Lokal v Mariboru, kjer lahko pijete najbolj fotogenično kavo

08. april 2023

Lokal v Mariboru, kjer lahko pijete najbolj fotogenično kavo

08. april 2023
Foto: Instagram

Obiskali smo Alexander bistro, ki slovi po njihovih prepoznavnih rožnatih kavah. So vredne izleta v štajersko prestolnico?

Če se te dni potepate po Mariboru, pa ne veste, kam na osvežilno pijačo ali okusno kosilo, se morate nujno ustaviti v Alexander bistroju na Glavnem trgu. Nas je navdušil že ob prvem obisku. Lokal ima veliko teraso s pogledom na fontano, ki je odlična kulisa za posedanje s prijatelji v sončnih pomladnih dneh.

Tudi notranjost bistroja, ki je v večini iz naravnih materialov, ni nič manj privlačna. Navdušil nas je retro stil s stoli legendarnega Nika Kralja iz druge roke, ki so jim s preobleko iz pisanega žameta vnesli novo življenje in moderen izgled. Pritegnejo tudi mize z vgrajenimi mozaiki iz majhnih ploščic, ki skupaj z estetsko pripravljeno hrano služijo kot odlična kulisa za vabljive fotografije.

IZKLJUČNO LOKALNA HRANA IN PIJAČA

V bistroju se lahko pohvalijo z lokalno in domačo ponudbo hrane in pijače. Ponujajo 100-odstotno naravne sokove, ki so prava doza energije in odličen spremljevalec slastnega zajtrka. Izbirate lahko med avokado toastom z grahom in poširanim jajcem ter takim z dodatkom lososa ali slanine, marsikatero dekle pa bo navdušila tudi rožnata Barbie bovla.

No, s prijateljico sva tokrat prišli na kosilo in ob listanju menija, sva ugotovili, da bo izbira zelo težka.

Bi pad thai s piščancem, eno od barvitih bovl ali njihov legendarni burger? Uh, kaj pa če bi raje ramen juho?

Kot klasični ženski sva se kakšnih petnajst minut odločali, nato pa sem jaz izbrala poke bovl z lososom, prijateljica pa burger Alexander special z ocvrtim krompirčkom. Slišali sva, da slovijo tudi po odličnem sladkem krompirčku, zato sva k naročilu dodali še tega.

Roza kava in ledeni čaj, ki spreminja barvo

Saj res, kaj pa pijača? Tudi tukaj izbira ni bila najlažja, saj ponujajo vse, kar ti srce poželi. Sodelujejo z mladimi lokalnimi vinarji, strežejo kavo iz mikropražarn in prodajajo lokalna craft piva.

Dva od njihovih največjih hitov na Instagramu sta butterfly ledeni čaj, ki v stiku z limoninim sokom spremeni barvo in pink latte – najbolj fotogenična kava v mestu, ki v poletnih mesecih dobi še svojo ledeno različico.

Ne samo estetsko, tudi zelo okusno

Naročili sva hišni ledeni čaj ter ob prijetni glasbi in svežih šopkih na mizah počakali na hrano … Vau, tako estetsko pripravljenih krožnikov ne vidiš pogosto. Jedi kar kličejo po tem, da jih poslikaš na enako fotogenični mizi in s fotografijami delaš “lušte” prijateljem na Instagramu.

Na srečo ni bil samo izgled tisti, ki naju je navdušil, hrana je bila obenem tudi zelo okusna.

Mojo lososovo bovlo bi lahko poimenovali kar bovla zdravja, saj so v njej same odlične sestavine, ki so – tako obljubljajo – lokalne in ekološke.

V njej so se prepletali okusi mariniranega svežega lososa, avokada, sojinih fižolčkov, kumar in riža, ki so jim piko na i dali nori alge, mikrozelenje črn sezam in teryaki omaka. Mmm, kar sline se mi cedijo, ko pomislim, kako dobra je bila.

Tudi prijateljica je bila navdušena nad svojim burgerjem s 100-odstotno govedino lokalnega izvora, ki jo je lepo zaobjela domača omaka iz lokalnih sestavin, pripravljena v njihovi kuhinji. Burger je bil zelo sočen, ravno prav pečen in s pravim razmerjem sestavin.

Krompirček ni bil masten in ravno prav hrustljav, kljub temu pa se ni mogel primerjati z ocvrtim sladkim krompirčkom! Sama si ga večkrat pripravim doma, ampak iskreno – tako dobrega mi do zdaj še ni uspelo narediti. Bil je lepo hrustljav in zapečen, v kombinaciji s pomako pa še večja poslastica.

Velike porcije in upravičene cene

Porcije so presenetljivo velike. Nobena od naju ni mogla pojesti vsega, zato so nama ostanke zapakirali v lično škatlo za domov. Meni je ostala skoraj polovica porcije, ki sem jo potem imela še za večerjo. Začuda je ostala skoraj enako sveža.

Verjetno vas zanimajo tudi cene. Za zajtrk boste odšteli od 5 do 8 evrov, bovle stanejo približno 12 evrov, cena burgerjev pa se giblje med 12 in 14 evri.

Seveda nisva mogli oditi iz bistroja, ne da bi pred odhodom poskusili njihov slavni pink latte. Da je še bolj vizualno privlačen, na njem ustvarijo lep vzorec in ti ga postrežejo v prikupni, barviti skodelici.

Pa poskusimo … hm, zanimiv okus. V njem prevladujejo arome cimeta, kardamoma in janeževe zvezde, ki sploh ne spominjajo na običajno kavo.

Izvem še, da v njej ni nobenih umetnih praškov, ampak ji pink barvo daje hladno stiskan sok rdeče pese. Vau!

Je torej Alexander bistro vreden izleta v štajersko prestolnico? Vsekakor. Sploh v prihajajočih pomladnih dneh, ko lahko v prijetnem sončku uživate na njihovi prostrani terasi. Jaz se tja prav gotovo kmalu spet vrnem, saj me mikajo še ostale privlačne jedi z menija. Hm, le kaj bom naročila naslednjič?

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close