Kdaj je čas, da zapustite razmerje?

14. maj 2022

Kdaj je čas, da zapustite razmerje?

14. maj 2022
Foto: Unsplash

Vsem gre kdaj partner na živce, a kdaj je čas, da vajino zvezo prekinete?

Vsi vemo, da se v vsakem razmerju kdaj pojavi tudi nezadovoljstvo, nejevolja in nestrpnost. Občasni konflikti in nestrinjanje so del vsakega odnosa, a kdaj je pravzaprav čas, da svoje razmerje zapustite?

Psihoterapevtka Tonya Lester razlaga, da imajo njeni pacienti pogosto težave s tem vprašanjem. A če imate občutek, da se vaše razmerje ne premika v pravo smer, si lahko postavite teh šest vprašanj, ki vam bodo pomagala pri odločitvi.

Imajo najine težave veze s trenutno situacijo?

Ali s tem, kdo sva? “Zelo preprosto se ljudje ujamemo v prepričanju, da bo življenje lepše, ko preidemo neko neugodno udobje. Vsi smo krivi mišljenja: ‘Ko dobim boljšo službo, bo vse lažje’,” razlaga psihoterapevtka. A pogosto to svoje razmišljanje projiciramo na svojega partnerja in si mislimo, da če bi spremenil to eno stvar, bi bil boljši.

Včasih je to sicer res, v težkih časih smo drugačni, a včasih vam vaš partner kaže, kdo v resnici je. “Bodite iskreni s seboj. Je to le trenutek, ali je to vzorec? Je to vzorec, ki ga lahko tolerirate, ali imate občutek, da vam jemlje voljo do življenja?” opozarja terapevtka. Če čakate na spremembo že leta, se morda slepite.

Foto: Unsplash

Kaj bi rekli prijatelju?

Veliko lažje je ugotoviti, kakšna je situacija, če se iz nje odstranite in si v njej predstavljate svojega bližnjega. Morda imate tudi sami prijatelje, ki se neprestano pritožujejo nad svojimi partnerji in si mislite “Prekini že z njim”.

V takih situacijah pomislite, kaj bi rekli svojemu prijatelju, če bi bil v enaki situaciji? Mar si ne zasluži najboljše?

Kaj vse ste poskusili?

“Tudi najbolj zdrava razmerja občutijo bolečino rasti. Združitev življenja z drugo osebo zahteva kompromise, zaupanje in pripravljenost odpustiti stvari, s katerimi se ne strinjamo,” razlaga psihoterapevtka in dodaja: “Zato je smiselno, da se, preden končate razmerje, o tem s partnerjem spregovorite.”

Če imate nekoga radi, ne čakajte, da se stvari spremenijo same od sebe. Če ste o tem že govorili, spreminjali navade, sprejemali kompromise, kaj sploh še lahko storite?

Foto: Pexels

Kako je, ko se kregava?

Ko razmišljamo o svojem razmerju, moramo zajeti vse – ne le samo, ko je razmerje dobro. Pomembno je, da razmislite, kakšno je vaše razmerje, ko vam gredo stvari najslabše. “Konflikti so zdravi in produktivni: samo ljudje, ki nimajo meja, niso nikoli jezni. Toda konflikt in jezo je treba omejiti. Če vi ali vaš partner ne morete uravnavati svojega vedenja, ko ste razburjeni, niste v zdravem razmerju,” opozarja Tonya.

Če so vaši prepiri glasni, nasilni in dajejo občutek, kot da je konec sveta, je čas, da razmislite, če je vaše razmerje vredno vsega tega.

Ali ostajam, ker sem veliko vložil/a?

“V financah je ‘zmota potopljenih stroškov’ fenomen, ko še naprej vlagate v podvig zaradi tega, ker ste že veliko vložili vanj, tudi če trenutni stroški ne odtehtajo koristi,” pravi psihologinja.

V odnosih morda ne boste želeli zapustiti nezadovoljivega razmerja, ne zato, ker mislite, da se lahko izboljša, ampak ker vam je težko zaradi tega, koliko časa ste že vložili vanj. Če vam je žal, da niste odšli prej ali si mislite: “Če se ta grozen incident ponovi, ga bom končal,” potem to upoštevajte.

Foto: Unsplash

Sem si všeč kot oseba, če ostanem?

Najpomembnejša stvar v razmerju je, da so vašemu partnerju všeč plati, ki so tudi vam. Če se počutite, da morate svojemu partnerju kazati slabe plati sebe in si niste všeč, ko ste z njim, je to velik znak, da to razmerje ni za vas.

“Če imate občutek, da se morate spreminjati in urejati zanj – vmes pa izgubljati svojo edinstvenost, potem je to večja izguba, kot razmerje samo,” še pravi Tonya.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close