razbremenili. Vaje so zasnovane tako, da prenašate težo s pet na prste, dvigujete stopala in jih spuščate ter krožite z njimi, da jih razbremenite napetosti in izboljšate prekrvitev stopal.

Če vas stopala med nošenjem visokih pet zelo bolijo, poskusite najti prost sedež in se za kratek čas sezujte. V naslednjih dneh raje obujte udobno obutev, v kateri vaša stopala ne bodo trpela, temveč se spočila.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close