Katere so največje napake pri nakupovanju?

29. december 2023

Katere so največje napake pri nakupovanju?

29. december 2023
Foto: Instagram @katee.bartlett

Katere so največje napake pri nakupovanju?

29. december 2023
Foto: Instagram @katee.bartlett

Napake so, da se iz njih naučimo, a da ne bo vaš poduk zahteval prazne denarnice, smo vam pripravili seznam največjih napak pri nakupovanju.

Nakupovanje je veliko več kot nakup oblačil, ki jih še nimate v svoji garderobi in zaradi napačnih odločitev, je lahko vaša denarnica hitro prazna, vi pa še vedno stojite pred `prazno` omaro. Ob tem pa čutite obžalovanje in jezo, zakaj ste opravili nakup. Ženske smo največkrat tiste, ki nas zanese, a tui moški ne zaostajajo.

Občasno nagrajevanje s stvarmi, ki jih ne potrebujete, ni škodljivo, a če imate občutek, da vam denar ves čas polzi iz rok in želite nad tem prevzeti nadzor, morate najprej ugotoviti katere napake delate. Še posebej v tem času, ko so pred vrati velike razprodaje, ki nas vabijo, da podležemo (na videz) velikim popustom.

Foto: Profimedia

Kupujete več in dražje, kot si lahko privoščite

Kreditne kartice so odličen izum, hkrati pa novodobno prekletstvo, ki v vaših mislih ustvarja občutek, da lahko zapravite več, kakor bi si smele privoščiti. Četudi trenutek nakupa ne boste zapravljali denarja, pa boste to morali na koncu meseca vseeno plačati račun. In če računa ne morete poravnati, jih nikar ne uporabljajte za nepomembne in nepotreben stvari. Verjetno ne želite preostanek prihodnjega meseca živeti na kruhu in vodi? Je to res vredno zaradi čevljev, ki jih `morate imeti`? Impulzivni nakupi niso nikoli pametni, kreditne kartice in limiti pa vam pri tem niso prav nič v pomoč.

Če je pa znižano …

Vsi imamo radi znižanja in se jim težko upremo, vendar je tisti znak, na katerem piše popust izredno poguben za vaš proračun, hrkati pa zaradi popustom zapravite veliko več kot bi sicer. Znižanja nam vsilijo upravičevanje dobre kupčije in ne resnične potrebe. Na koncu se zna zgoditi, da boste stali pred blagajno z goro oblačil, ki jih niti ne potrebujete ali še huje, doma ugotovili, da že imate podoben kos. Razprodaje obiščite le z razlogom, kadar vam kosi v garderobi resnično manjkajo in kadar je kos, ki si ga ne bi drugače mogli privoščiti, močno znižan.

Foto: Pexels

Kupujete neustrezna oblačila

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste v trenutku zaljubili v oblačilo, ki ga nato v garderobi niste mogli do konca zapeti, vam je bil rahlo prevelik, a ste ga vseeno `morali imeti`? Verjetno še danes visi na obešalniku in ga nisem niti enkrat oblekli. Niti razmišljanje, saj bom malce shujšala ne pomaga, saj to v resnici uspe le peščici. Čestitamo vam, če ste med njimi, saj ima večina od nas v omari nekaj oblačil, ki jih nikoli nismo oblekli. Zakaj? Ker se nam ne da žrtvovati zaradi ene same obleke! Prepričani smo, da denar lahko bolje zapravite, kot za oblačila, ki jih nikoli ne boste nosili.

Če imate v omari oblačila, ki jih ne nosite, jih lahko prodate preko spleta ali podarite, v prihodnosti pa se takšnih nakupov izogibajte. Če vam oblačilo ne ustreza popolnoma, ga preprosto ne kupite in enako naj velja za čevlje, ki vas žulijo že v trgovini. Še posebej čevlje je pametneje kupovati pozno popoldne, ko so vaše noge utrujene in nekoliko zatečejo. Če mislite, da se takim nakupom kljub vsemu ne boste mogli izogniti, s seboj vzemite prijateljico, ki vam bo preprečila ponesrečen nakup.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Ponesrečen nakup na spletu, ki ga nikoli ne vrnete

Podobno kot pri prejšnji napaki, je pri nakupih prek spleta, kjer se nam napake o ustrezni velikosti pripetijo večkrat. Ste tudi vi med tistimi, ki se vam ne ljubi zamenjati in poslati nazaj neustreznih hlač ali suknjiča? Nikar! Raje se odpovejte nakupom pred spleta ali pa kupite le stvari, ki jih ni treba pomiriti, na primer torbice, nakit in dodatke za dom. Če pa se za nakupe vseeno odločite, preverite tabelo velikosti, pri vsakem nakupu se znova izmerite, da boste izbrali resnično ustrezno konfekcijsko številko. Primerjajte še velikost in višino modela, če je zabeležena v spletni trgovini, tako boste nekoliko lažje ocenili, ali vam bo obleka predolga in rokavi prekratki.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic

New Report

Close