Kako pravilno vzdrževati spodnje perilo? Razkrivamo najboljše trike!

26. september 2023

Kako pravilno vzdrževati spodnje perilo? Razkrivamo najboljše trike!

26. september 2023
Foto: Instagram

Kako pravilno vzdrževati spodnje perilo? Razkrivamo najboljše trike!

26. september 2023
Foto: Unsplash

Edini način, da vam spodnje perilo čim dlje služi ter ostane lepo in kakovostno, je, da zanj dobro skrbite.

Spodnje perilo je temeljni del naše vsakodnevne garderobe, ki zagotavlja udobje in podporo skozi ves dan. Vzdrževanje perila je ključni del vsakdanje rutine, ki pa ga včasih prezremo ali podcenimo.

Pravilna nega je pomembna za ohranjanje kakovosti tkanin in podaljšanje življenjske dobe oblačil. Za vas smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, s pomočjo katerih bo vaše perilo ostalo lepo, modno in trajno.

Foto: Pexels

Razvrščanje in organiziranje

Spodnje perilo ločite od preostalega umazanega perila, da se ne bi zapletlo ali raztegnilo. Priporočljivo je, da imate za spodnje perilo določeno vrečko ali košaro.

Sledite navodilom na etiketi za nego

Vedno preverite nalepke za nego na spodnjem perilu in natančno preberite navodila za pranje in sušenje. Različni materiali (npr. bombaž, svila, čipka itd.) lahko zahtevajo različno obdelavo.

Ročno pranje za občutljive tkanine

Občutljive tkanine, kot sta čipka ali svila, je treba prati ročno, da preprečite poškodbe. Uporabite blag detergent in hladno vodo. Spodnje perilo nežno prežemite in nato temeljito sperite.

Foto: Pexels

Strojno pranje

Za večino vsakodnevnega perila je sprejemljivo strojno pranje. Uporabite nežen cikel in blag detergent. Izogibajte se uporabi belila ali močnih kemikalij, saj lahko oslabijo tkanino.

Izogibajte se vroči vodi

Spodnje perilo operite v hladni do mlačni vodi. Vroča voda lahko povzroči, da se tkanine skrčijo, zbledijo ali izgubijo elastičnost.

Ločene barve

Svetlo in temno spodnje perilo perite ločeno, da preprečite razlivanje barv.

Foto: Pexels

Uporabite mrežasto vrečko

Razmislite o uporabi mrežaste vrečke za perilo za dodatno zaščito. Tako boste preprečili, da bi se vaše spodnje perilo zapletlo z drugimi oblačili ali raztegnilo v pralnem stroju.

Preskočite mehčalec

Mehčalci lahko pustijo ostanke na tkanini, kar zmanjša njeno zračnost in vpojnost. Pri pranju spodnjega perila je najbolje ta korak izpustiti.

Sušenje

Sušenje na zraku je najnežnejša možnost za vaše spodnje perilo. Položite jih na čisto brisačo ali jih obesite na stojalo za sušenje. Če raje uporabljate sušilnik, uporabite najnižjo temperaturo, da se izognete poškodbam.

Foto: Pexels

Zložite ali pravilno shranite

Izogibajte se tlačenju spodnjega perila v natrpan predal. Namesto tega jih lepo zložite ali zvijte, da ohranijo svojo obliko. To preprečuje gube in ohranja elastične trakove.

Rotirajte svojo zbirko

Izogibajte se nošenju istega para spodnjega perila zaporedoma. Kroženje po vaši zbirki omogoča vsakemu paru, da si odpočije in si opomore, kar podaljša njihovo življenjsko dobo.

Zamenjajte po potrebi

Tudi ob pravilni negi se spodnje perilo sčasoma obrabi. Ko opazite znake obrabljenosti, raztegnjene elastike ali bledenja, je čas, da jih zamenjate.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close