“Ko pojem McDonald’sov obrok, je kot da bi dobil šus v žilo”

05. julij 2021

“Ko pojem McDonald’sov obrok, je kot da bi dobil šus v žilo”

05. julij 2021

Eden od uporabnikov foruma je morda našel nov moto McDonaldsa: “Tako dobro je, da še orgazem ni tako dober.”

Gotovo ste vsi že kdaj poskusili katerega od ponudnikov hitre prehrane. Nekaterim predstavlja pregreho, ki si jo občasno radi privoščijo, toda takoj po končanem obroku sami sebi zatrdijo, da bodo naslednji dan začeli zdravo jesti. Drugi hitre hrane enostavno ne prenesejo, tretji pa jo obožujejo. 

“Rediš se kot prase, a ne nehaš, vsak dan bi ga žrl, McDonaldsove hitre specialitete,” zapiše eden od uporabnikov foruma, ki posebej izpostavi prav McDonald’s. 

Toda zakaj je hitra hrana tako dobra, če pa je slaba za naše telo? 

1. Dobro oglaševanje v rdeči in rumeni barvi 

Ne gre zgolj za okuse pomfrija in burgerjev, temveč tudi za znamko in celostno predstavitev. Podjetja veliko energije namenijo znamki in oglaševanju, ki ji ga namenjajo. Vam je bolj všeč Burger King ali McDonalds? Hood Burger ali Lars & Sven? Vprašajte se, kako pomembni so vam okusi in kako pomembna vam je v resnici znamka, ki jo veriga predstavlja. 

Profimedia

Pomembno je tudi pakiranje – številne verige hitre prehrane v svojih logotih in pakiranju uporabljajo rdečo in rumeno barvo, ki privabljata pozornost, spodbujata apetit in željo po hitri hrani. 

2. Happy Meal vas spominja na otroštvo 

Pri preferiranju določene znamke gre pogosto tudi za nostalgijo. Ste jedli Happy Meal kot otroci in si ga še zdaj radi privoščite? Ali pa ste kdaj v tujini jedli v Papa John’s in kar sanjate o njihovi pici, čeprav v resnici ni tako drugačna od tiste ljubljanske? V resnici gre le za vašo nostalgijo in lep spomin, ki ga neprestano obujate. 

Profimedia

3. Privablja vas vonj 

Gotovo ste že slišali, da trgovine uporabljajo vonjave, ki privabljajo goste in verige s hitro prehrano niso nobena izjema. Nekateri znanstveniki verjamejo, da vonj predstavlja 90 odstotkov okusa. Ta vonj vas torej privabi, ko pa dejansko jeste svoj Happy Meal, to še doda k užitku, ki ga čutite. 

4. “Ravno prava mešanica sladkorja, maščob in dodatkov, da te vročično prevzame”

Če kdaj doma delate svoje piščančje ocvrtke in se sprašujete, zakaj nikakor niso podobni tistim iz vaše priljubljene restavracije, je odgovor naslednji: hrana, ki jo jeste tam, vsebuje posebne sestavine in ekstrakte. To opaža tudi avtor objave, ki hrano označi kot “ravno pravo mešanico sladkorja, maščob in dodatkov, da te vročično prevzame, ko goltaš njihov burger”

Kombinacija, sladkega, slanega in kislega v nas sproži reakcije, ki v nas sprožijo želje po vse. V iskanje popolne kombinacije, ki v ljudeh sproži pravo reakcijo – to je željo po še, so vložili veliko časa in denarja. Naredili so tudi poskuse na podganah, pri katerih so ugotovili, da je ta kombinacija spremenila kemijo v njihovih možganih, podgane pa so postale odvisne od sladkorja in soli, ko sta jima bila ta odvzeta. 

Profimedia

Vaši možgani hrepenijo po nezdravi hrani

Nezdrava hrana v vaših možganih zaradi sestavin, ki jih vsebuje, sproži prijetne občutke. Ob taki hrani uživate, se sprostite in tega si želite. Vaši možgani zato hrepenijo po še, hitra hrana pa tako postane vaša pregreha, ki vas, kljub temu da je nezdrava, spravlja v dobro voljo. 

Razlog, zakaj uživamo v hrani, za katero se lahko zavedamo, da je nezdrava in povsem skomercializirana, je več. Čeprav imamo zavedanje, da je vse skupaj produkt, ki je namenjen temu, da nas povsem zasvoji, nizka cena pa nas le še bolj pritegne.

Style. Več novic

New Report

Close