To je ključen dejavnik, ki odloča o tem, kako dolgo boste živeli

16. marec 2022

To je ključen dejavnik, ki odloča o tem, kako dolgo boste živeli

16. marec 2022
Foto: Unsplash

Raziskava skupnosti stoletnikov je pokazala, kaj je razlog za njihovo dolgo življenje. Odgovor vas bo presenetil.

Zakaj ženske živijo dlje kot moški? Teorij je veliko. Ena pravi, da je to zato, ker estrogen zmanjša tveganje za srčne bolezni. Druga, da imajo ženske močnejši imunski sistem. Tretja, da so moški bolj nagnjeni k tveganju. Kaj od tega je res in kaj ne?

Psihologinja in raziskovalka dolgoživosti Susan Pinker je na podlagi študije skupnosti stoletnikov iz Sardinije razvila čisto drugačno teorijo. Prepričana je, da je naša pričakovana življenjska doba povezana z družbenimi interakcijami in osebnimi povezavami. Ženske po vsem svetu imajo običajno večje in bolj raznolike družbene interakcije kot moški, kar bi lahko pojasnilo razliko v življenjski dobi.

Foto: Pexels

Kako dočakati sto let?

Kot je pojasnila Pinkerjeva, je Sardinija dom impresivnega števila stoletnikov. V povprečju jih ima kar šestkrat več kot kot celinska Italija in desetkrat več kot Severna Amerika. Največja zanimivost pa je to, da moški na Sardiniji živijo enako dolgo kot tamkajšnje ženske. To je dokaz, da imajo Sardinci enako močne družbene interakcije kot Sardinke. Pinkerjeva je med obiskom italijanskega otoka intervjuvala več stoletnikov, ki kljubujejo predstavam o tem, kako dočakati sto let.

Spraševala se je na primer, ali je dolgoživost povezana z razpoloženjem, dokler ni srečala 101 leto starega Giovannija. Giovanni je bil najbolj godrnjav moški, kar jih je kdaj srečala. Spraševala se je, ali je za visoko starost kriva zdrava prehrana, dokler ni intervjuvala Terese, ki je vsak dan jedla domače testenine, polnjene z rikoto, z visoko vsebnostjo maščob.

Foto: Pexels

Sardinci so vedno obkroženi z ljudmi

Namesto tega je bilo Giovanniju, Teresi in drugim stoletnikom skupnega nekaj drugega. Vsi so bili obkroženi z družinami. Pinkerjeva je opazila, da Sardinci zelo spoštujejo svoje starše, ki redko živijo sami v domovih za upokojence.

Namesto tega starejši družinski člani živijo z otroki, pomagajo vzdrževati dom in skrbijo za vnuke. “Ko se ljudje na Sardiniji starajo, so vedno obkroženi z družino, prijatelji, sosedi, duhovniki, natakarji in prodajalci, ki so tam ali pa pridejo mimo,” je pojasnila. “Nikoli niso prepuščeni samotarskemu življenju. V tem se razlikujejo od preostalega razvitega sveta.”

Mnoge raziskave so podprle njeno teorijo. Psihologinja Julianne HoltLunstad in raziskovalci z univerze Brigham Young v Utahu so izvedli 148 različnih študij in intervjuvali več kot 308.000 udeležencev, da bi ugotovili, kateri dejavniki napovedujejo dolgo življenje.

Holt-Lunstadova je preučila vse vidike življenjskega sloga udeležencev. Sem sodijo prehrana, vadba, zakonski status, obiski pri zdravniku, alkoholizem, kajenje in drugo. Po sedmih letih je zabeležila, kateri še vedno živijo in kateri so v tem času umrli.

Foto: Pexels

Lestvica najpomembnejših dejavnikov

Z ekipo so zožili podatke, dokler niso našli najmočnejših dejavnikov, ki vplivajo na na to, kako dolgo bo posameznik živel. V vrstnem redu od najšibkejšega do najmočnejšega, so našteli naslednje:

  • Čist zrak,
  • ali je bila oseba zdravljena zaradi visokega pritiska,
  • odnos do telesa,
  • telesna vadba,
  • ali je oseba imela srčni napad in bil rehabilitaciji,
  • ai je oseba prejela cepivo proti gripi,
  • navade pitja,
  • razvade kajenja,
  • tesni odnosi,
  • socialna integracija.

Najbolj fascinantno je to, da sta čisti zrak in zdravljenje visokega krvnega pritiska med najšibkejšimi pokazatelji, kako dolgo bo človek živel. Še bolj zanimiva sta najpomembnejša dejavnika: tesni odnosi in socialna integracija. Tesni odnosi so tisti, ki jih imate z najbližjimi prijatelji in družinskimi člani. To so ljudje, ki jih pokličete, ko potrebujete denar ali pomoč, ker ste bolni.

Socialna integracija pa se nanaša na to, koliko komunicirate z ljudmi v vaši skupnosti. Si vzamete dodatno minuto za pogovor z blagajničarko v trgovini ali si izmenjate lepo besedo s sosedom? To so vsakodnevne interakcije, ki lahko podaljšajo vaše življenje.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close